Koirapartiot alkavat häätää hanhia Viikin pelloilta – "Parven ylösajoa tehdään niin kauan kunnes linnut poistuvat"

Valtti-koira ajoi hanhia ilmaan viime syksynä Viikissä. Päivi Tuovinen/Arkisto

Kaisa Paastela

Jopa tuhansien valkoposkihanhien parvet ovat aiheuttaneet paljon riesaa ja tuhoa Viikin opetus- ja tutkimustilan pelloilla.

Helsingin Uutiset kertoi valkoposkihanhiongelmasta viime elokuussa, jolloin hanhia hätisteltiin tehokkaaksi havaitulla keinolla eli Valtti-koiran avulla.

Nyt Helsingin yliopiston alainen opetus- ja tutkimustila kertoo Facebookissa, että tänä vuonna hanhien karkotus laajenee viiden koirakon hanhikoirapartioksi.

– Tunnistat tilan koirakot keltaisista huomioliiveistä, joissa on Helsingin yliopiston logo ja teksti Hanhikoirapartio.

– Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu, joten sen häirintään tarvitsee ely-keskuksen luvan. Tilan koirakoilla asianmukaiset luvat on, ja lupa-asiakirjat ovat aina mukana partiovuorossa olevilla koirakoilla, Facebook-päivitys selvittää.

Hanhia hätyytellään keväästä syyskuun loppuun niin kauan kuin niitä pelloilla on.

– Pahimpaan hanhiaikaan koirakot pyrkivät partioimaan pelloilla 3–4 kertaa päivässä. Parven ylösajoja tehdään niin kauan kunnes linnut poistuvat pellolta. Koirat eivät käy kiinni hanhiin, ne ainoastaan säikäyttävät parven ilmaan, tilalta kerrotaan.

Valtaisa määrä lintuja on jo vuosia aiheuttanut Viikissä ongelmia syömällä tutkimussatoa ja lehmille tarkoitettua ruohoa sekä aiheuttaen ulosteellaan hygieniariskin.