Välittäjä saattaa hamuta ylimääräistä palkkiota – "Riidat sovitaan aina vuokralaisen ja vuokranantajan kesken"

Vuokrasuhteessa tulee ajoittain ongelmia välitysliikkeen roolista vuokraukseen liittyvien asioiden hoitamisessa. Kuluttajaliiton asumisneuvontaa hoitava lakimies Ilkka Salminen pitää hyvänä nyrkkisääntönä sitä, että vuokrasuhdetta koskevat asiat hoidetaan aina vuokralaisen ja vuokranantajan kesken.

Salminen painottaa, että vain poikkeustapauksissa vuokrasuhdetta hoitaa ja vuokranantajan puhevaltaa käyttää joku muu kuin vuokranantaja.

– Ongelmia syntyy varsinkin silloin, kun pyritään sopimaan esimerkiksi sopimussakosta tai vahingonkorvauksesta, jos sopimus on päättynyt ennenaikaisesti. Välittäjällä saattaa olla intressissä saada toimeksianto ja sen myötä välityspalkkio, kun taas vuokranantajalla voi olla asiasta erilainen näkemys, Salminen toteaa.

– Usein käy niin, että vuokralainen on yhteydessä välittäjään esimerkiksi vuokrasopimuksen irtisanomista tai vuokranalennusta koskevissa asioissa, vaikka nämä ovat vuokralaisen ja vuokranantajan välisiä asioita.

Välitysliike ei yleensä ole vuokrasuhteen osapuoli, eli välitysliikkeellä ei ole oikeutta toimia esimerkiksi vuokranantajan puolesta vuokrasuhteen aikana. Poikkeukset ovat kuitenkin mahdollisia, sillä välitysliike on voitu valtuuttaa toimimaan esimerkiksi vuokranantajan edustajana.

Vuokralaisen kannattaa Salmisen mukaan aina varmistaa, että välittäjä on saanut vuokranantajalta valtuutuksen toimia myös itse vuokrasuhdetta koskevissa asioissa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut