Työterveyslaitos tekee laajan selvityksen metrokuskien työoloista – alkuvuodesta paljon liikennehäiriöitä

METROLIIKENNE Tammi–maaliskuun aikana HKL:ltä irtisanoutui yhteensä kahdeksan metronkuljettajaa. Metroliikenteessä oli alkuvuodesta poikkeuksellisen paljon liikennehäiriöitä.

Työterveyslaitos selvittää parhaillaan metrokuskien olosuhteita. Minna Airamaa

Sanna Jompero

Työterveyslaitos (TTL) on selvittämässä metrokuljettajien työn kuormittavuutta. Laitos on haastatellut laajaa selvitystä varten useita kymmeniä kuljettajia. Itse selvitys valmistuu myöhemmin.

– Selvittelemme aika ajoin tällaisia asioita. Metro- ja raitionvaununkuljettajia ei ole missään muualla Suomessa. Haastattelemme kuljettajia, jotta saamme asiasta näkemystä, sanoo Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) yksikön johtaja Arttu Kuukankorpi

Vastaavanlaisia selvityksiä tehdään muutaman vuoden välein yhteistyössä TTL:n kanssa. Kuukankorven mukaan TTL ei ole etukäteen kertonut, milloin selvitys valmistuu.

Metrokuskien työolot ovat ollee puheenaiheena erityisesti sen jälkeen, kun länsimetron ensimmäinen vaihe valmistui viime vuoden marraskuussa ja metro aloitti liikennöintinsä.

Metroliikenteessä kasaantui viime helmikuun loppuun mennessä poikkeuksellisen paljon liikennehäiriöitä. Tällaisia olivat muun muassa virtakiskon vaurio, häiriö palorullaovessa Ruoholahdessa, ratakiskon katkeaminen, vikatilanne paloliukuovessa Kampissa ja kurottajan tippuminen kiskoilta Mellunmäessä. HKL on selvittänyt kaikkien häiriöiden taustalla olevat syyt.

Virtakiskon vaurion ja ratakiskon katkeamisen taustalla oli kova pakkanen. Muiden häiriöiden syyt olivat toisistaan riippumattomia. Toimenpiteitä vastaavanlaisten häiriöiden ennaltaehkäisemiseksi on käynnistetty ja ne ovat osin valmiit.

Länsimetron lisäksi häiriöiden todennäköisyyttä ja määrää ovat kasvattaneet myös tihentynyt vuoroväli.

– On tärkeää, että työoloja tutkitaan, kun kuljettajien työssä tapahtuu isoja muutoksia, Kuukankorpi toteaa.

Ennen vuoden 2016 elokuuta arkisin ruuhka-aikaan liikenteessä oli yhtäaikaisesti 15 metroa. Nykyisin vastaava määrä on 36.

Länsimetron ykkösvaihe kasvatti rataverkon pituutta 21 kilometristä 35 kilometriin. Liikennemäärän kasvu kasvatti myös häiriöiden todennäköisyyttä ja määrää.

Lyhyempien vuorovälien seurauksena häiriötilanteita syntyy aiempaa helpommin. Häiriöistä palautuminen kestää aiempaa kauemmin, koska pelivaraa on vähemmän.

Ongelmalliseksi on koettu myös uusien M300-junien ohjaamoergonomia.

Junat tilattiin alun perin automaattimetroa varten ilman ohjaamoa. Automaattimetrohankkeen keskeyttämisen jälkeen juniin tehtiin jälkikäteen ohjaamot, joiden ergonomia ei ole optimaalinen. Ergonomiaa on jo parannettu pienin parannuksin.

Tammi–maaliskuun aikana irtisanoutui yhteensä kahdeksan metronkuljettajaa. HKL kouluttaa uusia metrokuljettajia, jotta määrä saadaan vastaamaan länsimetron kuljettajatarvetta.

Liikennelaitoksen johtokunta (HKL) antaa torstaina lausuntonsa kaupunginhallitukselle Pia Kopran valtuustoaloitteesta koskien metrojen häiriöitä ja kuljettajien työoloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 9. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 10. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 11. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.