Väinö, 25, huomasi ison muutoksen yöelämässä – "Itse en koe, että en olisi voinut mennä poikaystäväni kanssa"

Mr. Gay Finland -finalisti Väinö Kähkönen on mukana sateenkaariklubin pyörittämisessä Mikko Wivolin

Toni Tervo

Suomen yökerhoelämässä oli pitkään tilanne, että seksuaalivähemmistöt viihtyivät lähinnä pelkästään nimenomaan heille suunnatuissa ravintoloissa.

Tamperelaisen sateenkariyökerho Nightclub Mixein toiminnassa mukana oleva Väinö Kähkönen kuitenkin kertoo, että viime vuosina tilanne on ollut nopeassa muutoksessa.

– Tilanne on kehittynyt hurjaa vauhtia viimeisenä vuosikymmenenä minun mielestäni. Kun minä täytin 18, Tampereella oli kaksi seksuaalivähemmistölle suunnattua anniskeluravintolaa. Siitä vain vuosi kaksi aikaisemmin oli vielä kolme yhteensä samaan aikaan. Vuoden 2010 jälkeen on ollut enää vain Mixei. Tämä johtuu suurelta osin myös siitä, että ihmisten ei nykyään tarvitse mennä ”homobaariin” etsimään seuraa, vaan yhteiskunta muuttuu. Ihmiset tulee avoimemmiksi myöskin omassa arjessaan voi kohdata muita samanmielisiä.

– Varmasti on olemassa paljon anniskelupaikkoja, jotka eivät välttämättä ole asiakaskunnaltaan kauhean vastaanottavia seksuaalivähemmistöjä kohtaan, ja se rajoittaa ehkä sitä minne ihmiset menevät ja liikkuvat. En itse koe, että en olisi voinut tai halunnut aikuisiällä mennä johonkin yökerhoon taikka baariin poikaystäväni kanssa.

Ihmisten ei nykyään tarvitse mennä 'homobaariin' etsimään seuraa"

Kähkösen mukaan hetero- ja sateenkaaribaarit ovat yhä enemmän toistensa kaltaisia.

– Käytännössä en koe, että seksuaalivähemmistölle suunnatun yökerhon pitäminen eroaisi paljoa muistakaan yökerhoista. Suomessa en näe, että tänä päivänä joutuu sen enempää pelkäämään viharikoksia baarin statuksen takia ja meillä on mielestäni hyvin vähän häiriökäyttäytymistä kaiken kaikkiaan.

Entä sitten se iänikuinen kysymys: Saako hetero tulla sateenkaaribaariin ja miten häneen suhtaudutaan?

– Henkilökohtaisesti minua ei kosketa tuleeko homobaariin esimerkiksi joku porukka naisia vain, koska se olisi jännä asia. Minä nautin uusista persoonista ja ihmisistä joten antaa tulla vaan. Nykypäivänä pyrimme avaamaan Mixeitä myös sen seksuaalivähemmistö ryhmän lisäksi heidän kannattajilleen ja avarakatseisille heteroille.

– Olen lähes varma, että yhtäkään anniskeluravintolan pyörittäjää ei haittaa, vaikka kävisikin heteroita heidän ravintolassaan ja en usko, että nykyään se myöskään koskettaa niin paljoa niitä seksuaalivähemmistöjen edustajiakaan. Mekin olemme enemmän jalkautuneet sinne heteronormin illanvietto paikkoihin. Olen myös melko varma, että hyvin harvassa olisi, että joku hetero ihminen joutuisi kokemaan vihamielisyyttä seksuaalisuutensa takia ravintolassa. Poikkeuksena se, että aina maistissa voi tulla känää käytännössä mistä vain, jos kaksi eriävää mielipidettä omaavaa persoonaa osuu vastakkain.

– Mutta seksuaalivähemmistöille suunnattu paikka on pidettävä kumminkin sellaisena ja käytännössä se toteuttaa tällä hetkellä hyvin itse itseään ainakin meillä Mixeissä, koska on myös ihmisiä jotka haluavat pitää sen omana juttunaan, vähän niin kuin teemabaari voi keskittyä tietynlaiseen musiikkiin tai ulkoiseen tyyliin. Myös sateenkaariravintolan pitää pysyä sellaisena että se pääasiassa on tarkoitettu vähemmistöille yhteiseksi kokemukseksi ja asiaksi.

Tulevaisuutta muutetaan parhaiten vaikuttamalla tämän päivän nuoriin"

Kähkönen halusi lähteä tuomaan tärkeäksi kokemaansa asiaa ja osallistui Mr. Gay Finland -kilpailuun, jonka finalistina hänet nähdään lauantaina.

– Omalla osallistumisellani haluan vahvistaa ihan omaa itsetuntoani menemällä mukaan tähän ja yrittämällä parhaani. Jos voitan, olen ajatellut keskittyä etenkin nuoriin. Koen, että tulevaisuutta muutetaan parhaiten vaikuttamalla tämän päivän nuoriin. He ovat se tuleva sukupolvi, joka kasvattaa omat jälkeläisensä ja jatkaa sieltä seksuaalivähemmistöjen arvoja ymmärtäviä asenteita.

– Minä olemalla finalisti voin vaikuttaa omalla tittelilläni ottamalla kantaa seksuaalivähemmistöjen kysymyksiin ja asioihin ja pyrkimällä mukaan tilanteisiin ja haastatteluihin sekä antaa ääntä kaikille niille sateenkaarikansan edustajille, jotka eivät sitä voi tehdä itse. Haluaisin vain näyttää, että me seksuaalivähemmistöjen moninaiset edustajat olisimme ihan tavallisia ihmisiä niin kuin muutkin. Ehkä vielä tulisi päivä tässä meidänkin maassa, että vähemmistöt olisivat niin selviö kansalle, että se ei vaatisi oikeuksien puolustamista ja valistamista. Tähän tosin menisi väkisin aikaa kauan jos tähän tilanteeseen joskus päästäisiin.

Mr. Gay Finland valitaan lauantaina 16.6 DTM-yökerhossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 2. Painajaismainen moka oikeustieteellisen pääsykokeessa – Yle: Voi viedä opiskelupaikan jo hyväksytyiltä
 3. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 4. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
 5. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 6. Barbi-tv-gladiaattori iloitsee, kun nuoret naiset treenaavat: ”Itse aion kisata jotain jossain aina”
 7. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 8. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
 9. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 10. T24: Lokakuussa Tallinnassa voi seurata huippukokkien työskentelyä lähietäisyydeltä, kun kaupungissa järjestetään Bocuse d'Orin Euroopan osakilpailu
 11. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 12. T24: Itä-Virumaa houkuttelee matkailijoita tänä kesänä uusilla nähtävyyksillä
 13. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 14. T24: Keksijä Janne Käpylehto on reissannut Tallinnaan, vaikka minkälaisella kulkupelillä – Tänä vuonna vuorossa oli aurinkosähkökäyttöinen vene
 15. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 4. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 5. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 6. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 7. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 8. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 9. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 10. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 11. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 12. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 13. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 14. T24: Keksijä Janne Käpylehto on reissannut Tallinnaan, vaikka minkälaisella kulkupelillä – Tänä vuonna vuorossa oli aurinkosähkökäyttöinen vene
 15. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.