Kuvat: Tullin ja poliisin historiallinen operaatio Vantaalla – 45-vuotiaan IT-ammattilaisen epäillään ylläpitäneen pimeän verkon huumerinkiä vuosia

Kuvat on otettu Sipulikanavan sulkemisen yhteydessä. Tulli

toimitus

Poliisi epäilee 45-vuotiasta IT-alan ammattilaista törkeästä huumausainerikoksesta. Hänen epäillään ylläpitäneen ja rakentaneen pimeässä Tor-verkossa sijainnutta Sipulikanava-nimistä verkkopalvelua, jonka kautta käyttäjät kävivät huumekauppaa keskenään.

Tapaus on Suomen rikoshistorian ensimmäinen, jossa Tor-verkossa sijainneen sivuston ylläpitäjää epäillään huumausaineiden välittämisestä sivuston kautta. Asia saatetaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon syyteharkintaan vielä tämän kesän aikana.

Tapauksen yhteydessä epäillään välitetyn muun muassa lähes kuusi kiloa amfetamiinia, noin 12 000 ekstaasitablettia, yli 10 kiloa marihuanaa, yli 400 grammaa kokaiinia, yli 500 grammaa MDMA-kristallia, yli 200 grammaa metamfetamiinia ja yli 20 000 Rivatril-tablettia. Lisäksi sivustolla on mainostettu Silkkitie-nimisellä sivustolla käytävää huumekauppaa ja opastettu käyttäjiä huumeiden ostamisessa.

Sipulikanava-sivusto oli avoinna 13.3.2014–1.11.2017. Tulli teki kotietsinnän Sipulikanavan ylläpitäjiksi epäiltyjen henkilöiden asuntoon Vantaalla 31.10.–1.11.2017 yhdessä Keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikön kanssa. Kotietsinnän yhteydessä jäljennettiin runsaasti Sipulikanavaan ja sen ylläpitoon liittyvää teknistä todistusaineistoa ja takavarikoitiin pieni määrä huumausainetta.

Lisäksi jutun pääepäillyn työpaikalta takavarikoitiin hänen oma verkkopalvelimensa, jonka epäillään olleen Sipulikanavan varmuuskopiopalvelin. Pääepäillyn työnantajaa ei epäilty asiassa mistään rikoksesta, eikä työnantaja ole ollut tietoinen epäillyn Sipulikanavaan liittyvästä toiminnasta.

Tullin mukaan se pääsi vihille tapauksesta vuonna 2017, kun aiemmin tutkittu Ekstaasikauppa-nimimerkillä toiminut henkilö oli hankkinut osan myymistään huumausaineista Sipulikanavan kautta sen jälkeen, kun Tulli oli ottanut kiinni Douppikauppa-nimimerkin takana olleet henkilöt huhtikuussa 2016.

Tullin mukaan sivusto toimi siten, että huumausainekauppias laati sivustolle myynti-ilmoituksen, joka sisälsi kuvan sekä tiedot myytävästä huumausaineesta, sen määrästä ja hinnasta sekä myyjän pikaviestisovelluksen tunnuksen. Lisäksi ostaja pystyi laatimaan sivustolle ostoilmoituksen, jossa ilmoitti, mitä huumausainetta halusi ostaa ja antoi pikaviestisovellustunnuksensa. Pikaviestisovellusta käytettiin myytävistä huumausainemääristä ja toimituksista sopimiseen.

Myöhemmin keskustelut jaettiin myös kaupunkikohtaisiksi, mikä helpotti ostajan ja myyjän kanssakäymistä.

Nyt tutkittavana olevat rikosepäilyt liittyvät 37 aiempaan törkeään huumausainerikokseen, jotka esitutkinnan perusteella on toteutettu vuosina 2016–2017 Sipulikanavan /tori/ -osiossa huumausaineita myymällä ja ostamalla.

Tullin mukaan tapaus on osa alati kasvavaa, yhteiskunnallisesti ongelmallisen nettihuumausainekaupan ilmiötä.