Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Useita naisia seksirikosten uhreina pimeissä takseissa – "Toiminta vaikuttaa suunnitelmalliselta"

Helsingin poliisin tietoon on tullut kuukauden sisällä useita pimeässä taksissa tapahtuneita epäiltyjä seksuaalirikoksia. Epäiltyjen toiminta antaa poliisin mukaan viitteitä suunnitelmallisuudesta.

– Epäillyt ovat ajelleet yöllä taksitolppien ja ravintoloiden läheisyydessä. Uhrit ovat nousseet autojen kyytiin ravintola-illan jälkeen. Uhrit ovat olleet vahvasti päihtyneitä, ja rikoksista epäilyt ovat käyttäneet heidän tilaansa hyväksi, toteaa rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta.

Tuntemattomien henkilöiden kyytiin nouseminen varsinkin keskellä yötä on aina riski. Oikeassa taksissa on asianmukaiset tunnukset. Hälytyskellojen tulisi soida, jos autossa ei ole taksimittaria tai se on pois päältä tai jos auto lähtee ajamaan selvästi väärään suuntaan.

– Jos kuljettajalla ei ole selitystä asialle eikä hän palaa oikealle reitille, kannattaa soittaa hätänumeroon, Asmundela neuvoo.

Mikäli joudut seksuaalirikoksen uhriksi, tee rikosilmoitus välittömästi soittamalla hätänumeroon 112. Puhelun aikana ja sen jälkeen neuvotaan kaikki tarvittava, esimerkiksi mitä tutkimuksia uhrille on tehtävä ja mistä hän saa tukea.

Poliisille tulee tehdä rikosilmoitus, jos henkilö on rikkonut toisen henkilön fyysistä koskemattomuutta.

– Sanallinen ehdottelu ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä, vaikka se epäasiallista käytöstä onkin. Mikäli tällaista tapahtuisi virallisessa taksissa, asiasta voisi antaa palautetta taksiyritykselle tai taksitarkastajalle. Pimeiden taksien kohdalla tällaista mahdollisuutta ei ole.

Tuoreissa seksuaalirikostapauksissa uhrit ovat olleet naisia, mutta pimeään taksiin tai tuntemattoman kyytiin nouseminen on riski sukupuolesta riippumatta.

Pimeiden taksimatkojen aikana on tapahtunut myös muun muassa anastusrikoksia, joiden yhteydessä on käytetty väkivaltaa.