Eläinjärjestö Animalian ulostulo saa ymmärrystä kalastajalta: "Tuulet puhaltavat nyt niin"

Vastuullinen vapaa-ajankalastaja osaa saaliin käsittelyn perusteisiin kuuluvan saaliskalan nopean tainnutuksen ja verestyksen. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Animalian huoli kalojen kohtelusta ja eläinsuojelullisista oikeuksista saa osittain ymmärrystä Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtajalta, biologi Markku Marttiselta Hän allekirjoittaa Animalian toiveetsiltä osin, että kalojen mahdollinen kipu ja kärsimys tulee pyrkiä minimoimaan jokaisen kalastajan toimesta.

– Vaikka kalojen kärsimystä ei edelleenkään ole tieteellisesti todistettu, on selvää, että kalastuksen on oltava eettisesti kestävää, Marttinen kommentoi.

Hän selventää sen tarkoittavan sitä, että saalistettu kala tulee tappaa heti tai vapauttaa mahdollisimman pienin vaurioin. Markku Marttinen toivoo jokaisen kalastusta harjoittavan tutustuvan vastuullisen ja eettisen kalastamisen ohjeistuksiin, jotka löytyvät osoitteesta vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen.

– Tuulet puhaltavat nyt niin, että myös vapaa-ajan kalastuksen pitää kestää tarkastelua.

Animalian toive siitä, että eväkkäät jätettäisiin kokonaan pois ruokalautasilta, ei saa Marttiselta ymmärrystä. Suomessa on noin 1,5 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa, ja Marttinen painottaa kalastuksen olevan olennaisen tärkeänä suomalaisten luontosuhteen ja hyvinvoinnin kannalta. Hän muistuttaa myös kalan terveysvaikutuksista.

– Kalan omegahapot ehkäisevät tutkitusti sydän- ja verisuonitauteja, eikä se ole korvattavissa kasviksilla, Marttinen sanoo.

Hän ei usko hetkeäkään, että kalastus loppuisi tai että suomalaiset luopuisivat kalasta ravintona. Siihen hän uskoo, että kalankasvatus voi muuttua nykyistä eläinystävällisemmäksi tarpeen tai pakon sanelemana.

– Animalian esiin nostama kalojen hidas teurastaminen kalankasvattamoissa oli minullekin uutinen, Marttinen sanoo.

Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöön kuuluu noin 40 000 jäsentä. Animalian torstaina julkistama kannanotto sai tänään yhteisen vastineen Kalatalouden Keskusliitolta, Suomen Ammattikalastajaliitolta, Suomen Kalakauppiasliitolta, Suomen Kalankasvattajaliitolta ja Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöltä.

Ne vakuuttivat, että kala-alalla eletään luonnon ehdoilla, luontoa kunnioittaen.

– Suurin osa uudesta tutkimustiedosta osoittaa, että kalat tuntevat kipua. Kivunaistimuksen tai -kokemuksen laatua ei kuitenkaan tunneta täysin. Eläinsuojelulain mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kipua tai kärsimystä. Tämä koskee myös kaloja.

– Ammattikalastaja tai kalankasvattaja lopettaa kalansa nopeasti paikan päällä. Myös kalastusta harrastava vapaa-ajankalastaja osaa saaliin käsittelyn perusteisiin kuuluvan saaliskalan nopean tainnutuksen ja verestyksen.

Kala-ala haluaa yhdessä tuoda esille, että on sekä kalastajan että kalankasvattajan etujen mukaista kohdella kalaa hyvin. Hyvinvoivasta, asianmukaisella tavalla lopetetusta kalasta saadaan paras lopputulos myös elintarvikkeen laadun näkökulmasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 2. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 3. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 9. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 10. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 11. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 15. Lukijalta: Esitys oppivelvollisuuden pidentämisestä on koulutusleikkaus Helsingille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 10. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 11. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 12. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 13. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Hus-pomolta kylmäävä laskelma: Tällä vauhdilla koronan toinen aalto iskee jo 2 viikon päästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.