Maan suurin jäi heti pieneksi – Ruoholahteen avatun naistentautien polin toimintoja siirretään jo muualle

NAISTENTAUDIT Ruoholahden huhtikuussa avatun naistentautien poliklinikan tilat ovat jo osoittautuneet liian pieniksi. Toimintoja siirretään Naistenklinikalle ja Bulevardille.

– Haluamme olla helposti potilaiden saavutettavissa. Tätähän tässä nyt ajetaan, kertoo Ruoholahteen avatun naistentautien poliklinikan toimenpidehuoneessa vastuulääkäri Tuula Karipohja. Sanna Jompero

Sanna Jompero

– Painan hymynaaman, vaikka käyntini olikin vähän myöhässä, sanoo keski-ikäinen nainen poistuessaan naistentautien vasta-avatun poliklinikan aulasta Ruoholahdessa.

Nainen oli tutkimuksissa kohdun polyyppien ja myoomien takia. Käynti sujui ensimmäistä kertaa poliklinikalla asioineen koillishelsinkiläisen mukaan viiveestä huolimatta hyvin ja nopeasti.

Entisen Terveystalon tiloihin Ruoholahteen avattiin huhtikuussa Suomen suurin naistentautien poliklinikka, joka palvelee Hyks-alueella asuvia. Klinikalla asioi vuosittain noin 26 000 naista Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilta.

– Tämä on iso vastaanotto. Olemme nyt kaupungin ytimessä, mutta toimimme läheisessä yhteistyössä Naistenklinikan kanssa, sanoo poliklinikan vastuulääkäri Tuula Karipohja

Suomen suurin naistentautien poliklinikka syntyi, kun Helsingin ja Espoon naistentautien poliklinikat yhdistettiin vuosi sitten huhtikuussa.

Toimintaa uudella polilla on hankaloittanut pian muuton jälkeen havaittu vesivahinko. Vesi kasteli henkilökunnan tiloja niin, että osa niistä on edelleen pois käytöstä.

– Olemme pystyneet kuitenkin hoitamaan potilaat sovitusti. Missään sakkojonossa ei olla oltu, hymähtää Karipohja viitaten hoitotakuuseen, jonka mukaan kiireetöntä hoitoa tarvitsevien potilaiden tulee päästä hoitoon kolmessa kuukaudessa ja kiireellistä hoitoa vaativien viikossa.

Kyseessä on jo toinen muutto vuoden sisällä. Helsingin ja Espoon poliklinikat yhdistettiin viime vuoden huhtikuussa Kätilöopistolle, jonka tiloista Hus luopui viime syksynä mikrobivaurioiden vuoksi. Samalla alkoi uusien tilojen etsintä.

– Huhtikuu näyttää olevan meillä muuttokuukausi, mutta toivottavasti muutot loppuvat nyt ainakin vähäksi aikaa, naurahtaa Karipohja.

Ruoholahden tilat osoittautuivat jo alkuun vesivahingosta huolimatta liian pieniksi, joten ykkösluokan kiireellisten potilaiden vastaanotto ja polikliiniset kohtutoimenpiteet on jouduttu siirtämään jo ennestään ahtaalle Naistenklinikalle.

– Emme saaneet niin isoja tiloja kuin olisimme tarvinneet. Toisaalta Naistenklinikalla on naistentautien päivystys, joten kiireellisten potilaiden vastaanotto sopii siihen kokonaisuuteen.

 Käyntejä on tarkoitus tehdä yhden pysähdyksen taktiikalla."

Ruoholahden klinikalla työskentelee päivittäin 13 lääkäriä. Hoitajia on noin 30. Työskentely tapahtuu lääkäri–hoitaja -tiiminä. Asiakkaita käy päivässä keskimäärin sata.

Käynnit ajoitetaan arkisin virka-aikaan niin, että kullekin potilaalle on varattu 30 minuutin lääkäriaika. Hoitaja-aika voi olla tunnin.

– Käyntejä on tarkoitus tehdä niin sanotusti yhden pysähdyksen taktiikalla niin, että potilaan vaiva hoidetaan yhdellä käynnillä silloin, kun se on lääketieteellisesti perusteltua, Karipohja kertoo.

Klinikalla hoidetaan lähetteellä tulevien potilaiden gynekologisia vaivoja, kuten vuotohäiriöitä, alavatsakipuja sekä kohdunkaulan kudos- ja solumuutoksia.

– Raskaudenkeskeytyspotilaat on suuri ryhmä. Valtaosa alle 9-viikkoisista raskaudenkeskeytyksistä hoidetaan osittain kotikeskeytyksenä. Hoito aloitetaan täällä ja se jatkuu potilaan niin toivoessa kotona.

Ruoholahdessa sijaitsee Suomen suurin naistentautien poliklinikka

Naistentautien poliklinikka avattiin huhtikuussa Ruoholahdessa.

Kyseessä on Suomen suurin naistentautien poliklinikka.

Klinikalla tutkitaan ja hoidetaan gynekologisia sairauksia ja tehdään raskaudenkeskeytyksiä.

Poliklinikka toimii ajanvarauspoliklinikkana.

Potilaat tarvitsevat poliklinikalla asioidakseen lääkärin lähetteen.

Poliklinikalla toimii myös papa-muutosten tutkimusyksikkö sekä naistentautien lähetekeskus.

Ajanvarauksesta ilmoitetaan potilaille kirjeitse.

Ensi syksystä alkaen Hyks-naistentautien poliklinikan lähetekeskus ottaa vastaan naistentautien lähetteet koko Hus-alueelta.

Tilanahtauden vuoksi sikiöseulontayksikkö aloittaa kesäkuun alussa Bulevardilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Synnyttäjien tukihenkilöiden rajoituksia puretaan asteittain – keisarileikkaukseen ei silti vielä pääse mukaan
 2. Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta
 3. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 4. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 5. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 6. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 7. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 8. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 9. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 10. T24: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen
 11. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 12. Sompasaari saa päiväkodin
 13. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 14. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 15. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 15. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.