Yrittäjät sanovat suorat sanat kiusallisesta ilmiöstä: "Näitä palveluita meiltä vingutaan ilmaiseksi"

YRITTÄJYYS Tekisitkö itse työsi verkkaripalkalla? Yrittäjiltä ruinataan palveluita jopa ilmaiseksi tai erikoisiavaihtokauppoja vastaan.

Tatuoija Noora Hautapaakkanen kohtaa työssään jopa ilmaisten tatuointien pyytäjiä. –Se on todella ärsyttävää. Toivon, että ihmiset oppisivat, että teemme oikeasti töitä ja elätämme tällä itsemme. Ihmiset eivät taida ymmärtää, että myöskään vaihtareilla emme maksa vuokraa ja laskuja. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Yrittäjän arki on usein puurtamista elantonsa eteen, mutta yhä useammin myös yhteydenottoja ilmaisten palveluiden kerjääjiltä.

Moni yrittäjä kertoo kyllästyneensä siihen, että ystävänpalveluksena ruinataan tavaraa tai palvelua.

Helsinkiläinen tatuoija Noora Hautapaakkanen perusti yrityksensä puolisen vuotta sitten ja yllättyi ehdotuksista ja erityisesti niiden määristä.

– Alussa tuntui, että joku oli koko ajan vinkumassa jotain erityistä kohtelua tai alennusta. Luojan kiitos, että se on nyt vähän rauhoittunut, kun toiminta on lähtenyt hyvin pyörimään ja olen saanut nimeä.

Noin kuukausi sitten tuntematon mies otti Hautapaakkaseen yhteyttä Instagramissa olevien kuvien perusteella ja tarjosi personal trainerin palveluita vastineeksi tatuoinnista.

– Elinikäinen VIP-pääsy bileisiin ja pt-treenit ovat olleet viimeisimpiä. Olen sanonut, etten ota ehdotuksia vastaan edes vitsinä, koska tämä on päivätyöni. Ei vaihdokeilla elä ja maksa laskuja. Ethän sinäkään mene ruokakauppaankaan ehdottamaan, että jos mä antaisin maksuksi jotain muuta kuin rahaa, Hautapaakkanen sanoo.

Nuori yrittäjä on saanut myös täysin vastikkeettomia ehdotuksia.

– Törmäsin joku aika sitten tuttuun, joka sanoi että voisin vähän harjoitella hänellä eli tekisin tatuoinnin ilmaiseksi. Olisi tärkeää, että ihmiset heräisivät siihen, että tämä on oikea ammatti.

Ethän mene ruokakauppaankaan ehdottamaan, että jos mä antaisin maksuksi jotain muuta kuin rahaa."

Hautapaakkasen kanssa samassa liiketilassa työskentelevälle Maija Ovaskaiselle on tarjottu työstä palkaksi vasikanmakkaroita ja lounasseteleitä.

– Tämä on sekä ikä- että myös sukupuoliasia. Nuoremmille ja naisille ehdotuksia tulee varmasti enemmän. Ala on edelleen miesvaltainen. Nykyisin tehdään paljon kaupallista yhteistyötä. Sekin varmasti vaikuttaa, tatuoija Ovaskainen pohtii.

Fysioterapeutti Mia Marttisen mukaan tökeröimmät ehdotukset tulevat usein seuroilta, jotka pyytävät mukaan "verkkaripalkalla".

– Kun sä saat verkkarit, niin etkö sä sillä tuu, Marttinen toistaa usein kuullun kysymyksen.

– Aihe on liiankin tuttu. Varsinkin urheilupuolella tätä on. Entisenä kilpaurheilijana olisi kiva tehdä urheilijoiden kanssa töitä, mutta siellä ei olla valmiita maksamaan mistään.

Marttista on myöspyydetty muun muassa pitämään kahden tunnin luentoa ruokapalkalla. Marttinenkinkorostaa, että kyseessä on toimeentulo ja fysioterapeutiksivalmistuminenon vaatinut vuosia kestäneenkoulutuksen.

– Myös näkyvyyttä tarjotaan usein. Ongelma on, että aina on opiskelijoita, jotka suostuvat tämän tekemään. Se on meille ammattilaisille tavallaan kuin ammuttaisiin nilkkaan.

Kuntosaliyrittäjä ja jooga-studion omistaja Laura Peippo kirjoittaa blogissaan yrittäjän arjesta. Peippo toteaa sijoittaneensa lähes kaikki viivan alle jääneet rahat yritykseensä. Hän on pystynyt näin myös kasvattamaan toimintaansaja antamaan asiakkailleen hyvättreenimahdollisuudet ja määräajoin uusitut laitteet.

– En olisi voinut tehdä tätä, jos antaisin kaikesta kaikille erilaisia alennuksia. Olen paljon miettinyt, että eivätkö ihmiset tosiaan ymmärrä, miten pieni siivu jostakin tuotteesta tai palvelusta yrittäjälle itselle jää käteen? Peippo pohtii ja jatkaa.

– Seuraavan kerran, kun pyydät alennusta jostain tuotteesta niin mieti, että olisitko valmis maksamaan jonkun yrityksen, vaikkapa sähkölaskustapuolet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 4. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 5. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 6. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 10. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”
 14. T24: Koronan takia Tallinnan lentokentän kautta kulki kesäkuussa vain 25 000 matkustajaa – Viime vuonna matkustajia oli yli 317 000
 15. Päätoimittaja Kannala: "Vapaavuoren turhautuminen tarjoaa väylän kokoomuksen ja pormestarin horjuttamiseen"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 3. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 4. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 5. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 6. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 7. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 8. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 9. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 10. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 11. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 12. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 13. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 14. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.