Vietä kesä muumien ja Toven seurassa - Katso parhaat kohteet täältä

1. Pehmoisia rutistuksia,Muumimaailma, Naantali

Pienimpien muumifanien suosikki on Muumimaailma. Alueen keskellä oleva muumitalo on elämys siinä missä pyöreiden ja pehmoisten muumien halailu.

Muumimaailma aukeaa 9. kesäkuuta ja on avoinna 26. elokuuta asti.

Avoinna 9.6.–12.8. joka päivä klo 10–18, 13.8.–26.8. joka päivä klo 12–18. Liput 28/30 euroa (ennakkoon/portilta).

2. Muumikirjojen syntyhetkiin,Muumimuseo, Tampere

Tampere-talossa sijaitsevan Muumimuseon Kuinkas sitten kävikään? -näyttelyssä esitellään kaikki kaksitoista muumikirjaa. Jokaisen kirjan kohdalla voi katsella Tove Janssonin alkuperäisiä kuvituspiirroksia ja maalauksia.

Muumilaakson asukkaat esitellään tarkemmin hahmogalleriassa, ja heidän filosofisia elämänviisauksiaan voi lukea museon seiniltä.

Kaikkiaan näyttelyssä on esillä lähes 400 alkuperäistä muumiaiheista kuvitusta sekä kolmisenkymmentä kuvaelmaa.

Myös museosta löytyy Muumitalo, jota pääsee tutkimaan.

Museo on avoinna ti–pe klo 9–19, la–su klo 11–18. Liput 12/6 euroa.

3. Muutakin kuin muumeja,Helsingin Taidemuseo HAM

Tove Jansson oli lahjakkuus, joka on jättänyt jälkeensä paljon muutakin kuin muumit. Helsingin Taidemuseo on omistanut pysyvän näyttelytilan Tove Janssonin taiteelle.

Esillä on muun muassa kaksi Janssonin keskeisintä teosta, freskot Juhlat kaupungissa ja Juhlat maalla.

Museo on avoinna ti-su klo 11–19. Liput 12/10 euroa.

4. Toven oma saari,Klovharu, Pellinki, Porvoo

Klovharu on pieni avomeren kallioluoto, joka toimi Tove Janssonin kesäpaikkana 28 vuoden ajan.

Vuonna 1991 Jansson lahjoitti paikan paikalliselle kotiseutuyhdistykselle.

Pieni mökki on yhä samassa kunnossa, kuin se oli Janssonin viettäessä kesiään siellä.

Kotiseutuyhdistys vaalii saaren käyttöä. Tänä vuonna vierailuviikko alkaa lauantaina 14.7. klo 12 ja päättyy perjantaina 20.7. klo 19. Yksityishenkilöt voivat kyseisen viikon aikana vierailla Klovharulla omilla veneillään. Yöpyminen ei ole sallittua.

Järjestetyt retket lähtevät viikon aikana Suur-Pellingin saaresta, ja maksavat noin 70 euroa Tietoja aikatauluista ja varaustilanteesta: www.pellinge.net/phf kautta.

5. Kuvitettuja lokikirjoja majakassa, Söderskär

Viime vuonna avattu Tove ja meri -näyttely jatkuu Söderskärin majakalla tänä kesänä. Näyttely tarjoaa mahdollisuuden nähdä Tove Janssonin vähän tunnettuja alkuperäisteoksia merellisessä ympäristössä.

Näyttelyssä on esillä Janssonin nuoruudessaan kuvittamia lokikirjoja, kuvituksia kirjasta Muumipappa ja meri sekä valokuvia Janssonin saaristoarjesta kesäpaikassaan Klovharussa.

Venekuljetukset saareen lähtevät Helsingin Kauppatorilta, Helsingin Vuosaaresta ja Sipoon Kalkkirannasta. Kesäkuukausina lähtöjä lähes päivittäin. Liput 40/58/60 euroa lähtösatamasta riippuen. Tarkat lähtöajat ja varaukset: www.soderskar.fi

6. Muumit näyttämöllä,Oulun kaupunginteatteri

Elokuussa ehtii vielä muumien kanssa teatteriin. Oulun kaupunginteatterin sovitus Tove Janssonin Näkymättömästä lapsesta on koko perheen taianomainen tarina pienestä Ninnistä, joka tuodaan eräänä syysmyrskyisenä iltana Muumiperheen taloon. Ninni on täysin näkymätön aina päälaesta varpaankärkiin asti. Muumimamma, Muumipappa, Muumipeikko ja Pikku Myy ryhtyvät tarmokkaasti tekemään Ninniä näkyväksi, kukin tavallaan.

Tove Janssonin luoma, ihastuttava maailma nähdään kauniina ja riehakkaana toteutuksena, jossa ei väistetä hauskuutta eikä melankoliaa.

Esityksiä elokuussa 16.8., 17.8., 23.8., 28.3., 30.8. ja 31.8. Liput 17/13 euroa (Ticketmaster).