Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Testasimme Fiskarsin uuden kesänäyttelyn – Onoma ei petä nytkään

KULTTUURI Onoman ”About Clay” juhlii monipuolisuudella.

Onoman kesänäyttely on perinteisesti Fiskarsin kesän vetonauloja – eikä Onoma petä nytkään. Kuparipajassa koko kesän esillä oleva ”About Clay” tarjoilee vahvan kattauksen yli 40 eurooppalaisen taiteilijan taidekeramiikkaa. Punaisena lankana on Eurooppa ja eurooppalaisuus. Kauimmaiset taiteilijoista ovat japanilaisia, mutta hekin asuvat vankasti Euroopassa.

Toisena punaisena lankana on keramiikkataide. Käyttöesineet on nyt rajattu pois.

– Me pyöriteltiin sanoja ja päädyttiin siihen, että tämä on nimenomaan keramiikkataidetta, aivan samoin kuin on kuvataidetta ja valokuvataidetta, kertoo näyttelyn fiskarsilainen kuraattori Erna Aaltonen

Kuparipajan valkoinen ja musta sali soveltuvat edellisvuosien tapaan erinomaisesti näyttelytilaksi. Marokossa syntyneen ja Ranskassa asuvan Jacques Kaufmannin puusta ja tiilestä tehty veistos tervehtii näyttelyvierasta tosin jo Kuparipajaan tullessa - joen rannassa!

Sisällä onkin sitten mistä valita. Fiskarsilaisen KimSimonssonin ”Tutkimusmatkailija” huokuu outoa alakuloisuutta ja vihreä on niin vihreää, että korvissa lähes kuulee sammaleen kasvavan.

Italialaisilla on näyttelyssä vahva kattaus. Fausto Salvin isokokoinen installaatio ”White Magic Tree” vangitsee huomion. Varsinainen koukuttaja on kuitenkin italialaisen MonikaGryckon ”Uboot, passenger”.

Myös saksalaisen RainerKurkan veistokset pysäyttävät.

– Kuolleen materian muuntamisessa näennäisen eläväksi on mielestäni jotain hyvin salaperäistä, kertoo Kurka.

Anneli Sainio haastaa jaon taidekeramiikan ja käyttökeramiikan välillä.

– Myös käyttöesineellä on taiteellinen funktio, muistuttaa Sainio.

Näyttelyssä ovat mukana Pálma Babos Unkarista, DaphneCorregan, Jaques Kaufmann ja Yoshimi Futamura Ranskasta, Sandra Davolio, Carl Emil Jacobsen, Merete Rasmunssen, Mariko Wase ja SteenIpsen Tanskasta, Ken Eastman, SusanO´Byrne ja Anne Mercedes Iso-Britanniasta, Berndt Fischer, Rainer Kurka, Silvia Siemens ja Kiho Kang Saksasta, Monika Grycko, Fausto Salvi ja Alessandro Neretti Italiasta, Mia E.Göransson Ruotsista, Annvan Hoey Belgiasta, Torbjorn Kvasbo ja RutaPakarklyte Norjasta, Enric Mestre Espanjasta ja Deindre McLoughlin Irlannista.

Suomesta mukana ovat Sakari Kannosto, Kirsi Kivivirta, Nathalie Lautenbacher, Matias Liimatainen, Tiia Matilainen, Lotta Mattila, Saana Murtti, Pekka Paikkari, Suku Park, Päivi Rintaniemi, Kristina Riska, Johanna Rytkölä, Anneli Sainio, Kim Simonsson, Riitta Talonpoika, KatiTuominen-Nyyttylä ja KarinWidnäs

About Clay on esillä Kuparipajassa 2.9.2018 asti maanantaista sunnuntaihin kello 11–18.