Eduskunta teki selvän päätöksen: eutanasiaa ei sallita Suomessa – tässä äänestystulos

Jari Pietiläinen

Eduskunta on tänään pitämässään äänestyksessä hyvännyt kansalaisaloitteen eutanasian sallimisesta Suomessa. Päätös syntyi äänin 128–60.

Kansalaisaloitteessa esitettiin eutanasian sallimista tilanteissa, joissa parantumattomasti kuolemansairaan potilaan hoito ei riitä lieventämään hänen sietämättömiä kärsimyksiään ja oikeustoimikelpoinen aikuinen potilas esittää harkitun ja vapaaehtoisen pyynnön eutanasiasta.

Eduskunnan päätös pohjautui sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön, jossa esitettiin kansalaisaloitteen hylkäämistä. Mietinnössä myös edellytettiin, että seuraavaksi asetetaan asiantuntijaryhmä selvittämään niitä tapeita, jotka koskevat elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa, itsemääräämisoikeutta sekä saattohoitoa ja eutanasiaa.

Ryhmä voisi antaa selvitystyön pohjalta eduskunnalle ehdotukset lainsäädännön muutoksiksi.

Eduskuntaryhmistä kaikki kristillisdemokraatit äänestivät eutanasian hylkäämisen puolesta ja kaikki vasemmistoliiton edustajat taas sen sallimisen puolesta. Vihreistä enemmistä kannatti kansalaisaloitteen hylkäämistä, kun taas Rkp:n kohdalla äänet jakautuivat tasan.

Kaikista muista puolueista enemmistö kannatti valiokunnan mietintöä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Nyt aukesi arkkipiispanvaalikone: Teemoina eutanasia, lihansyönti ja naispappeus – "Tiettävästi maailman ensimmäinen" 4.1.2018 18:40
  2. Presidenttiehdokkaat eri mieltä eutanasiasta – "Olen hyvin varovainen avustetun kuoleman suhteen" 21.12.2017 7:00
  3. Piispat suorasanaisia eutanasiasta: "Lääkäreille säädettäisiin velvollisuus surmata" 9.11.2017 14:33
  4. Sairaanhoitajat kannattavat eutanasiaa – saattohoito retuperällä: valtaosa hoitajista sanoo, ettei kunnon ohjeistusta ole 24.4.2017 13:24
  5. Harva lääkäri kannattaa eutanasiaa – "Iso osa ei halua tällaista päätäntävaltaa" 15.2.2017 11:15
  6. Mitä papit ajattelevat eutanasiasta? – "Tärkeää olisi kehittää saattohoidosta mahdollisimman hyvää" 7.2.2017 7:15

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut