Tämä sairaalan käsihygieniaräppi räjäytti internetin – kuuntele video ja tiedät, mistä teinit puhuvat

Kuvituskuva Riitta Ketola / Arkisto

Mikko Välimaa

Mikä on tämän kevään yllättävintä somehuomiota saava räp-biisi?

Vastaus ei löydy Suomen eikä Yhdysvaltain myyntilistoilta, vaan videopalvelu Youtubesta, jossa suosioon on hetkessä noussut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin käsihygieniasta kertova räp-esitys. Video julkaistiin viime viikon torstaina Youtubessa, mutta se leviää nopeasti nyt muillakin some-kanavilla ja keskustelupalstoilla.

Videolla räppää Hyvinkään sairaalan henkilökunta, muun muassa ensihoitajat, lääkärit ja hygieniahoitajat.

Meno on hulvatonta ja räpin sanat tarttuvia.

Videosta ensimmäisenä kertoneen Helsingin Sanomien mukaan idea videosta sai alkunsa aamukahvipöydässä. Tavoitteena oli tehdä jotain erilaista ja näyttävää, vähän amerikkalaiseen tyyliin, kertoo videossa mukana ollut hygieniahoitaja Katja Koukkari HS:lle.

– Kaiken ei tarvi olla niin totista ja saarnaavaa, ajateltiin viedä hyvää asiaa eteenpäin hauskalla tavalla, Koukkari kommentoi.

Viesti näyttää menevän perille, vaikka osa yleisöstä kokee myös myötähäpeää.

Verkkosivusto Riemurasian käyttäjille vitsi ei ole mennyt perille, ja videon saama tuomio on aika tyly.

– Joillekin ihmisille rap-musiikki on näköjään edelleen joku uus ja jännittävä juttu kun yritetään vieläkin tämmöstä väkisinväännettyä 'nuorekasta' valistusvideota. Että saa hävetä kun joku tekee tämmöstä vielä herranvuonna 2018, kommentoi eräs sivuston käyttäjä.

Toinen käyttäjä epäilee, että videon esiintyjät ovat nauttineen käsidesiä sisäisesti.

Videon taustalla on maailman terveysjärjestö WHO:n lanseeraama kansainvälinen käsihygieniapäivä. Mukana tuotannossa on ollut myös hygienatuotteita sairaaloihin välittävä Berner Oy.