9-vuotiaan Fortnite-koukku: Pissasi mieluummin allensa kuin lopetti pelaamisen – tästä ilmiöstä tunnettu suomalaispsykiatri on puhunut vuosia

Kuvituskuva.  Johanna Erjonsalo

Mikko Välimaa

Britanniassa kohistaan 9-vuotiaasta tytöstä, joka on määrätty psykoterapiaan vakavan videopeliriippuvuuden takia.

Brittilehtien mukaan vanhemmat joutuivat turvautumaan ammattiapuun, kun tytär jäi koukkuun Suomessakin erittäin suosittuun Fortnite-peliin.

Tytölle kehittyi nopeasti riippuvuus, jonka takia hän muun muassa jätti käymättä vessassa pelaamisen aikana ja pissasi sen sijaan allensa.

Tytön koulumenestys huononi, ja öisen pelaamisen takia hän oli haluton ja liian väsynyt jatkamaan voimistelu- tai balettiharrastustaan.

Kun tytön isä yritti takavarikoida lapsen pelikonsolin, tyttö löi lopulta isäänsä.

Tytön tapaus kuulostaa hurjalta, mutteiole poikkeuksellinen.

Peliriippuvaisia lapsia pitkään auttanut suomalainen lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on toistuvasti varoittanut pelikoukkuun jäävistä lapsista.

Viime syksynä Sinkkonen totesi Etelä-Suomen Median lehdille, että lasten peliriippuvuus ei ole uhka vain heille itselleen, vaan se voi sekoittaa koko perheen elämän.

Sinkkonen korostaa, että jokainen lapsi on oma tapauksensa, eikä yleispäteviä neuvoja esimerkiksi peliajan tai somettamisen rajoituksiin voi antaa. Hyvä lähtökohta on huolehtia, että lapsi syö ja nukkuu riittävästi.

– Riittävä uni nyt monessa perheessä haastavin asia. Jo ennen kännykkäaikaa, 1990-luvulla tutkimuksissa huomattiin, että yksi viidesosa kuudesluokkalaisista valvoi arki-iltaisin yli kello 23:n. Se on liikaa, ja sitten koulussa potuttaa eikä jakseta keskittyä, Sinkkonen totesi syksyllä 2017.

Hyvänä nyrkkisääntönä Sinkkonen pitää myös vanhaa neuvoa, että pelaamisen ja nukkumaan menon välissä pitäisi olla kaksi tuntia aikaa.

Joissakin perheissä lasten pelaamista rajoitetaan erilaisin esto-ohjelmin, mikä Sinkkosen mukaan voi toimia.

– Ne voivat olla sopivia osalle lapsista, sillä niiden kanssa ei voi alkaa neuvottelemaan. Kun kello tulee 18, peli menee kiinni "klonks" ja sillä selvä.

Sinkkonen on kehottanut myös kokeilemaan sopimuksia. Sellaisen voi tehdä vaikka kirjallisena. Jotkut lapset sitoutuvat niihin, eikä muu elämä siitä häiriinny.

– Ja on myös olemassa lapsia, joille voi sanoa, että siitä vaan, pelatkaa niin paljon kuin haluatte, ja tulos on silti lapselle hyvä.

Aina tiukkakaan rajoitus ei toimi ja tarvitaan pidempi "digipaussi".

Sinkkonen kertoi taannoisella luennollaantapauksesta, jossa äiti salli pojalleen vain yhden tunnin pelaamista viikossa. Tästä oli seurauksena se, että kaikki muu arki kietoutui tämän yhden pelitunnin ympärille.

Lapsi puhui jatkuvasti siitä, mitä aikoo pelata tunnin aikana.

– Sellainen on tietysti aivan mahdotonta. Tällaiselle pojalle antaisin suoraan yhden kuukauden pelikiellon, Sinkkonen sanoi.

Sinkkosen mukaan osa – joskin pieni osa – lapsista tulee todella peliriippuvaisiksi.

– Kyse on dopamiiniriippuvuudesta, jossa pelaaja ehdollistuu koukuttaville peleille.

Pelikoukkuun jääneestä 9-vuotiaasta brittitytöstä kertoi Suomessa ensimmäisenä eUrheilu.org

Edit 16.6. klo 9.35. Asiasta kertoi Suomessa ensin eUrheilu.org.

Aiheeseen liittyvää

  1. Lapsen pelaaminen voi sekoittaa koko perheen – Jari Sinkkonen: "Tässä tilanteessa antaisin kuukauden pelikiellon" 5.9.2017 19:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut