Jopa 1 000 euron rapsu uhkaa: Moponuorten taidot kohenevat, vanhempien valvontataidot eivät – "Isiä on mukana viritystouhussa"

Poliisi jakoi keskiviikon moporatsioissa nuorille suullisia huomautuksia pienistä puutteista, sakkoja ja korjauskehotuksia sekä poisti liikennekelvottomista mopoista kilpiä. Valvontaiskuissa tarkastettiin yhteensä yli 40 mopoa, moottoripyörää ja mönkijää. Erityisesti kiinnitettiin huomiota kulkupelien häiritsevän voimakkaisiin ääniin, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Ari Pihkala. anton.soinne@media.fi

Marianna Simo

Mopo-onnettomuudet ovat vähentyneet merkittävästi viime vuosina. Mopo-onnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä on laskenut alle puoleen viimeisen kymmenen vuoden aikana, kertoo Liikenneturva.

Nuorten ajotaidot ovat kohentuneet mopokorttivaatimusten vuoksi, sanoo Keski-Uusimaa-lehden haastattelema Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Ari Pihkala

Samaa ei voi sanoa vanhempien valvonnasta. Liikenneturvan nuorisokyselyn mukaan jopa joka kolmas mopo on viritetty. Mopojen omistajien vanhemmista valtaosa, jopa yli 70 prosenttia, tietää virittämisestä.

– Osassa tapauksia isät ovat mukana viritystouhussa, Pihkala sanoo K-U:lle.

Osassa tapauksia isät ovat mukana viritystouhussa."

Virittäminen on laitonta ja lisää mopoilijoiden alttiutta joutua onnettomuuteen. Mopoja viritetään, jotta ne kulkisivat sallittua 45 kilometrin tuntivauhtia kovempaa.

– Olen itse ajanut mopolla 85 km/h-vauhtia koeajotilanteessa. Sellainen mopo kulkee 50-kiloisella nuorella vielä kovempaa, Pihkala huomauttaa.

Eniten henkilövahinkoja sattuu juuri mopokortin saaneille 15-vuotiaille: 225 vuonna 2017.

Mopojen määrä on lisääntynyt huimasti liikenteessä, sanoo poliisi. Maaliskuussa rekisterissä oli yli 2 500 mopoa Keravalla, Tuusulassa, ja Järvenpäässä – Tuusulassa eniten, Järvenpäässä tuplasti Keravaan verrattuna.

Mopo helpottaa monessa taloudessa koko perheen arkea.

– Mopo tai mopoauto tuo nuorelle liikkumisen vapautta. Valitettavasti joidenkin vanhempien valvonta jää hataraksi. Nuoret pörräävät älyttömän myöhään huviajoa. Kai se on sitä, että maailma muuttuu, vanhempi konstaapeli Ari Pihkala pohtii.

– Valtaosalla mopoilijoista asiat ovat onneksi kunnossa.

Asiasta kertoi ensin Keski-Uusimaa.

570 henkilövahinkoa

Vuosittain loukkaantuu noin 570 mopoilijaa, joista yli 50 vakavasti.

Mopokolareissa kuolee vuosittain keskimäärin neljä henkeä – puolet ulosajoissa.

Joka toinen mopokolari sattuu risteyksessä.

Onnettomuuksia sattuu eniten 15–24-vuotiaille miesmopoilijoille.

Miehille tapahtui mopolla 274 henkilövahinkoa ja naisille 109 vuonna 2017.

Mopo-onnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä on laskenut alle puoleen viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Liikenneturva

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut