Entinen moottorirata mullistuu nyt upouudeksi asuinalueeksi pk-seudulle – "Käärmetalo saanut inspiraatiota Käpylästä"

UUDISTUS Keimolanmäkeen on jo ilmestynyt useita persoonallisia taloja ja tyytyväisiä asukkaita.

Keimolanmäkeä esittelevä aluearkkitehti Anna-Riitta Kujala seisoo Käärmetalon ja entisen moottoriradan valvontatornin luona. Torni kunnostetaan tulevaisuudessa valo- ja ääniteokseksi. Työmiehet häärivät Lincolninaukion työmaalla. Tuomas Massinen

Tuomas Massinen

Aikoinaan täällä kävi melkoinen kilpa-autojen moottoreiden pauhe. Nyt ääntä pitävät kilpureiden sijasta vain työmaakoneet.

Reilussa parissa vuodessa Vantaan Keimolan entisen moottoristadionionin paikalle on noussut useita kerrostaloja.

Ja lisää on luvassa: asuntoja rakentuu lähivuosina yhteensä 2 500 hengelle.

Menneisyyttä ei uudella Keimolanmäen asuinalueella unohdeta. Useiden persoonallisten rakennusten pääsisäänkäynneillä komeilee moottoriurheiluhistoriaan liittyvä valokuvasuurennos. Kadunnimiksi tulee esimerkiksi Ajolenkki, joka on vanhan radan osa, ja Saunalenkki, joka oli sen kaarteen nimi, jossa oli makkaramainos. Taloyhtiöitä on nimetty muun muassa Vantaan Maalisuoraksi ja Vantaan Circuitiksi.

Alueelle luodaan myös Ruutulippu-puisto sekä Lincolninaukio, radan perustajan Curt Lincolnin kunniaksi.

Lincolninaukion aurinkoisella työmaalla käy nyt vilske, kun sinne kyhätään hulevesijärjestelmää. Vantaan aluearkkitehti Anna-Riitta Kujala näyttää, mitä tähän "alueen sydämeen" tulee.

– Aukion pohjoislaidalle asemakaava mahdollistaa kaupan, mutta sen tulo edellyttää riittävää asukaspohjaa. Aukion laidalle rakennetaan lähivuosina myös päiväkoti ja alakoulutiloja. Tuolla kauempana näkyy entinen moottoriradan valvontatorni. Se kunnostetaan valo- ja ääniteokseksi osana aukion rakentamista, kun alueen pohjoisosan asuintalot ovat valmiit.

Aukion vieressä kiemurtelee Keimolanmäen selkäranka, Käärmetalo, josta on vajaa puolet koossa: massiivinen rakennuskompleksi mutkittelee 4–12-kerroksisena Hämeenlinnanväylän varressa ja suojelee asuinaluetta moottoriväylän ääniltä.

– Käärmetalo on saanut inspiraatiota Käpylässä Mäkelänkadun varrella sijaitsevasta vanhasta talosta, Kujala paljastaa.

Ensimmäiset asukkaat asettuivat Keimolanmäkeen maaliskuussa 2016. Didi-labradorinnoutajan kanssa kävelevä Jussi Salli muutti Käärmetaloon Tapulikaupungista saman vuoden elokuussa. Kivistössä aiemmin asunut Salli halusi palata tuttuihin ulkoilumaisemiin.

– Keimolanmäessä on erittäin mukava asua, koska luonto on lähellä. Liikenneyhteydetkin ovat hyvät: työmatka täältä Kivistön aseman kautta Ilmalaan kestää vain parikymmentä minuuttia, it-ammattilainen kertoo.

Tähän mennessä alueelle on rakennettu noin 550 asuntoa, jotka ovat lähinnä vuokra- ja asumisoikeuskämppiä ja keskimäärin 50-neliöisiä. Niihin on muuttanut paljon nuorta väkeä ja eläkeläisiä.

Kotihoitoyrittäjä Piia Repo pitää kotitoimistoa 70 neliön huoneistossa Lincolninaukion kupeessa. Puolitoista vuotta sitten Keimolankaarelle muuttanut Repo kaipasi Töölön hälinästä rauhallisempaan paikkaan.

– On viihdytty täällä. Alkujaan itäsuomalaisena sitä kaipaa tiettyä rauhaa, tyttärensä kanssa asuva Repo kuvailee.

Asuntojen äänieristys on niin tehokas, etteivät työkoneiden äänet juuri häiritse.

Repo kiittelee alueen liikenneyhteyksiä: Kivistön asema sijaitsee noin 800 metrin päässä Keimolanmäen eteläreunasta ja bussikin alueelle kulkee. Sen sijaan palveluita hän vielä kaipaa, ja parkkipaikkojakin voisi olla enemmän. Lähin ruokakauppa löytyy parin kilometrin päästä. Palvelutilanne paranee selvästi lähivuosina, kun lähistöllä avautuu uusi ostoskeskus.

Keimolanmäki on vielä hyvin keskeneräinen, mutta sillä on potentiaalia kehittyä hyvinkin kaupunkimaiseksi ympäristöksi, Kujala summaa.

– Keimolanmäki on kuin satelliittikaupunki Suur-Kivistössä. Kivistö on kuin Suomi pähkinänkuoressa. Täältä löytyvätjoet, metsät, tiet ja asunnot, mutta toistaiseksi useimmat asukkaat joutuvat käymään muualla töissä, Kujala kiteyttää.

Uusi alue valmistuu 10–15 vuodessa

Keimolanmäki sijaitsee Kivistön suuralueella Keimolan kaupunginosassa. Vantaan kaupungin arvion mukaan uusi 49 hehtaarin asuinalue on kokonaisuutena valmis 10–15 vuodessa. Asuntojen arvioidaan valmistuvan vuoteen 2025 mennessä.

Noin 2 500 asukkaan asuinalue rakennetaan kolmessa vaiheessa, alkaen etelästä. Rakentaminen käynnistyi keväällä 2015.

Ensimmäinen 480 asunnon osuus Lincolninaukiolle asti valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä.

Toisen vaiheen, Lincolninaukion pohjoisosan katuja alettiin rakentaa viime kesänä ja asuntoja tämän vuoden alussa. Asuintalojen kivijalkaan kaavaillaan liiketilaa. Kolmas osa Keimolanmäestä muodostuu alueen pohjoisimpaan osaan.

Asuntoja on nyt rakennettu noin 550. Vuodenvaihteessa asukkaita oli 890.

Keimolanmäkeen rakennetaan sekä vapaarahoitteisia että valtion tukemia omistus- ja vuokra-asuntoja sekä asumisoikeusasuntoja. Alue on kerrostalovaltainen, mutta sinne tulee myös pientaloja.

Vuosina 1966–78 alueella toimi Keimolan moottorirata. Vantaa hankki maat Sanoma Oyj:ltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 2. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 3. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 4. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 5. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 6. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 7. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 8. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 9. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 10. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 11. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 12. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 13. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 14. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 15. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 4. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 7. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 8. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 9. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 10. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 11. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 12. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 13. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 14. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.