Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

REMONTTI Talossa asui Lauri Kristian Relander ennen presidentiksi valintaansa.

Ensi keväänä tässä Vantaan Jokiniemeen vuonna 1908 valmistuneessa jugend-tyylisessä villassa taas asutaan. Juuri nyt Relanderin huvilaksi kutsuttu talo on sisältä rajun näköinen, sillä mittava remontti on vasta alussa.

Jokiniemen vaaleanpunaiseen kivikaunottareen rakennetaan kuusi asuntoa. Niiden pinta-alat vaihtelevat 76–95 neliömetriin. Jugend-arkkitehtuurin ajatuksia noudattaen talo on sokkeloinen ja epäsymmetrinen. Yhteen asuntoon tulee oma sisäänkäynti ja muilla viidellä se on yhteinen.

Remontti tehdään kuin silkkihansikkain, sillä entinen Metsäntutkimuslaitoksen alue Jokiniemessä on valtakunnallisesti merkittävä rakennusperintökohde. Alueen rakennukset on suojeltu asetuksella valtion omistamista rakennuksista.

– Käyttö on parasta suojelua. On hienoa, että arvokas ja merkittävä rakennus ei jää tyhjilleen, iloitsee Vantaan kaupunginmuseon päällikkö Marjo Poutanen

Relanderin huvilassa on meneillään mittava remontti. Jugend-talon omistajiin kuuluvat Tapio Laakko ja Thomas Selenius tekevät kunnostustöitä itse niin paljon kuin pystyvät. Kuva: Päivi Tuovinen

Talon alkuperäisessä sähkökeskuksessa on marmorikansi.

Talossa käytetään kalkkimaalia ja kaikkea alkuperäistä säilytetään mahdollisimman paljon, kuten ikkunat ja niiden lasit. Edellinen remontti tehtiin 1990.

– Ikkunoissa on iso työ, tunnustaa Thomas Selenius, yksi talon uusista omistajista.

Ikkunoiden puupokat pitää puhdistaa vanhasta maalista, kitata ja maalata. Eikä siinä mitään, mutta kun ikkunanpokia on 130 pelkästään kolmikerroksisen talon ensimmäisessä kerroksessa.

– Tämä on niin hieno, että tätä ei voi jättää tekemättä, Thomas Selenius intoilee.

Selenius ja hänen yhtiökumppaninsa Tapio Laakko ja isä Lasse Selenius tiesivät kyllä, mihin ryhtyivät, kun ostivat talon Senaatti-kiinteistöiltä puoli vuotta sitten.

Helsinkiläiskolmikolla on aiempaa kokemusta vanhojen talon kunnostamisesta ja entisöinnistä Helsingissä. Kun Vantaan projekti valmistuu, he aloittavat Laivastokadulla Suomenlahden merivartioston esikunnan entisen rakennuksen remontoinnin asumiskäyttöön.

Vanhan kunnostaminen ei ole halpaa lystiä. Kunnostajat arvioivat, että Relanderin huvilan remonttiin kuluu noin 1,5 miljoonaa euroa. He ostivat talon noin 330 000 eurolla.

Asunnoista tulee Vantaan arvokkaimpia. Tarkka neliöhinta selviää töiden edetessä, sillä yllätyksiäkin saattaa tulla. Tässä vaiheessa neliöhinta-arvio on 5 000 euron tuntumassa.

Thomas Selenius aikoo itse muuttaa yhteen asunnoista. Asunto on toiminut joskus puimurihuoneena ja sinne johtaa betoniluiska, joka hyödynnetään terassin rakentamisessa.

Talon toisessa kerroksessa asui ja työskenteli Suomen presidenttinä (1925–31) toiminut Lauri Kristian Relander 1908–17. Siitä talo on saanut lempinimensäkin, Relanderin talo tai huvila.

Jokiniemessä asuessaan Relander toimi valtion maanviljelystaloudellisessa koelaitoksessa assistenttina. Hän pääsi myös eduskuntaan, kun hän asui Vantaalla.

Relanderin talon vieressä on toinenkin Heikki Helinin suunnittelema jugend-huvila, mutta sitä Senaatti-kiinteistöt ei ole vielä saanut myytyä. Myyntipäällikkö Asko Taskila uskoo, että kaupat tehdään ennen lomakauden alkua.