Parkkipaikkaterassien määrä kasvaa Helsingissä – parjattu kaljankantokielto jää historiaan

PARKLET Toiminta laajenee tänä kesänä koko Helsinkiin. Asiakkaat saavat myös viedä juomansa terassille ilman henkilökunnan apua.

Yksi parklet-paikkaa hakeneista ravintoloista on kalliolainen Döner Harju, jolla oli terassi ravintolaa vastapäätä olevassa parkkiruudussa myös viime vuonna (kuva). Jussi Vehkasalo

Sanna Jompero

Kaupungilta on tähän mennessä haettu tulevalle kesälle 15 parklet-paikkaa eli lähes saman verran kuin viime vuonna. Parkletilla tarkoitetaan pysäköintiruutua, joka otetaan tilapäisesti kaupalliseen käyttöön, kuten terassiksi.

Paikkoja on haettu Alppiharjuun, Etu-Töölöön, Kaartinkaupunkiin, Kallioon, Kamppiin ja Punavuoreen.

– Kaikille ei vielä ole myönnetty lupaa. Kaikkia hakemuksia ei myöskään vielä ole käsitelty eli luvan puuttuminen ei tarkoita sitä, että hakemus olisi hylätty, kertoo tarkastaja Carita Kuparinen kaupunkiympäristön alueidenkäyttö ja -valvonta -yksiköstä.

Monilla tänä vuonna hakemuksen jättäneistä oli parklet-paikka myös viime vuonna.

Viime vuonna paikkoja myönnettiin yhteensä 12. Hylättyjä päätöksiä oli kuusi. Hakemuksen hylkäämisen syitä oli muun muassa vieressä oleva toinen parklet, tai että hakijan toimipiste ei ollut katutasossa ja parkkiruudut eivät olleet toimipisteen edessä.

Myös ravintolan edessä olevat inva-paikat ja pysäköintikielto sekä parkkiruudun ja liiketilan välissä oleva pyörätie olivat syitä hylkäämiseen.

Kaupungin sääntöjen mukaan parklet-ruutuja voidaan sijoittaa yhteen kortteliin enintään kaksi, mutta erityisissä tapauksissa ja yrittäjien tasapuolisen kohtelun turvaamiseksi myös tarvittaessa enemmän. Asiasta päätetään aina tapauskohtaisesti erikseen.

Tänä vuonna parklet-toiminta laajenee koko Helsinkiin.

Parklet-terassille tulee hakea erillistä anniskelulupaa aluehallintovirastolta. Yksi parklet-lupaa tänä vuonna hakeneista on viime kesän tapaan Kalliossa sijaitseva ravintola Döner Harju.

Helsingin Uutiset kertoi viime viikolla, että ravintola odotti vielä alkoholilupaa eli terassille ei vielä saanut viedä alkoholijuomia. Lupaa parklet-terassille ovat hakeneet myös muun muassa keskustan ravintolat The Cock, Riviera, Krog Madame, Ravintola Pastis, B.B. Badger&Co ja Piece n love.

Anniskelulain muuttumisen myötä uutta on tänä kesänä se, että asiakkaat saavat viedä terassille juomansa ilman henkilökunnan apua, mikäli ravintola pystyy valvomaan asiakkaiden siirtymistä anniskelualueelta toiselle.

Viime vuonna henkilökunnan tuli vielä tarjoilla juomat terassipöytiin.

Kolmas parklet-kesä Helsingissä

Parkletilla tarkoitetaan pysäköintiruutua, joka otetaan tilapäisesti muuhun käyttöön.

Toiminta laajenee tänä vuonna koko Helsinkiin.

Aikaisemmin ruutuja oli mahdollista vuokrata vain ydinkeskustassa.

Hakulomake löytyy kaupungin sivuilta ja se toimitetaan osoitteeseen hkr.ulkoilma@hel.fi

Luvan käsittelyaika on 14–30 vuorokautta.

Ruudun voi vuokrata kaupungilta huhti–lokakuuksi.

Paikan hinta on alueesta riippuen 12,23–9,18 euroa neliöltä.

Parklet-kokeilu toteutettiin Helsingissä vuosina 2016 ja 2017.

Kävelykeskustan alueella eli ykkösvyöhykkeellä ruudun vuokraaminen maksaa 12,23 euroa neliöltä kuukaudessa.

Muualla hinta on 9,18 €/neliö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 13. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 14. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 9. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 10. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 11. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 12. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 15. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.