Uudenmaan hunajasadolla lupaavat näkymät – "Mehiläisille nämä helteet ovat herkkua"

Uudenmaan mehiläishoitajat voivat alkavana kesänä olla tyytyväisiä: hunajan satokaudesta on nyt tulossa varsin lupaava. Kuvituskuva. Juha Perämäki / arkisto

Jari Pietiläinen

Päättynyt viikko helteineen on ollut paras mahdollinen hunajantuotannon kannalta. Tämän tietää muun muassa espoolainen mehiläishoitaja Kari Ikonen, jonka pesät sijaitsevat Nuuksiossa.

– Mehiläiset selvisivät viime talvesta varsin hyvin, eikä pesissä ollut suuria tuhoja. Ensimmäiset mehiläiset lähtivät puhdistuslennolle jo maaliskuussa ja sitten alkoikin jo kevätruokinta, Ikonen kertoo.

Parhaillaan Uudellamaalla on käsillä voikukan kukinta-aika, joka lupaa hyvää hunajantuotannolle.

– Voikukka on yksi pääkasveista, joita mehiläiset käyttävät hyväkseen. Sen kukinta on onnistunut erittäin hyvin.

– Vielä näin aikaisessa vaiheessa on vähän liian aikaista sanoa mitään varmaa, mutta näillä näkymin hunajasadosta voi tulla varsin hyvä. Paljon tietenkin riippuu kanervan ja etenkin horsman kukinnasta, Ikonen pohtii.

Jos kaikki menee nappiin, yhdestä mehiläispesästä lingotaan hunajaa nelisenkymmentä kiloa. Tänä vuonna myöskään mehiläistaudit eivät ole olleet kiusana: esimerkiksi varroapunkki on saatu pidettyä kurissa oksaalihapon avulla, eikä esikotelomätä ole ollut Ikosten pesien riesana.

Kansainvälistä mehiläispäivää vietetään sunnuntaina 20. toukokuuta. Päivällä halutaan muistuttaa tarhamehiläisten ja muiden pölyttäjien tärkeydestä luonnossa ja niiden merkittävästä roolista ruuantuotannossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.