Prismojen 24/7-aukiolo paljasti uusia piirteitä – menikö stereotypia Suomi-miehestä nyt romukoppaan?

Viime syksynä useissa Helsingin seudun Prismoissa kokeiltiin parin kuukauden ajan ympärivuorokautista aukioloa, jonka tulokset olivat niin lupaavia, että vast'edes kaupat ovat vakinaisesti yötäpäivää auki.

– Asiakaspalaute syksyn kokeilusta oli todella hyvää. Etenkin vuorotyöläiset pitivät mahdollisuudesta käydä kaupassa öisin samoin kuin rauhallista ostosaikaa arvostavat, Keravan Prisman johtaja Mirva Neva-aho-Simonsen sanoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Keravan Prisman ohella HOK-Elanto aloitti jatkuvan aukiolon myös Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Olarin Prismoissa.

Aiemmin Kannelmäen Prisma Kaari on ollut avoinna jatkuvasti puolitoista vuotta.

Kokemukset ovat HOK-Elannon mukaan hyviä. Samalla 24/7-aukiolo näyttää paljastaneen uutta tietoa suomalaismiesten ostoskäyttäytymisestä.

– Mielenkiintoista on, että öisin myydään paljon autoiluun liittyviä aineita ja tarvikkeita sekä miesten vaatteita ja jalkineita. Ehkäpä stereotypia shoppailua vihaavasta miehestä onkin virheellinen ja mies vain kaipaa rauhaa ja hiljaisuutta ollessaan ostoksilla? Prisman ketjujohtaja Anu Tuomaala HOK-Elannostapohtii Keski-Uusimaan jutussa.

Neva-aho-Simonsenin mukaan jotkut asiakkaat harmittelivat arkensa menevän sekaisin, kun viime syksyn 24/7-aukiolokokeilu loppui.

Myöskään henkilökuntaa ei ole ollut vaikea saada yötöihin.

– Pikemminkin päinvastoin. Yötöihin oli tulijoita enemmän kuin tarvittiin. Jokainen sai itse päättää, haluaako tulla töihin vai ei.

Yötöistä maksetaan paremmin ja kun työvuoro aamulla päättyy, päivävapaa tuntuu lähes kokonaiselta vapaapäivältä.

Myyjä Susanna Lehtonen tekee mieluiten yhden tai kaksi yövuoroa viikossa.

– Tykkään ylipäätäänkin työstäni ja yötyöt tuovat siihen hauskaa vaihtelua. Öisin on tietysti rauhallisempaa ja eri lailla haastavaa kuin päivävuorossa, jossa ollaan enemmän asiakkaiden kanssa tekemisissä.

Yörauhaa on ensi yönä ja vast'edeskin varmistamassa jatkuvasti paikalla oleva vartija.

– Ajan myötä selviää, kuinka paljon työntekijöitä mihinkin aikaan vuorokaudesta ja vuodesta tarvitaan. Syksyn kokeilu oli kannattava ja kyllä meillä on kova usko siihen, että kauppa kannattaa pitkälläkin aikavälillä.

Aukioloajan muutos tuo myös lisää työpaikkoja. Uusia työntekijöitä tarvitaan kymmenkunta.

Helsingin Kannelmäen Prisma Kaaresta saatujen kokemusten perusteella öiseen aikaan ostetaan paljon valmisruokaa, nopeaa syötävää ja juomia, erityisesti energiajuomia – tosin Keravan Prismasta käytiin syksyn kokeilujakson aikana ostamassa myös jääkaappi, kun ostajan vanha oli simahtanut hankalasti juuri yöllä.

Kukkia ei keskellä yötä juurikaan tarvita eivätkä asiakkaat innostu muistakaan tuoretuotteista. Ostoskori on euromäärältään pienempi kuin päivisin, joten öisin tehdään todennäköisesti täydennysostoksia ja hankintoja akuutteihin tarpeisiin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut