Kuvittelitko, että kaikki ostavat vaatteensa verkosta tai "Henkalta"? – Ne eivät suinkaan ole suosituimmat vaatekaupat Suomessa

Kuvituskuva. Armi Suojanen

Mikko Välimaa

Zalandon ja Asoksen kaltaiset ulkomaiset verkkokaupat ovat viime vuosina rohmunneet Suomen vaatemarkkinoista kasvavia osuuksia. Samalla vaatetuksen erikoiskauppojen merkitys on vähentynyt.

Suomessa vaatteita ostetaan paljon myös urheilukaupoista sekä kansainvälisistä muotikaupan ketjuista, joiden rynnistyksen Suomeen aloitti ruotsalainen Hennes & Mauritz jo parikymmentä vuotta sitten.

Vaatekaupan murroksesta huolimatta Suomen yleisin vaatteiden ja kenkien ostopaikka on edelleen supisuomalainen Prisma, kertoo Kaupan liiton tuore selvitys.

Myös kotimainen K-Citymarket keikkuu vaatemyynnin kärkikolmikossa.

Vaatemyynnissä asiakkaiden sukupuolella, iällä ja asuinpaikalla on iso merkitys.

Naisten eniten käyttämät vaatekaupat ovat selvityksen mukaan Hennes & Mauritz, Prisma ja K-Citymarket.

Miehillä taas kolmen kärki on Prisma, Dressmann ja K-Citymarket.

Pääkaupunkiseudulla sekä miehet että naiset suuntaavat askeleensa muita useammin Stockmannille.

LUE MYÖS: Prisman 24/7-aukiolo paljasti: Miehet käyvät vaateostoksilla öisin

Kansainvälisiä muotikaupan ketjuja suosivat etenkin alle 35-vuotiaat naiset. Yli 35-vuotiaat asioivat puolestaan usein marketeissa ja tavarataloissa sekä hintatasoltaan hieman kalliimmiksi mielletyissä liikkeissä.

Miehet ostavat vaatteita urheilukaupoista, mutta myös marketeista. Prisma kertoi taannoin, että 24/7-aukiolo on lisännyt etenkin miesten vaateostamista.

Miehet tuntuvat olevan kiitollista asiakaskuntaa."

Vaikka jo 40 prosenttia asiakkaista ostaa vaatteita nyt verkon kautta, lähes 90 prosenttia tekee yhä ostoksia myös fyysisessä myymälässä.

Kaupan liiton pääekonomistin Jaana Kurjenojan mukaan kivijalkakaupoilla onkin erittäin vahva asema. Kaupan liiton selvityksen mukaan 58 prosenttia asiakkaista on hakenut tietoa myymälästä ennen ostosta.

– Suomalaiset tuntuvat luottavan myyjiin luotettavan tiedon lähteenä, jolloin myyjällä voi olla suuri rooli ostopäätöksen tekemisessä. Myymälä selvästi tukee varsinkin miesten onnistuneita vaateostoksia, sillä he löytävät niitä fyysisistä myymälöistä suhteellisesti naisia useammin, Kurjenoja toteaa tiedotteessa.

Suurin syy sille, että ostos koetaan onnistuneeksi, on hinta, jonka merkitys korostuu varsinkin digitaalisissa kanavissa. Myös aiemmat hyvät kokemukset painavat ostospaikkaa valitessa.

Älypuhelinta käytetään ostoksilla tiedonhakuun, muttei vielä suuressa määrin ostamiseen. Liki kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoo hakevansa ennen tietoa puhelimella ostokseen liittyen.

Kurjenojan mukaan suomalaiset ovat yleisesti ottaen aika tyytyväisiä vaateostoksiinsa, sillä reilusti alle puolet oli kokenut pettymyksiä.

Suurin syy ostoksen epäonnistumiselle on se, että tuotteen koko, väri tai materiaali ei ole sopiva tai hinta–laatu-suhde koettiin huonoksi.

– Varsinkin miehet tuntuvat olevan kiitollista asiakaskuntaa. Miestenvaatteiden ostaminen voi joskus olla helpompaa kuin naistenvaatteiden, mutta miehet myös selvästi tukeutuvat naisia enemmän myymälöiden tarjoamaan tietoon.

Kaupan liiton selvitys perustuu Tilastokeskuksen ja Statistan Consumer Market Outlookin tilastoihin sekä erillisen kuluttajatutkimukseen, johon kerättiin tietoa 2 032 yli 15-vuotiaalta mannersuomalaiselta maalis–huhtikuussa 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Synnyttäjien tukihenkilöiden rajoituksia puretaan asteittain – keisarileikkaukseen ei silti vielä pääse mukaan
 2. Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta
 3. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 4. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 5. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 6. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 7. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 8. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 9. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 10. T24: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen
 11. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 12. Sompasaari saa päiväkodin
 13. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 14. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 15. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 15. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.