Helsinki on kiltti puistogrillaajille – säännöt muuttuvat kaupungin rajalla

KESÄ Grillaamista koskevat säännöt muuttuvat kaupunkien rajalla.

Grillaaminen vaatii usein maanomistajan luvan. Arkistokuva

Tiina Örn

Kertakäyttögrillillä grillaaminen katsotaan pelastuslain mukaan avotulen teoksi. Avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman maanomistajan lupaa, oli kyseessä sitten yleinen tai yksityinen paikka, muistuttaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen valvontapäällikkö Kari Telaranta.

Kaupungin viheralueilla tai puistoissa kertakäyttögrilliä ei siis saa käyttää ilman kaupungin lupaa. Sääntö koskee myös muita kevytrakenteisia, suoraan maapohjalle asetettavia grillejä ja vastaavia tulisijoja.

– Pallogrillikin voidaan katsoa helposti kaatuvaksi, joten lähtökohtaisesti tulkitsisin sen rinnastuvan kertakäyttögrilliin.

Helsinki on kuitenkin linjannut, että puistoissa voi kaupungin puolesta grillata, kunhan noudattaa pelisääntöjä. Helsingin nettisivuilta löytyvissä pelisääntöissä mainitaan muun muassa, ettei grillaaminen saa liata ympäristöä, ja grillin on oltava palamattomalla, kovalla pinnalla, kuten hiekalla.

Säännöt kuitenkin muuttuvat kaupunkien rajalla, sillä Vantaalla vastaavaa linjausta ei ole tehty, vahvistaa katuvalvontapäällikkö Jukka Anttila Vantaan kaupungin mailla kertakäyttögrilliä ei siis saa kuumentaa.

– Me tulemme tekemään Vantaan kuntatekniikan johtoryhmässä linjaukset tästä asiasta. Ne varmasti ovat sitten melko samankaltaisia kuin Helsingissä, sanoo Anttila.

Kevytrakenteista grilliä ei saa aina käyttää, vaikka maanomistaja antaisi siihen luvan. Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos on esimerkiksi niin kuivaa tai tuulista, että ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

Millainen grillin pitää olla, jotta sen lämmittämistä ei katsota avotulen tekemiseksi?

– Pelastuslain tarkoittamaksi avotuleksi ei katsota maapohjasta eristettyjä grillejä, tiilistä tai kiviaineksesta valmistettuja tulisijoja sekä edellisiä vastaavia laitteita, joista tuli ei voi päästä leviämään maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi, lukee lakia Telaranta.

Hän korostaa, että grillaaminen on luvallista ja turvallisinta tarkoitukseen osoitetuilla ja merkityillä grillipaikoilla.

Grillaussesongin tiedetään kuumentavan tunteita taloyhtiöissä. Moni luulee järjestyslain kieltävän grillaamisen parvekkeella. Niin ei kuitenkaan ole. Parvekkeella grillaamisesta päättää lähtökohtaisesti taloyhtiö taikka, mikäli se katsotaan paloturvallisuusriskiksi, pelastusviranomainen.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin asunnot oy:n (Heka) ohjeistus kuuluu: Grillaaminen parvekkeilla on sallittu sähkögrillillä.

Terassilla ja asuntopihalla voi käyttää myös kaasugrilliä. Tämä Hekan ohje muuttui sen jälkeen, kun osassa Hekan yhtiöistä oli kielletty grillaaminen vuokrarivitaloon kuuluvalla huoneistopihalla ja asiasta nousi iso puheenaihe Helsingin Uutisten kerrottua aiheesta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Grillaaminen kuumentaa naapureita: Uhkana asunnon menetys jopa 3 vuodeksi – lakimies kritisoi monen talonyhtiön hyväksymää sääntöä 29.4.2018 18:20
  2. Grillausgaten tulos: Helsingin vuokrataloissa sallivampi linja grillaukseen 12.10.2016 14:42
  3. Grillaus kiellettiin rivitalojen pihoilta – "Lähtökohta on että ruuat valmistetaan sisällä" 1.6.2016 6:15
  4. Suomen lyhyt ja oikukas kesä onkin myyntivaltti! Enää ei kielletä grillaamista 28.4.2016 16:27

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut