Nora, 26, antaa käärmeen kiemurtaa olkapäillään ja neuvoo: "Pidä kyy lähellä, jos on punkkeja”

KYYT Käärmeharrastaja Nora Korpi muistuttaa, että kyyt syövät punkin isäntäeläimiä, eli myyriä ja muita pienjyrsijöitä.

Käärmeharrastaja Nora Korpi toi kuningaspytoninsa Kyllikin ulos kuvattavaksi kirkkonummelaisessa maalaismaisemassa muutaman minuutin ajaksi. Päiväntasaajalta kotoisin olevaa käärmettä ei yleensä viedä lainkaan ulos. Paivi Tuovinen

Katja Riihola

Kirkkonummelaiset kyyt saivat reilu kuukausi sitten suojelijan, kun käärmeharrastaja Nora Korpi muutti kuntaan: Kärkölästä Kirkkonummelle muuttanut Korpi postasi ensitöikseen Facebookin Kirkkonummelaiset-ryhmään tulevansa siirtämään kyyt pihapiiristä veloituksetta.

Kyy ei ole Suomessa rauhoitettu laji, niin kuin muissa Länsi-Euroopan maissa. Monet tappavatkin sahalaitaselkiä surutta tontillaan.

– Olen saanut jo 15 yhteydenottoa. Moni on viestitellyt, että meillä on aina kyitä, otan yhteyttä, kun havaintoja alkaa tulla, Korpi kertoo.

Käärmeet ovat parhaillaan heräämässä horroksesta uuteen kesään. Korpi puolestaan on hankkinut Kirkkonummen maastokartan ja alkanut tutustua alueeseen selvittääkseen paikkoja, joihin kyitä voisi ja kannattaisi siirtää.

Korvella on kokemusta kyiden siirrosta viime kesältä Kärkölästä.

– Maaston olisi hyvä olla mahdollisimman samanlainen kuin paikassa, josta kyy siirretään. Ja alueella pitäisi olla kyypopulaatio, koska kyy ei selviä yksin. Yksin ei voi lisääntyä, Korpi sanoo.

Kyyt ja käärmeet ovat valitettavan väärinymmärrettyjä eläimiä, Korpi miettii.

– Kyyt ovat ekosysteemin kannalta tärkeitä eläimiä. Ihmiset tulevat usein käärmeiden reviireille, kun metsiä kaadetaan rakentamisen tieltä. Kyyt nauttivat siitä, että saavat olla rauhassa.

Korpi uskoo monen pelkäävän tai inhoavan kyitä tiedonpuutteen vuoksi. Vaikka kyy on myrkyllinen, sen pureman ei pitäisi kuitenkaan olla vaarallinen terveelle aikuiselle. Lapsille ja vanhuksille purema on vaarallisempi. Wikipedian mukaan kyynpurema on johtanut ihmisen kuolemaan viimeksi tasan kaksikymmentä vuotta sitten.

Korven mukaan esimerkiksi ampiaiset ja punkit ovat vaarallisempia kuin kyyt. Punkkien levittämästä borrelioosista ja puutiaisaivokuumeesta huolissaan olevien kannattaisikin jättää kyyt rauhaan.

– Kyyt syövät pääasiassa myyriä ja pienjyrsijöitä, jotka ovat punkkien isäntäeläimiä. Jos alueella on paljon punkkeja, kannattaa kyyt pitää lähellä, Korpi muistuttaa.

Korpi kertoo itsekin nuorempana pelänneensä käärmeitä. Hän ”löysi” käärmeet messuilla 2014. Nyt Korvella on seitsemän pytonia, kaksi leopardikäärmettä ja afrikkalainen talokäärme. Näiden lisäksi lemmikkeinä on kuusi kilpikonnaa, liskoja ja koira.

– Tietämättömyys lisää pelkoja. Monet pelkäävät koiriakin, kun eivät tunne niiden käyttäytymistä.

Korven mukaan käärmeharrastuksessa on hienointa se, että niistä on mahdollisuus oppia koko ajan jotain uutta.

– Nämä ovat katselueläimiä. Käärmeiden tarkkailu ja niistä oppiminen viehättävät minua eniten niiden eksoottisuuden ja kauneuden lisäksi, Korpi sanoo.

– Onhan nämä mahtavia, Korpi sanoo ja silittää takkinsa sisään vetäytyvää Kyllikki-pytonia.

Korven vinkit kyypulmaan

Pidä nurmikko lyhyenä.

Siivoa pihalta risu- ja romukasat ja muut jyrsijöiden mahdolliset piilot. Kyyt tulevat tonteille saaliiden perässä.

Jos kyy kulkee tontilla keväällä, saattaa auttaa, jos saa siirretyksi kyytä sen menosuuntaan muutamia kymmeniä metrejä.

Kyyn siirrossa apuna voi käyttää vaikkapa haravaa, harjaa ja kannellista rei’itettyä muoviämpäriä.

Oman kunnan käärmeharrastajia voi myös kysyä apuun kyyn siirtoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 2. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 3. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 4. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 7. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 8. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 9. T24: Asiakkaat palasivat Viron ostoskeskuksiin toukokuussa – Vähittäiskaupan liikevaihto laski vain prosentin viime vuoteen verrattuna
 10. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 11. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 12. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 13. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 14. HSL lisää viikonloppuun yli 3 000 bussivuoroa – Matkustajamäärissä iso loikkaus, kun ravintoloiden aukiolot vapautuivat
 15. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 3. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 4. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 7. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 8. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 9. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 10. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 11. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 12. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 13. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 14. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 15. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.