Valo sai Kalle Aholan kukoistamaan – uusi levy syntyi suurimmaksi osaksi Teneriffalla

MUSIIKKI Don Huonot -solistin seitsemäs soololevy ilmestyy perjantaina. Se syntyi suurimmaksi osaksi Teneriffalla.

Kalle Ahola haki uuteen levyynsä virtaa Teneriffan auringosta. Anu Palander

Toni Tervo

Syksyllä 2015 Kalle Ahola huomasi tarvitsevansa valoa.

Takana oli Don Huonot -yhtyeen comeback-keikat ja edessä siinsi jälleen uuden musiikin tekeminen. Toisin kuin aiemmin, Ahola päätti tällä kertaa toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja lähteä pakoon Suomen talvea. Ehkä inspiraatio syttyisi Teneriffalla, jossa mies vietti neljä kuukautta

– Minulla oli kerrankin mahdollisuus ottaa aikaa itselle. Lähdin nimenomaan talvea pakoon eräänlaiselle biisinmetsästysmatkalle. Ja kuinka ollakaan, lauluja alkoi tulla ulos poikkeuksellisen kovaa tahtia. Albumin kappaleet syntyivät kaikki tuon neljän kuukauden aikana, Ahola muistelee.

Minulla oli kerrankin mahdollisuus ottaa aikaa itselle. ”

Valo antoi Aholalle sen verran virtaa, että hän puki myös lenkkikengät jalkaan ensimmäisen kerran sitten lapsuuden. Harrastus jäi päälle ja jatkuu yhä tänä päivänä.

– Seuraava tavoite on juosta puolimaraton vuoristossa. Innostuin erityisesti poluilla juoksemisesta, sillä asfaltti käy nopeasti tylsäksi.

– En juokse kuitenkaan sykemittarin kanssa. Lapsena sitä juoksi joka paikkaan, sillä kävely oli hukkaan heitettyä aikaa. Haluaisin takaisin sen keveän askeleen, joka oli silloin, Ahola naurahtaa.

Kaiken tämän jälkeen tuskin tulee yllätyksenä, että Aholan seitsemännen, 1 kesäkuuta julkaistavan, studioalbumin nimeksi valikoitui Valo, jota hengitän.

Albumilleen Ahola halusi paljon elementtejä, joita hänen mielestään varsinkin nykyisestä radiomusiikista puuttuu.

– Kuuntelin Espanjan valtion radiokanava kolmosta. Siitä sai paljon inspiraatiota Siinä oli sellaista Radio Cityn, Radiomafian ja Radio Helsingin henkeä. Koskaan ei tiennyt, minkälaista musiikkia tulee seuraavaksi. Yhtä orgaanisen halusin levystänikin.

Seuraava tavoite on juosta puolimaraton vuoristossa.”

Erityisen tärkeää miehelle oli saada levylle kasa lahjakkaita muusikoita.

– Nykyään on trendikästä, että levyt on tuotettu digitaalisesti ja kappale on enemmänkin vuoropuhelu tuottajan ja artistin välillä. Minä halusin koota studioon kasan loistavia muusikoita ja vain soittaa. Minulle musiikki on vuoropuhelua biisintekijän ja bändin välillä. Pääsimme mielestäni lähelle sitä magiaa, joka levynteossa parhaimmillaan voi olla.

Kalle Ahola

Suomalainen muusikko.

Nähty myös näyttelijänä elokuvassa Kissan kuolema.

Tuli tunnetuksi Don Huonot -yhtyeen solistina. Yhtye oli aktiivinen vuosina 1998-2003. Sen jälkeen he ovat tehneet satunnaisia keikkoja vuosina 2010, 2014 ja ja 2015.

Aholan seitsemäs sooloalbumi ilmestyy 1.6. Levyjulkkareita vietetään Tavastialla samana iltana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.