Helsinkiläissairaalassa avatulla klinikalla kuolema on jo lähellä: "Tämä on usein paikka, jossa kuolemasta puhutaan ensimmäistä kertaa" 

SAIRAUDET Suursuon sairaalan viime syksynä avatulla palliatiivisella poliklinikalla puhutaan elämästä ja kuolemasta.

– Poliklinikalla asiat käydään potilaan kanssa perusteellisesti läpi. Se luo turvallisuuden tunnetta ja auttaa jaksamaan, sanoo apulaisylilääkäri Nina Hanni uudesta palliatiivisesta osastosta Suursuon sairaalassa. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Suursuon sairaalassa avattiin viime syksynä kotisairaalan palliatiivinen poliklinikka, jonka toivotaan parantavan myös saattohoidon laatua. Ajatuksena on, että tehostettu oirehoito ja lopulta saattohoito voidaan aloittaa ilman kiertoa päivystyksen kautta.

– Me koemme, että tämä on paikkansa löytänyt ja todella tarpeellinen. Potilas tietää, että saa aina apua, sanoo sairaanhoitaja Päivi Konttinen

Potilas voi virka-aikaan soittaa sairaanhoitajalle ja sen ulkopuolella kotisairaalan numeroon. Sairaanhoitajan lisäksi poliklinikalla työskentelee erikoislääkäri.

Poliklinikalla hoidetaan parantumattomasti sairaita potilaita, joiden hoidot on jo lopetettu. Hoito keskittyy kivun lievittämiseen lääkkeillä ja hyvän jäljellä olevan elämän ylläpitämiseen.

– Potilaat ovat useimmin syöpäpotilaita, mutta voivat sairastaa myös loppuvaiheen keuhkoahtaumatautia tai vastaavaa. Sairautta ei voida enää parantaa eikä sen etenemistä voida jarruttaa. Se mitä me voimme tehdä, on hoitaa oireet mahdollisimman hyvin. Kun mitään ei ole enää tehtävissä, on paljonkin tehtävissä, tiivistää apulaisylilääkäri Nina Hanni

Kun mitään ei ole enää tehtävissä, on paljonkin tehtävissä."

Poliklinikka on osa kotisairaalaa. Käynnit tapahtuvat poliklinikalla. Klinikalle tullaan erikoislääkärin lähetteellä sen jälkeen, kun hoidot Hyksissä ovat jo päättyneet. Poliklinikka perustettiin parantamaan palliatiivisen eli oireita lievittävän hoidon laatua ennen saattohoitoa.

– Kun hoidot Hyksissä loppuvat, potilas saattaa kokea putoavansa vähän tyhjän päälle. Tässä luodaan jatkumo.

– Kun meille tulee lähete, katsomme, onko palliatiivinen hoitolinjaus tehty ja otamme potilaan hoitaaksemme. Jos vointi huononee merkittävästi, siirrämme hoitovastuun omalle kotisairaalalle, Hanni jatkaa.

Aikaisemmin potilas siirtyi hoitojen loputtua Hyksissä suoraan kotisairaalan asiakkaaksi. Lääkäri ja sairaanhoitaja menivät potilaan luokse kotiin.

– Olemme pyrkineet tarjoamaan potilaille heidän vointiaan parhaiten vastaavan hoitopaikan. Ne potilaat, jotka jaksavat ja haluavat tulla tänne, voivat tulla. Moni haluaa pitää kodin paikkana, minne ei tule ulkopuolisia. On myös mahdollista, että hoito tulee kotiin.

Potilaita on tällä hetkellä 65.

Palliatiivinen hoito saattaa kestää viikkoja tai jopa vuosia. Saattohoitoon siirrytään hoidon loppuvaiheessa, kun nähdään, että potilas tulee kuolemaan lähipäivinä tai -viikkoina.

Poliklinikan henkilöstömäärän toivotaan kasvavan viimeistään ensi vuoden aikana ainakin yhdellä lääkärillä ja tarjoavan Terhokodin kaltaisia palveluita. Vastaavanlainen poliklinikka aloitti toimintansa viime syksynä myös Espoossa.

Kaupungin laatiman arviointikertomuksen mukaan Helsingin vaativa saattohoito on Suursuon sairaalassa hyvällä tasolla.

Apua saa kellon ympäri

Suursuon sairaalan palvelut laajenivat viime syksynä, kun Helsingin kotisairaalan palliatiivinen poliklinikka avattiin syyskuussa.

Klinikalla hoidetaan vakavasti sairaita helsinkiläisiä potilaita, joiden sairauden etenemistä ei voi enää jarruttaa.

Poliklinikka on auki arkisin virka-aikaan.

Potilaat soittavat usein muun muassa kivusta, pahoinvoinnista tai infektioista.

Saattohoitovaiheeseen siirryttäessä potilas pääsee halutessaan Suursuon sairaalan saattohoito-osastolle.

Saattohoitoa voidaan antaa myös kotona.

Aiheeseen liittyvää

 1. Eduskunta teki selvän päätöksen: eutanasiaa ei sallita Suomessa – tässä äänestystulos
  4.5.2018 16:27
 2. Pissalakanat ja kuollut vanhus ovat jäävuoren huippu: Työntekijät valittavat kotihoidosta valvojille – näin lukijat kommentoivat
  26.4.2018 6:02
 3. Järkyttävät kuvat Helsingin kotihoidosta: 87-vuotias nainen makasi jopa kuukausia sängyssä eritteiden keskellä
  23.4.2018 6:40
 4. Huoli mummosta vie pariskunnan voimat –  Kaupungin ratkaisu: Älkää pitäkö vanhukseen niin paljon yhteyttä
  2.5.2018 18:47
 5. Nainen makasi kotona kuolleena viikkoja Helsingissä – kotihoidon laiminlyöntiepäilyä selvitetään
  17.4.2018 17:07
 6. Sairaanhoitajat kannattavat eutanasiaa – saattohoito retuperällä: valtaosa hoitajista sanoo, ettei kunnon ohjeistusta ole
  24.4.2017 13:24
 7. Parjattujen juoksulistojen tekijä puhuu nyt HU:lle – "Vanhusten kotihoito on syöksykierteessä"
  4.2.2018 8:15
 8. Poika järkyttyi: Muistisairaalle äidille ehdotettiin saattohoitoa keuhkokuumeen takia lääkäriä kuulematta
  24.1.2017 10:07

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut