Mullistus tulossa Kauppatorille: Torin kupeesta poistuu kesällä liki 300 autopaikkaa – "Testailemme erilaisia ratkaisuja"

AUTOTON KAUPPATORI Autopaikkoja tullaan poistamaan kokeiluna Kauppatorilta, Keisariluodonlaiturilta ja Lyypekinlaiturilta. Kokeilu kestää ensi vuoden syksyyn.

Kauppatorin ja sen ympäristön muuttuminen autottomaksi on jälleen askeleen päässä toteutumisesta.

Kauppatorilta sekä sen kupeessa sijaitsevilta Keisariluodonlaiturilta ja Lyypekinlaiturilta aiotaan poistaa valtaosa autopaikoista jo tulevana kesänä. Kyseessä on kokeilu, joka kestää pisimmillään vuoden 2019 lokakuuhun saakka.

– Kokeilu on todella tarkoitus toteuttaa jo tänä kesänä. Voidaanko se tehdä oikaisuvaatimusaikana, on vielä epäselvää, kertoo johtava asiantuntija Marjaana Yläjääski

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Kauppatorin ja Lyypekinlaiturin pysäköintikokeilua kokouksessaan tällä viikolla.

Käytännössä kokeilu tarkoittaa sitä, että Keisarinluodon laiturilta poistetaan 39 ja Lyypekinlaiturilta 43 autopaikkaa. Yhteensä päiväsaikaan käytössä olevia paikkoja poistuu siis 82. Keisarinluodonlaiturille jää 24 ja Lyypekinlaiturille 14 maksullista paikkaa.

Kauppatorilla puolestaan poistetaan noin 200 aikarajoittamatonta autopaikkaa. Parkkipaikkoja koko alueelta poistuisi näin ollen kokonaisuudessaan 282.

– Kokeilu liittyy Kauppatorin kehittämiseen. Testailemme erilaisia ratkaisuja ja niiden vaikutuksia. Kyse on myös siitä, että Kauppatorin ympäristössä olisi kesällä jotain muuta toimintaa kuin autoja, miksi ei muutoinkin, Yläjääski kertaa kaupungin tavoitteita jo vuosia käynnissä olleessa Kauppatorin kehittämiseen liittyvässä hankkeessa.

Kauppatorin ympäristöä on tarkoitus lähivuosina vapauttaa paremmin kaupunkilaisten käyttöön ja samalla vähentää Helsingin merinäköalan kannalta paraatipaikalla olevien autopaikkojen määrää.

Kauppatorin ja Suomenlinnan lauttapaikan kupeessa olevalle Keisarinluodonlaiturille halutaan kauppatorimaista toimintaa ja Vanhan kauppahallin edustalla sijaitsevalle Lyypekinlaiturille terasseja.

– Keisarinluodonlaiturille toivoisimme toimintaa, joka toimisi samalla periaatteella kuin torikauppa. Lyypekinlaiturilla voisi olla määräaikaista kesäterassitoimintaa, Yläjääski kertoo.

Helsingin Uutiseton kertonut kaupungin suunnitelmista jo aiemmin. Kauppiaat ovat muun muassa pelänneet parkkipaikkojen vähentämisen karkottavan toriasiakkaita, mikäli pysäköintipaikat ovat entistä enemmän kortilla.

Vuonna 2016 puhuttiin yhteensä jopa 320 autopaikan poistamisesta alueelta.

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi joulukuussa 2016 Kauppatorin alueen suunnitteluperiaatteet. Suunnittelun lähtökohtana on korostaa torin historiallista arvoa ja merellisyyttä sekä nostaa sen merkitystä Helsingin keskeisenä torikaupan ja kaupunkielämän paikkana. Yhtenä suunnitteluperiaatteena on, että torin ydinalueilta poistetaan niille soveltumattomat toiminnot, kuten autojen pysäköinti.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut