"Jotkin uudet tavat voisi toivottaa tervetulleeksi" – Professori HS:lle: Sharia-laille pitäisi antaa tilaa myös Suomessa

Wisconsinin yliopiston oikeustieteen professori Asifa Quraishi-Landeskertoo Helsingin Sanomille, että muslimien noudattamalle sharia-laille tulisi antaa lisätilaa länsimaissa.

Koska islam ja muslimit eivät ole katoamassa länsimaista minnekään, olisi Quraishi-Landesin mukaan järkevää vaikuttaa siihen, miten eristyksiin vähemmistö tapoineen jää ja millaisia sharia-lain tulkintoja tuetaan.

– Nyt länsimaiden pitää päättää, ottavatko ne välttämättömät muutokset vastaan pakolla vai ilolla. Jotkin uudet tavat voisi myös toivottaa tervetulleeksi, Quraishi-Landes sanoo Helsingin Sanomille.

Siviiliasiat, kuten avioerot, perinnönjaot ja jotkin muslimien väliset liikesopimukset voitaisiin ratkaista sharian pohjalta. Sen sijaan rikosasiat kannattaisi pitää valtion ratkaistavina. Quraishi-Landesin mukaan avioeron myöntämättä jättäminen kaltoinkohdellulle vaimolle on harvinainen ääriesimerkki.

– Shariaan pohjautuva sovittelu on mielestäni hyödyllistä vain, kun molemmat osapuolet ovat kiinnostuneita ratkaisemaan kiistansa uskonnollisten arvojensa pohjalta. Kaikki, mihin liittyy väkivaltaa, kuuluu valtion ratkaistavaksi.

Etelä-Suomen Media uutisoi aiemmin, että muslimiyhteisöihin perehtynyt Tampereen yliopiston lehtori Susanne Dahlgrenon huolestunut muslimien eriytymisestä omiin rinnakkaisyhteisöihinsä

– Muslimien uskonyhteisöjen eristäytyminen on Suomessakin aivan varteenotettava vaaratekijä. Esimerkiksi Tanskassa kehitys on johtanut siihen, että Kööpenhaminassa toimii jo moskeijoita, joissa muslimeja kehotetaan eristäytymään lähes kokonaan muusta yhteiskunnasta, Dahlgren kertoi toukokuussa.

Sharia-laki on aiheuttanut kitkaa myös eduskunnassa, kun oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ja Jani Toivolan (vihr.) eduskunta-avustaja Nitin Sood ajautuivat väittelemään sharia-lain kohtelusta Suomessa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut