Itäkeskuksen "basaaria" myydään nyt kiinteistöjätille – "Vanhinta osaa Puhoksesta ei tulla purkamaan"

KAUPPAPAIKKA Vanhan ostoskeskuksen kehitys sai uuden suunnan, kun kiinteistökehitysyhtiö kiinnostui siitä.

Puhoksen tulevaisuudesta on ollut epätietoisuutta pitkään. Nyt ostoskeskusyhtiön osakkeita myydään pohjoismaiselle kiinteistökehitysyhtiölle. Päivi Tuovinen

Jussi Vehkasalo

Osaa Itäkeskuksen Puhoksen ostoskeskuksesta ollaan myymässä kiinteistökehitysyhtiölle.

– Osa Puotinharjun Puhos Oy:n osakkaista on tehnyt esisopimuksen osakkeidensa myynnistä kiinteistökehitysyhtiö NREP:lle. Näin on tehnyt myös suurin omistaja eli HOK-Elanto, jolla on vajaan 30 prosentin osuus Puhoksesta, kertoo Puotinharjun Puhoksen hallituksen puheenjohtaja Jyrki Karjalainen

Hän on myös HOK-Elannon kiinteistöjohtaja.

Esisopimukset koskevat tiettyjen omistajien liiketiloja. HOK-Elannolla on Puhoksen uudemmassa osassa Alepa, uudemmassa osassa sijaitsevat myös esimerkiksi kuntosali Elixia sekä Kvik ja Fida.

A-osaan liittyy kulttuurisia ja arkkitehtonisia arvoja."

NREP on Pohjoismaissa toimiva kiinteistöjen kehittäjä, sijoittaja ja tuoteinnovoija.

NREP:n hallinnoiman rahaston tytäryhtiö omistaa Suomessa esimerkiksi Tikkurilan kauppakeskus Dixin, NREP:n kiinteistösijoitusrahasto on myös mukana kehittämässä Helsinki-Vantaan lentokenttäaluetta ja Aviapolista.

Helsingin kaupunki kutsui Puhoksen viereiseen Stoaan koolle kiinteistön osakkeenomistajat sekä liiketoimintaa ostoskeskuksessa harjoittavat yrittäjät 22. toukokuuta. Puhoksen suurimmat omistajat ovat HOK-Elannon ohella Kesko, Ilmarinen ja Sponda, omistajia on pienemmät mukaan lukien kaikkiaan noin 30.

Ostoskeskus sijaitsee kaupungin vuokratontilla, vuokrasopimus päättyy vuoden 2020 lopussa.

– Ellei muuta sovita, niin tontti pitäisi luovuttaa kaupungille rakennukset purettuna. Nyt näyttää siltä, että ainakaan vanhinta a-osaa ei tulla purkamaan, vaan se tullaan suojelemaan, koska siihen liittyy kulttuurisia ja arkkitehtonisia arvoja.

Ostoskeskuskiinteistössä on kolme osaa, vanhin osa on 1960-luvulta, uusin 1980-luvulta.

– Ostoskeskusyhtiön olisi maksettava purkutyöt joka tapauksessa, vaikka vain osa ostoskeskuksesta purettaisiin, Karjalainen jatkaa.

Tontti on tehottomasti rakennettu."

Puhoksesta on viime vuosien aikana kehittynyt erityisesti maahanmuuttajien kansoittama, jopa basaarimainen liikepaikka, jossa sekä asiakkaat että yrittäjät ovat suurilta osin maahanmuuttajataustaisia.

Ravintoloita, elintarvikeliikkeitä ja muita eri alojen yrityksiä on ostoskeskuksessa yhteensä parisenkymmentä.

– Mielestäni ostoskeskuksen omistusta pitääkin kehittää yksiin käsiin ammattinsa osaavalle kiinteistökehitysyhtiölle, joka ottaa hoitaakseen koko kiinteistön kehityksen.

Vanhin a-osa kaipaa kipeästi peruskorjausta, kustannusarvion mukaan remontti maksaisi useita miljoonia euroja.

– Helsingin kaupunki haluaa kehittää ostoskeskusyhtiön vuokraamaa suurta tonttia kaavakehityksen kautta, eli tontille voisi kaavoittaa uudisrakennuksia, kuten vaikka asuntoja ja liiketiloja. Tontti on hyvällä paikalla ja todella suuri sekä tehottomasti rakennettu, Karjalainen jatkaa.

Iso osa tontista on parkkipaikkana. Jos tontille tulevaisuudessa rakennettaisiin uutta, tulisivat parkkipaikat esimerkiksi maan alle tai parkkitaloihin.

– Puhoksen tilanne on vielä kompleksinen vyyhti. Miten kaikki tästä eteenpäin tulee menemään, sitä ei vielä tiedä. Kaupungin aktiivista roolia tarvitaan, Karjalainen toteaa.

Aiheeseen liittyvää

 1. Nuhruinen bussiterminaali menee täysin uusiksi Itäkeskuksessa – tilalle jopa 12-kerroksinen asuntoja ja liiketilaa sisältävä hybridirakennus
  27.4.2018 12:32
 2. Puhoksesta otettiin kiinni 17 epäiltyä huumekauppiasta – tehovalvonta poiki yhteensä 55 rikosilmoitusta
  12.2.2018 16:40
 3. Itäkeskuksesta Irakiin – HU selvitti: Näin Suomeen pettyneet hankkivat paluulipun
  18.12.2015 7:11
 4. Rapistuneesta ostarista etninen basaari ja uusi "Kaapelitehdas"?
  16.1.2017 20:10
 5. Nuori nainen raiskattiin Puhoksessa – MTV: ravintolan työntekijä kävi kimppuun hokien "anteeksi"
  18.12.2017 18:40

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut