Iso muutos nettipoliisissa: Henkilökohtaiset sometilit jäihin – "Päätyvät asiattoman kommentoinnin kohteeksi ja virka-asiat henkilöityvät"

NETTI Helsingissä poliisi toimii jatkossa organisaationa, ei enää omien FB-tilien kautta. Virka-asiat henkilöityvät, toteaa ylikomisario Seppo Kujala.

Helsingin poliisi luopui muutama viikko sitten viimeisimmästäkin näkyvästä nettipoliisistaan, kun ahkerana somettajana tunnettu rikoskomisario Teemu Hokkanen siirtyi toisiin tehtäviin.

Jatkossa poliisit eivät enää somettele henkilökohtaisilla tileillään, vaan sosiaalista mediaa käytetään virkatilien kautta ja aiempaa anonyymimmin.

– Näitä hommia tehdään, mutta vähän eri tyylillä. Henkilökohtaisia tilejä ei enää ole, toteaa ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista.

Poliisi toimii vastedes henkilöprofiilien sijaan organisaationa. Helsingin poliisilla on viralliset profiilit Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa. Poliisille voi lähettää myös Whatsapp-viestin.

– Olemme edelleen ja kaiken aikaa ihmisten parissa ja samoilla keinoilla. Ei se ole siitä muuksi muuttunut, Kujala jatkaa

Helsingin nettipoliisilla oli viime vuoden syksyllä kunnianhimoiset suunnitelmat toiminnan ylösajosta.

Uutena nettipoliisina aloittanut Teemu Hokkanen sanoi tuolloin, että toiminta halutaan nostaa "vanhalle tasolleen".

Aikaa kuluu asiattomuuksien oikomiseen sen sijaan, että keskustelisimme itse asiasta. "

Syy nyt tehtyyn uuteen muutokseen on Kujalan mukaan poliisien saama henkilökohtainen palaute sekä nettimaailman muuttuminen. Nettipoliisit päätyivät verkossa vilkkaan kommentoinnin kohteeksi.

– Kymmenen vuotta taaksepäin poliisi aloitteli toimimista verkossa, kuten kaikki muutkin. Somettaminen ja netti ovat siinä ajassa muuttuneet yhdeksi valtaväyläksi, jossa täytyy olla vahvemmalla volyymilla mukana. Netissä tapahtuu jatkuvasti niin paljon, että meidän täytyy reagoida organisaationa, eikä yksittäisenä henkilönä, Kujala perustelee muutosta.

Poliisit altistuvat henkilökohtaisilla tileillään usein ikäville ilmiöille.

– Henkilökohtaiset tilit päätyvät helposti asiattoman kommentoinnin kohteeksi ja virka-asiat henkilöityvät. Aikaa kuluu näiden asiattomuuksien oikomiseen sen sijaan, että keskustelisimme itse asiasta.

Helsingin poliisi satsasi vuosia vahvaan nettipoliisin brändiin, kun Marko "Fobba" Fors toimi nettipoliisina ja otti kantaa sosiaalisessa mediassa tapahtuviin ilmiöihin.

Poliisi toimii jatkossakinverkossa tiiviisti ja reaaliajassa."

Fobba kertoi tuolloin, että Facebook-viestejä tuli paljon ja niiden avulla päästiin jopa erilaisten rikosten jäljille. Fobba siirtyi viime vuonna toisiin tehtäviin toimittuaan myös poliisin vihapuhetutkintaryhmän tutkinnanjohtajana. Hän työskentelee nykyisin nuorisorikostutkintaryhmässä.

Viimeisen vuoden ajan poliisin johtokeskuksen on ollut integroituna työnkuva, jossa työvuorossa olevat poliisit twiittaavat ja vastaavat Whatsapp-viesteihin.

Muutos ei siis tarkoita, etteikö poliisi jatkossakin toimisi verkossa tiiviisti ja reaaliajassa.

– Johtokeskuksen yhteydessä sosiaalista mediaa seurataan ympäri vuorokauden erityisten henkilöiden toimesta. Tutkinnassamme on myös nettiasioihin erikoistuneita tutkijoita, jotka seuraavat esimerkiksi vihapuhetta, Kujala sanoo.

Poliisit toimivat aiemmin myös netin eri keskusteluryhmissä, joissa poliisin profiilin läsnäolo sai usein hillittyä keskustelujen ylilyöntejä.

Loppu poliisien omille FB-tileille

Helsingin poliisi on vaiheittain luopunut käytännöstä, jossa poliisit somettavat henkilökohtaisilla tileillään.

Jatkossa poliisi toimii anonyymimmin organisaationa, ei henkilökohtaisten tilien kautta.

Aiemmin monet helsinkiläispoliisit viestivät poliisin työtä nimeään kantavien Facebook-sivujen kautta.

Viestittely tapahtuu jatkossa poliisi johtokeskuksesta.

Poliisin viestintäkanavat sosiaalisessa mediassa ovat Twitter, Facebook, Instagram ja viestipalvelu Whatsup.

Poliisi osallistuu netissä rikosten selvittelyyn ja tiedottaa ajankohtaisista asioista.

Nettipoliisitoiminnalla halutaan madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä poliisiin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut