Näissä sovelluksissa pyörii nyt Suomen huumekauppa: Aineet, hinnat ja yhteydet tarjolla – "Vanhemmilla aina oikeus tutkia puhelin, jos epäily herää"

HUUMEET Tor-selaimella löydetään aineet, hinnat ja yhteydet.Wickrissä ja Signalissa sovitaan tapaamisista.

Orbot on sovellus, joka hyödyntää Tor-verkkoa käyttäjän yksityisyyden suojaamiseksi. Juha Perämäki

toimitus

– Wickr ja Signal ovat kaksi tavallisinta pikaviestintä, joissa huumekauppaa käydään kännyköillä. Niissä siis sovitaan esimerkiksi tapaamisista, selittää startup-yhtiöWeAre Solutionsin toimitusjohtaja Henri Vass Uusimaa-lehden haastattelussa.

– Orbot taas on Androidissa toimiva sovellus, joka hyödyntää Tor-verkkoa käyttäjän yksityisyyden suojaamiseksi. Tor-verkosta löytyvät myynnissä olevat aineet, niiden hinnat ja yhteyshenkilöt.

Orbot oli käytössä Helsingistä taannoin erittäin huonokuntoisena löydetyllä nuorella. Lue hänen tarinansa tästä.

Samoja sovelluksia käytetään toki aivan laillisestikin yksityisyyden suojaamiseksi. Sovellukset itsessään eivät siis ole mitenkään laittomia, ne voi kuka tahansa ladata aivan luvallisesti puhelimeensa.

– Sanotaan nyt, että joku haluaa lähettää pikaviestinä esimerkiksi oman sosiaaliturvatunnuksensa, silloin on ehdottomasti turvallisempaa käyttää vaikkapa Signalia kuin WhatsAppia, Vass selventää.

– Wickr tai Signal eivät tarvitse rekisteröitymistä eivätkä ne kerää minkäänlaista tietoa käyttäjästä tai hänen puhelimestaan, kuten vaikkapa WhatsApp.

Tor puolestaan toimii nettisurffauksen anonymisoijana kierrättämällä verkkoliikennettä koneelta toiselle eli toisin sanoen IP-osoitteesta toiseen. Surffaajan henkilöllisyyttä on näin vaikea selvittää.

Juuri tästä yksinkertaisesta syystä nämä sovellukset ovat huumekaupan käytössä.

Yhden suljetun tilalle tulee neljä uutta."

– Lisäksi Wickriin ja Signaliin voi määrittää haluamansa ajan, jonka kuluttua niissä käyty keskustelu katoaa kokonaan palvelimelta. Näissä työkaluissa käydyt keskustelut onkin erittäin vaikea yhdistää henkilön reaalimaailman identiteettiin.

Vass kertoo, että poliisi on luonnollisesti sulkenut verkkoja, joissa huumekauppaa on käyty.

– Mutta yhden suljetun tilalle tulee neljä uutta. Tarjontaa on valitettavasti hyvin helppo järjestää, hän toteaa.

Milloin aikuinen sitten saa tutkia lapsensa puhelimen?

– Vanhemmilla on aina oikeus tutkia lapsensa puhelin, jos epäilee, että lapsi on uhri tai osallisena laittomuuksiin. Perusteltu syy täytyy kuitenkin löytyä, pelkkä mutu ei riitä.

Asiasta kertoi ensin Uusimaa-lehti.

Lue myös:Teinipojan äidiltä varoitus Orbot-sovelluksesta – "Poliisi soitti tavallisena aamuna kello 5.30"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut