Kansanedustaja suivaantui vegaanisille ylioppilaslakeille – "Hikinauha voi vaarantaa lisääntymisonnen"

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) hämmästelee kevään hittituotteeksi nousseen ”vegaanisen ylioppilaslakin” suosiota. Kärnän mukaan kyseisen lakin valitsevat nuoret uskovat varmasti tosissaan olevansa valveutuneita, vaikka tosiasiassa lakki on pahimman luokan ympäristörikos ja vieläpä vaarallinen terveydelle.

– ”Vegaanisten ylioppilaslakkien” valmistuksessa käytetään eläinperäisten materiaalien sijasta PVC-muovia, jonka hävittäminen on ongelmallista sen sisältämän kloorin takia. PVC:n palamisessa syntyy suolahappoa ja muita myrkkyjä, kuten erittäin haitallisia dioksiineja, Kärnä muistuttaa.

– Aineella on vakavat ympäristövaikutukset ja sen pehmittämiseen käytettyjä flataatteja pidetään haitallisina ihmisen lisääntymiselle. Onko todella niin, että valveutuneet nuoret haluavat pitää tällaista flataattinauhaa ihoaan vasten? Vegaanisen ylioppilaslakin hikinauha on nimittäin juuri sellainen.

Kärnä vaatii, että ”vegaanisia ylioppilaslakkeja” markkinoiva Fredrikson kantaa vastuunsa toiminnastaan ja kertoo kuluttajille lakkeja myydessään niiden mahdollisista haitoista ympäristölle sekä terveydelle.

– On aivan käsittämätöntä, että Fredrikson on lähtenyt mukaan tällaiseen pelleilyyn. Terveysviranomaistenkin on nyt syytä selvittää, millaisia flataatteja nämä Fredriksonin lakit sisältävät ja kuinka vaarallisia ne ihmiselle ovat, Kärnä jyrisee.

– Lasten leluissahan nämä ovat jo kiellettyjä. Tutkittuja haittavaikutuksia ovat siittiöiden määrän lasku, muutokset kiveksissä ja hedelmällisyyden lasku. Myös kohtukuolemien ja erilaisten epämuodostumien määrä kasvaa. Flataatit voivat vaikuttaa myös allergioiden ja astman syntyyn.

Kevään ylioppilaita Kärnä kehottaa ottamaan järjen käteen ja laittamaan päähänsä perinteisen, eläinperäisistä materiaaleista valmistetun lakin.

Lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut