"18 prosenttia on pettänyt nykykumppaniaan" – it-alan tausta auttoi, kun Tuija Säteri sukelsi salarakkaiden ja pettäjien maailmaan internetissä

KIRJA Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus ovat aiheena uutuuskirjassa. Uskottomuuden kaikki näkökulmat käydään lävitse.

Uskottomuus parisuhteissa on sosiaalisen median kestoaihe. Siitä keskustellaan useimmiten nimettömästi.

Netin miljooniin kirjoituksiin on sukeltanut tietokirjailija Tuija Säteri, jonka kirja Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus – Pimeät parisuhteet internetin aikakaudella ilmestyi huhtikuussa.

Teoksessa tarkastellaan uskottomuutta monelta eri kannalta ihmisten omien kokemusten kautta. Netti vilisee kertomuksia pettämisestä, petetyksi tulemisesta, sala-, sivu-, rinnakkais- ja muista vaihtoehtoisista suhteista.

Moni tulee petetyksi omassa parisuhteessaan. Kirjassa paneudutaan pettäjän, petetyn ja kolmannen osapuolen rooleihin. Lisäksi puheenvuoron saavat läheiset ja ystävät, jotka todistivat pettämistä lähipiirissään.

– Jokainen tarina on yksilöllinen, mutta niissä on myös yhteistä niin, että uskottomuutta voi tutkia kokonaisena ilmiönä, vapaa tietokirjailija Tuija Säteri toteaa.

– Aihe on sen verran arka, että siitä keskustellaan anonyymisti, ja miehet eivät oikein puhu nimettöminäkään.

Aiheen herkkyyttä kuvastaa sekin, ettei verkkokeskusteluissa kerrota kaikkea; anonyymi kirjoittajakin voi pelätä arvostelua.

Toisaalta netissä arastakin aiheesta sanotaan suoraan. Nettikansankieli on suorasukaista, pettäjä on pettäjä ja petetty on petetty. Pettäjän salarakas on kakkonen, joillakin voi olla vielä kolmonenkin. Kun salasuhde paljastuu, käy käry.

Säteri hyödyntää tätä kieltä, joka avautuu tavalliselle lukijalle.

– Kävin läpi aiheesta tehtyjä tutkimuksia, ja niissä käytetyt sanat ovat epämääräisiä. Esimerkiksi rinnakkaissuhde ei kerro, onko se salaa ylläpidetty suhde vai onko se oman kumppanin tiedossa.

– En käytä kirjassa esimerkiksi psykologisia ammattitermejä. En puhu addiktiosta tai riippuvuudesta, vaan käytän sanaa koukku, Säteri kertoo.

Kirjailija toivoo, että kirjasta on apua ihmisille, joiden elämää uskottomuus koskettaa ja myös ammattilaisille, jotka kohtaavat ilmiön työssään.

Kirjasta selviää, mihin suomalaiset vetävät pettämisen rajan, missä ja miten uskottomuudesta keskustellaan sekä mitä suomalaisesta uskottomuudesta tiedetään.

– Se koskettaa hyvin monia ihmisiä. 18 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista kertoo pettäneensä nykyisessä parisuhteessaan ainakin kerran.

Yksi osa kirjan aihepiiristä on varattujen seuranhaku netissä. Siitä on oma lukunsa.

Kun kuulee uskottomuudesta yhden osapuolen version, se ei vielä avaa sitä, miten toiset osapuolet asian kokevat. Säterin teos antaa äänen kaikille uskottomuuden osapuolille.

– Kerrotaan pettäjän tarina, petetyn tarina sekä kakkosen tarina.

Yksi osapuoli ei välttämättä tunnistaisi itseään toisen osapuolen tarinasta.

Säterillä on IT-alan tausta ennen humanistisia opintoja, joten verkon anonyymien keskustelujen käyttö tutkimuksen aineistona oli hänelle luontevaa. Hän arvioi, että kirjan aineistossa tapauksia on kolmisentuhatta.

– Neljä vuotta kävin läpi keskusteluja. Viimeisenä vuotena sain arvokasta apua tutkimusprofessori Osmo Kontulalta, joka työskentelee väestöliitossa.

Kontula on myös kirjoittanut säterin teokseen alkusanat.

Kirjailija haastattelussa

Järvenpään kirjaston Tyyni Tuulio -salissa 17.5. klo 18 on kirjailijavieraana Tuija Säteri, haastattelijana Heikki Lehtosaari. Tuija Säteri on vapaa tietokirjailija, joka tutkii ihmissuhteita ja sitä, miksi toimimme niin kuin toimimme.

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua klo 17–17.45 maksuttomaan Taidemuseon Välähdyksiä Björn ja Tilly Soldanin tarinasta -näyttelyn yleisöopastukseen kirjaston alakerrassa.

Kirjailijalta voi ostaa juuri ilmestynyttä teosta Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut