Kuvat: Kantakaupungin suurin täydennysrakentamishanke myllää Hakaniemenrannan – "Ideakilpailun voittanut ehdotus ei sellaisenaan toteudu"

SUUNNITELMA Ideakilpailu kattoi Kruununhaan, Merihaan ja Hakaniemen ranta-alueet. Kruununhaan puoleiseen rantaan ehdotetaan laajaa puistoa.

Rantaan suunniteltuja asuinkerrostaloja pidettiin yleisökommenteissa myös liian massiivisina ja yksitoikkoisina. Talojen katutasoon on suunniteltu runsaasti liiketilaa. Arkkitehtitoimisto Harris–Kjisik Oy ja VSU maisema-arkkitehdit Oy.

Kaisa Paastela

Hakaniemenrannan suunnittelusta järjestetty ideakilpailu on ratkennut. Kilpailussa tarkoituksena oli suunnitella, miten Hakaniemenrannan ympäristöön voitaisiin rakentaa lisää asumista ja palveluita sekä luoda kaikille avointa ja houkuttelevaa rantaa.

Voittajaksi valittiin Arkkitehtitoimisto Harris–Kjisik Oy ja VSU maisema-arkkitehdit Oy ehdotuksellaan Cinque palazzi.

– Hakaniemenrannan rakentaminen on kantakaupungin täydennysrakentamishankkeista tulevien kymmenen vuoden aikana suurin. On hienoa, että saimme siihen näin monta tasokasta ehdotusta, kommentoi tiedotteessa kilpailun palkintolautakunnan puheenjohtajana toiminut apulaispormestari Anni Sinnemäki

Voittajatyö sai palkintolautakunnalta erityistä kiitosta Siltavuorensalmen ja sen rantojen muotoilusta, joka korostaa Kruunuvuorenselän suuntaan avautuvaa maisemaa.

Voittajatyössä Hakaniemen puoleinen ranta on kaupunkimaisesti rakennettu – rannassa on asuinkortteleita, joiden ensimmäiset kerrokset on esitetty kokonaan liiketiloiksi.

Rakennusten edustalla on rantabulevardi, joka tarjoaa tilaa myös oleskelulle. Rantaa on porrastettu niin, että siellä pääsee veden äärelle. Merihaan edustalle on esitetty rantapuistoa.

Kruununhaan puoleiseen rantaan työ ehdottaa laajaa puistoa. Puistolle on saatu lisää tilaa siirtämällä Siltavuorenrannan liikenne kauemmas rannasta. Merihakaa vastapäätä olevaa satamaa on ehdotuksessa uudistettu – sinne esitetään muun muassa satamaverstaita tuomaan elämää alueelle.

Kaikki kilpailutyöt olivat helmikuussa kommentoitavana kaupungin verkkosivuilla, ja kommenteista koostettiin yhteenveto palkintolautakunnan käyttöön. Voittajatyö sai kommentoijilta kehuja Kruununhaan puoleisesta rantapuistosta, mutta Hakaniemen puoleiset korttelit jakoivat mielipiteitä. Osa kommentoijista piti niitä liian massiivisina ja yksitoikkoisina, osa taaskiitteli tiivistä rakentamista.

Vuosi sitten hyväksytty Hakaniemenrannan asemakaavan luonnos antoi lähtökohdat kilpailulle, ja kaavan työstämistä jatketaan nyt voittajatyön pohjalta.

– Kilpailun voittaneesta ehdotuksesta otetaan parhaat osat mukaan asemakaavaan, mutta sellaisenaan ehdotus ei toteudu. Ideoita poimitaan myös muista palkituista töistä, kertoo arkkitehti Perttu Pulkka Helsingin kaupungilta.

Asemakaava on tarkoitus tuoda kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn ensi vuoden alkupuolella.

Kilpailuun tuli 68 ehdotusta. Toiselle sijalle sijoittui Arkkitehtitoimisto Opus Oy:n ja maisema-arkkitehti Veera Tolvasen ehdotus Citadel. Kolmannen palkinnon saivat Arkkitehtitoimisto NOAN ja Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä ehdotuksellaan Samaa kansaa. Lisäksi kilpailun tuomaristo lunasti kaksi kilpailutyötä ja jakoi kaksi kunniamainintaa.

Kilpailun järjestivät Helsingin kaupunki, Suomen Maisema-arkkitehtiliitto Mark ja Suomen Arkkitehtiliitto Safan.

Pisimmällä Hakaniemen suunnitelmista ovat tällä hetkellä rantaan tuleva uusi hotelli, joka sijoittuu osin täyttömaalle Metallitalon läheisyyteen. Elinkaarensa päähän tullut Hakaniemensilta uusitaan, ja 2020-luvulla valmistuva uusi pikaraitiotieyhteys Kruunuvuorenrantaan kulkee alueen kautta. Hakaniemeen on suunniteltu myös Pisararadan lähijuna-asema maan alle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut