Yksityinen lukio valitaan paremman uran toivossa – ero julkiseen lukioon on vähäinen

Penkkareita juhlitaan niin yksityisissä kuin julkisissakin lukioissa. Johanna Erjonsalo

Aapo Siippainen

Ylioppilaskirjoituksissa menestyminen ei Helsingissä riipu siitä, opiskeleeko yksityisessä vai julkisessa lukiossa, selviää VATT:n tutkimuksesta.

Yksityisen lukion valintaa perustellaan paremmilla koulutus- ja uramahdollisuuksilla, sillä monet niistä ovat erikoistuneita tiettyihin aineisiin kuten kieliin, matematiikkaan tai luonnontieteisiin.

Mika Kortelaisen ja Kalle Mannisen tutkimuksessa verrattiin yksityisen lukion sisäänpääsyrajan juuri ylittäneitä, ja juuri rajan alle jääneitä. Lisäksi tutkimuksessa vertailtiin yksityisten ja julkisten lukioiden tuottamaa arvonlisää oppilaille suhteessa heidän lähtötasoonsa.

Molempien tutkimusmenetelmien mukaan yksityisten ja julkisten lukioiden erot ovat vähäiset.

Korkeakoulujen opiskelijavalinta on parhaillaan uudistumassa. Jatkossa yhä useampi valitaan opiskelupaikkaan suoraan ylioppilastodistuksen perusteella. Jos lukioiden välillä olisi Suomessa merkittäviä eroja, tällä voisi olla kauaskantoisia vaikutuksia niin yksilön mahdollisuuksien kuin koulutuksen yleisen tasa-arvon kannalta. Tuore tutkimus kuitenkin vahvistaa sitä jo aiemmissa VATT:n tutkimuksissa saatua johtopäätöstä, jonka mukaan lukioiden väliset erot ovat pääosin pieniä.

Tutkimuksessa verrattiin 12 yksityistä ja 14 julkista lukiota Helsingissä, jossa suurin osa Suomen yksityisistä lukioista sijaitsee. Yksityiset, valtion ja kunnalliset julkiset koulut noudattavat kaikki kansallista opetussuunnitelmaa ja lukio-opintojen päätteeksi kaikki oppilaat osallistuvat ylioppilaskokeisiin.

Tutkimuksen aineistona käytettiin ylioppilastutkintolautakunnan, Opetushallituksen ja Helsingin kaupungin opetusviraston tilastoaineistoja vuosilta 2000–2012.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.