Nälkätalvena 1942 mielisairaalassa kuollut Signe Brander arvoisensa muistojuhlan – "Hänen katseensa kulkee Helsingissä edelleen"

KULTTUURI Signe Brander sai muistomerkin Nikkilän sairaalan Juhlataloon, jossa hän kuoli.

Lämmin kevättuuli puhalsi voimalla avoimesta ikkunasta Juhlatalon juhlasaliin viikko sitten torstaina, 76 vuotta sen jälkeen, kun valokuvaajalegenda Signe Brander sulki silmänsä viimeisen kerran samaisessa salissa.

Hänet oli tuotu Nikkilän sairaalaan turvaan jatkosodan Helsingin pommituksia muiden Kivelän sairaalan vanhuspotilaiden joukossa. Brander ehti olla Nikkilässä alle kaksi vuotta, kunnes kuoli vuonna 1942.

– Signe oli Nikkilään tullessaan 73 vuotta vanha ja väsynyt, viherkaihin vaivaama, tietokirjailija ja tutkija Anna Kortelainen kertoi Juhlatalossa.

Hän piti juhlapuheen tilaisuudessa, jossa Helsingin Kaupunginmuseon ystävät ry paljasti Signe Branderin muistoa kunnioittavan muistokyltin. Kyltti on nyt sijoitettu juhlasaliin, sisäänkäynnin viereen.

Signe Brander kuoli juhlasalissa, koska sota-ajan poikkeustilanteen vuoksi potilaita oli sijoitettu saliin tilanpuutteen vuoksi. Se oli Suomessa vaikea vuosi, jota kutsutaan nälkätalveksi.

Nikkilän sairaalassa noin neljännes potilasta menehtyi vuoden aikana nälkään ja tauteihin. Moni heistä päätyi sairaalan hautausmaalle, niin myös Signe Brander. Hänellä ei ole aiemmin ollut muistomerkkiä, mutta nyt niitä on Nikkilässä kaksin kappalein. Stadin Slangi ry hankki hautausmaalle muistomerkin kuukausi sitten.

Helsingin kaupunki on puolestaan ilmoittanut, että kaupunkikuvaajana tunnetulle Branderille osoitetaan lähivuosina nimikkopatio.

– Signe kuvasi tavallisia helsinkiläisiä kadunkulkijoita, katujen kollektiivia. Heitä, joiden jälkeläisiä me olemme, Anna Kortelainen sanoi juhlapuheessaan.

– Hänen katseensa kulkee kaupungissa edelleen, sen kaduilla ja kortteleissa, sisäpihoilla ja porttikongeissa. Nyt hän näkee taas, ja saa olla terve, oma riuska itsensä.

Signe Brander

Signe Viola Brander (15.4.1869 Parkano – 17. 5.1942 Nikkilän sairaala) suoritti piirustuksenopettajan kurssin Taideteollisuuskoulussa, mutta suuntautui sittemmin valokuvaajaksi.

Vuonna 1906 Helsinki palkkasi Branderin ikuistamaan muuttuvaa kaupunkikuvaa vuosina 1907–1913. Kuvia on yli 900.

Branderilla oli muitakin kuvaushankkeita. Vuonna 1907 hän kiersi Suomea kuvaamassa vanhoja taistelupaikkoja Suomen sodan satavuotismuistokirjaan. Vuonna 1910 Brander aloitti 20-vuotisen hankkeen ja kuvasi Suomen kartanoita; kuvia kertyi yli 2 000.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut