Belgiasta Suomeen palannut lemmikinomistaja hämmästyi kissojen kovaa kohtelua – "Olen sanonut naapureille, että voi tulla keskustelemaan"

Kaikenlainen eläinten vahingoittaminen on Suomessa eläinsuojelulain nojalla laitonta. Rikoskomisario Tomi Repo kertoo, että kissoja kuitenkin vahingoitetaan vähän väliä millä tahansa, ilmakiväärillä, kuula-aseilla. Karuimmissa tapauksissa on kyse kissojen lävistämisestä nuolilla.

Repo muistuttaa, että omistajalla on velvollisuus pitää kotieläimiä, myös kissoja, kiinni koti-alueella.

Aihe nousee pinnalle säännöllisesti.

Äskettäin näin kävi Riihimäellä, kun kissanomistaja Tanja Suominen kertoi kissansa haavasta paikallisessa Facebook-ryhmässä. Aamuposti-lehden mukaan Suominen epäili aseeksi ilmakivääriä tai vastaavaa kuula-asetta. Toinen kissa sai samanlaisen haavan jo ennen vappua.

Suominen kertoo, että ei päästä kissojaan tarkoituksella ulos, mutta valjaisiinkaan ne eivät ole tottuneet.

– Asuimme aikaisemmin Belgiassa, ja siellä kissat liikkuivat ulkona. Nyt ne juoksevat ikkunoiden ja ovien raosta aina kuin mahdollista, Suominen kertoo.

Suominen kertoo keskustelleensa kissoista jo naapureiden kanssa jo aikaisemmin.

– Olen sanonut, että jos kissat aiheuttavat ongelmia, niin voivat tulla asiasta keskustelemaan.

Suominen latasi kuvan kissan haavasta Riihimäen Facebook-ryhmään viime viikolla, ja herätti aloituksellaan keskustelua.

Suominen kirjoitti, että "se joka ampuu kissoja ilmakiväärillä tulee saamaan siitä samasta kivääristä päähänsä".

Osa koki Suomisen viestin uhkaukseksi tekijälle.

Rikoskomisario Tomi Revon mukaan tällainen kirjoittelu ei kuitenkaan täytä uhkauksen merkkejä.

– Jos tekijää ei ole tiedossa ja esimerkiksi nimeä ei mainita, niin ei kirjoituksessa suoranaisesti uhata ketään henkilöä. Tällöin ei rikoksen tunnukset täyty.

Tällaiset kirjoitukset yleensä ovat lemmikin omistajan tunteenpurkauksia. Repo kehottaa kuitenkin pitämään järjen mukana, kun kirjoittaa sosiaaliseen mediaan.

Suominen sanookin halunneensa herättää keskustelua ja löytää tekijän voidakseen keskustella asiasta. Hän on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Hämeen poliisilaitokselta kerrottiin Aamupostille, että ilmoitus ei vielä näy rekisterissä, sillä sähköisesti jätätettyjen ilmoituksien käsittely vie useamman päivän.

Teksti: Katariina Taleva

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut