Aasit yleistyvät Suomessa kotieläiminä – Talliyrittäjä kumoaa ennakkoluuloja: "Se on merkki älykkyydestä"

Aasit Sylvi ja Kalle seisovat tyynesti mutta tiukasti kavioillaan, vaikka tuusulalaisen Lähderannan tallin yrittäjä Niina Wasenius yrittää hihnasta nykien houkutella niitä ulos aitauksestaan.

Käytös on tyypillistä aaseille. Ehkä juuri tämän vuoksi niitä pidetään itsepäisinä ja jopa tyhminä eläiminä. Waseniuksen mielestä käsitys on väärä.

– Aasit ovat hitaita ja todella rauhallisia eläimiä. Hevoset säntäävät yleensä pakoon, jos ne pelästyvät jotain, mutta aasit jämähtävät paikoilleen harkitsemaan, onko turvallista edetä. Mielestäni se on merkki älykkyydestä ja harkitsevuudesta, Wasenius sanoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Aasien tuumivan levollinen olemus tekee niistä myös äärimmäisen rauhoittavia eläimiä. Siksi ne sopivat lapsille ja ovat erinomaisia terapiaeläimiä.

– Yhden talutuslenkin aikana ehtii miettimään aika paljon omia päivän asioita, Wasenius naurahtaa.

Hevosiin verrattuna Sylvi ja Kalle ovat myös helppohoitoisia ja siistejä. Ne tekevät tarpeensa yhteen paikkaan, ja syövät heinää ja herkkuhetkinä porkkanaa.

– Minulle tuli yllätyksenä, miten seurallisia ne ovat. Ne tarkkailevat ja ottavat helposti kontaktia ihmisiin.

Tuusulan Ruskelassa sijaitsevalle Lähderannan tallille Sylvi ja Kalle tulivat huhtikuussa. 6- ja 7-vuotiaat aasit ovat syntyneet Hollannissa. Tuusulaan ne hankittiin Klaukkalasta.

Aasien määrä Suomessa on viime vuosina lisääntynyt. Tätä nykyä Suomessa on tiettävästi yli 300 aasia. Niina Waseniuksen mukaan aaseja voisi olla enemmänkin, jos niiden saatavuus olisi parempi.

– Minulle aasien hankinta oli pitkäaikainen, vuosia kestänyt haave. Nyt se tuli ajankohtaiseksi, kun sopivat eläimet tulivat myyntiin.

Sylvistä ja Kallesta on vielä vuosiksi iloa Tuusulassa, sillä aasit voivat elää noin 40-vuotiaiksi. Siinä ehtii aaseja hoitaessa ja taluttaessa vielä miettiä asioita yhden jos toisenkin hetken.

– Toistaiseksi niitä ei ole satuloitu ratsastamista varten, mutta ehkä myöhemmin kokeilemme sitäkin, Wasenius miettii.

Lähderannan tallin aaseihin, hevosiin ja alpakoihin pääse tutustumaan perhepäivänä 10.6. kello 11–15. Talli sijaitsee Tuusulan Ruskelassa osoitteessa Monsantie 39.

Vanha kotieläin

Kesyaasi (Equus asinus asinus) on yksi vanhimpia kotieläimiä. Se on kesytetty afrikanvilliaasista noin 5 000 vuotta sitten. Aaseja on käytetty erityisesti kantojuhtana.

Ruumiinrakenteeltaan aasi muistuttaa hevosta, mutta eroaa siitä selvästi pitkien korviensa vuoksi. Aasi on myös hevosta pienempi: sen säkäkorkeus on tavallisesti 110–140 senttimetriä.

Väritykseltään aasi on yleensä ruskeanharmaa.

Aasi tulee toimeen niukalla ravinnolla, mutta se tarvitsee säännöllisesti vettä.

Lähteitä: Suomen Aasiyhdistys, Wikipedia.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut