Petolliset mansikkamyyjät narahtavat tänä kesänä, kun pistokokeita laajennetaan – "Alkuperä on aina selvitettävissä"

Evira panostaa tänä kesänä mansikkaväärennösten paljastamiseen. Sauvo Jylhä

toimitus

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että kaikkien mansikoiden maantieteellinen alkuperä on selvitettävissä ei-radioaktiivisella isotooppitutkimuksella.

Alkuperätutkimukset ovat osa Eviran ja Luonnonvarakeskuksen kesällä 2017 käynnistynyttä tutkimushanketta, jossa kehitetään työkalua suomalaisten mansikoiden alkuperän varmistamiseen. Eviran mukaan tulokset ovat olleet niin hyviä, että näytteiden ottoa laajennetaan tänä kesänä erilaisille kauppapaikoille, myyntipöytiä myöten.

Mansikan alkuperää voi olla vaikea selvittää ilman tutkimuksia, sillä kauppaketjut ovat pitkiä. Evira toivoo tutkimusten lisäävän Suomi-mansikoiden luotettavuutta.

– Osa isotoopeista on eri pitoisuuksina eri maantieteellisillä alueilla ja ne siirtyvät kasveihin ympäristönsä määräämissä suhteissa. Kasvituotteiden isotooppisuhteiden perusteella pystytään näin analysoimaan niiden alkuperä. Tietoja täydennetään määrittämällä kasvien sisältämät hivenaineet, kertoo Eviran professori Janne Nieminen

Tutkimustulosten perusteella muodostetaan tietokanta, joka auttaa paljastamaan mansikoiden alkuperäväärennöksiä.

Mansikoiden lisäksi menetelmää voidaan käyttää muidenkin elintarvikkeiden alkuperän selvittämiseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut