Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläissairaalassa avatulla klinikalla kuolema on jo lähellä: "Tämä on usein paikka, jossa kuolemasta puhutaan ensimmäistä kertaa" 

SAIRAUDET Suursuon sairaalan viime syksynä avatulla palliatiivisella poliklinikalla puhutaan elämästä ja kuolemasta.

Suursuon sairaalassa avattiin viime syksynä kotisairaalan palliatiivinen poliklinikka, jonka toivotaan parantavan myös saattohoidon laatua. Ajatuksena on, että tehostettu oirehoito ja lopulta saattohoito voidaan aloittaa ilman kiertoa päivystyksen kautta.

– Me koemme, että tämä on paikkansa löytänyt ja todella tarpeellinen. Potilas tietää, että saa aina apua, sanoo sairaanhoitaja Päivi Konttinen

Potilas voi virka-aikaan soittaa sairaanhoitajalle ja sen ulkopuolella kotisairaalan numeroon. Sairaanhoitajan lisäksi poliklinikalla työskentelee erikoislääkäri.

Poliklinikalla hoidetaan parantumattomasti sairaita potilaita, joiden hoidot on jo lopetettu. Hoito keskittyy kivun lievittämiseen lääkkeillä ja hyvän jäljellä olevan elämän ylläpitämiseen.

– Potilaat ovat useimmin syöpäpotilaita, mutta voivat sairastaa myös loppuvaiheen keuhkoahtaumatautia tai vastaavaa. Sairautta ei voida enää parantaa eikä sen etenemistä voida jarruttaa. Se mitä me voimme tehdä, on hoitaa oireet mahdollisimman hyvin. Kun mitään ei ole enää tehtävissä, on paljonkin tehtävissä, tiivistää apulaisylilääkäri Nina Hanni

Kun mitään ei ole enää tehtävissä, on paljonkin tehtävissä."

Poliklinikka on osa kotisairaalaa. Käynnit tapahtuvat poliklinikalla. Klinikalle tullaan erikoislääkärin lähetteellä sen jälkeen, kun hoidot Hyksissä ovat jo päättyneet. Poliklinikka perustettiin parantamaan palliatiivisen eli oireita lievittävän hoidon laatua ennen saattohoitoa.

– Kun hoidot Hyksissä loppuvat, potilas saattaa kokea putoavansa vähän tyhjän päälle. Tässä luodaan jatkumo.

– Kun meille tulee lähete, katsomme, onko palliatiivinen hoitolinjaus tehty ja otamme potilaan hoitaaksemme. Jos vointi huononee merkittävästi, siirrämme hoitovastuun omalle kotisairaalalle, Hanni jatkaa.

Aikaisemmin potilas siirtyi hoitojen loputtua Hyksissä suoraan kotisairaalan asiakkaaksi. Lääkäri ja sairaanhoitaja menivät potilaan luokse kotiin.

– Olemme pyrkineet tarjoamaan potilaille heidän vointiaan parhaiten vastaavan hoitopaikan. Ne potilaat, jotka jaksavat ja haluavat tulla tänne, voivat tulla. Moni haluaa pitää kodin paikkana, minne ei tule ulkopuolisia. On myös mahdollista, että hoito tulee kotiin.

Potilaita on tällä hetkellä 65.

Palliatiivinen hoito saattaa kestää viikkoja tai jopa vuosia. Saattohoitoon siirrytään hoidon loppuvaiheessa, kun nähdään, että potilas tulee kuolemaan lähipäivinä tai -viikkoina.

Poliklinikan henkilöstömäärän toivotaan kasvavan viimeistään ensi vuoden aikana ainakin yhdellä lääkärillä ja tarjoavan Terhokodin kaltaisia palveluita. Vastaavanlainen poliklinikka aloitti toimintansa viime syksynä myös Espoossa.

Kaupungin laatiman arviointikertomuksen mukaan Helsingin vaativa saattohoito on Suursuon sairaalassa hyvällä tasolla.