Helteinen kevät ajaa siilit hengenvaarallisen nestehukan partaalle – näin helposti autat pihan janoista vierasta

Myös ruokaa voi tarjota. Siilille maistuu esimerkiksi koiran ja kissan kuivamuona veteen liotettuna. Arkistokuva. arkistokuva/ Crista Lassfolk-Feodoroff

Aki Hast

Pitkään jatkunut poikkeuksellisen kuuma ja kuiva kevät asettaa siilit tukalaan tilanteeseen: ne kärsivät nestehukasta.

– Kuumuus ja kuivuus ovat siilille todella haitallisia. Vedenpuute aiheuttaa siileille nestehukkaa, johon se voi menehtyä, sanoo Siilikiikarissa.fi -sivuston siiliasiantuntija Tiina Kinnunen

Kinnunen kertoo, että soittoja nestehukasta kärsivistä siileistä on tullut tänä keväänä jo jonkin verran.

Vettä kannattaa ehdottomasti laittaa pihalle tarjolle.

Lisäksi kuivuus aiheuttaa myös siilien luontaisen ravinnon, eli hyönteisten, kaikkoamisen.

– Hyönteiset painuvat syvemmälle maan sisään ja siilillä on kova työ kaivaa kovasta maasta niitä ravinnoksi, joten tassu - ja kynsivaurioiltakaan ei vältytä, Kinnunen kertoo.

Nyt tarvitaankin kansalaisten apua. Janoisten siilien auttaminen on yksinkertaista.

– Vettä kannattaa ehdottomasti laittaa pihalle tarjolle matalaan astiaan, josta siilit ylettyvät juomaan. Vesi täytyy vaihtaa päivittäin, Kinnunen neuvoo.

Siilikiikarissa.fi -sivuston mukaan siilin nestehukan voi tunnistaa siitä, että sen silmät ovat pienet ja painuneet sisään.

Vettä kannattaa laittaa tarjolle, oli sitten nähnyt siilejä pihallaan tai ei, sillä siitä hyötyvät myös muutkin luonnonvaraiset eläimet, kuten linnut ja oravat, Kinnunen jatkaa.

Myös ruokaa voi laittaa esille. Siilille maistuu esimerkiksi koiran ja kissan kuivamuona veteen liotettuna. Siilikiikarissa.fi -sivustolla neuvotaan laittamaan ruoka tarjolle esimerkiksi vanhaan paistinpannuun, sillä sellaiset pysyvät hyvin pystyssä.

Maitoa ei pidä tarjota, vaikka siili pitääkin siitä kovasti. Siili saa maidosta laktoosi-intoleranssioireita, eli ripulia ja vatsakipuja. Myöskään mausteista tai lisäaineita sisältävää ruokaa tai esimerkiksi leipää ei saa antaa.

– Ruokintaa kannattaa jatkaa kuivan kauden ylitse. Paikka paikoin luontainen ravinto saattaa kuivuuden vuoksi olla niin hankalasti hankittavissa, etteivät esimerkiksi tiineenä oleva naaraat välttämättä saa tarpeeksi ravintoa, Kinnunen sanoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tappaako leuto talvi siilit? – Asiantuntija toppuuttelee: "Joukkokuolemia ei ole tulossa"
    1.2.2017 17:01

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut