Helsingillä erikoinen ongelma: Liikuntapuistoista halutaan esteettömiä – samalla pitäisi estää ajoneuvoilla ajo kentälle

ESTEETTÖMYYS Kaupunginhallitus käsitteli kunnan asukkaan valtuustoaloitetta esteettömien liikuntapuistojen saamiseksi Helsinkiin.

Jätkäsaaren liikuntapuistoon rakennetaan kaksi jalkapallokenttää, joista toinen toimii talvisin tekojääratana. Taustalla bunkkeri. Helsingin kaupunki

Sanna Jompero

Jätkäsaareen rakennettava liikuntapuisto tulee olemaan Helsingin ensimmäinen liikuntapuisto, joka tullaan rakentamaan todennäköisesti kokonaan esteettömäksi.

Näin toteaa kaupunginhallitus viime viikolla antamassaan lausunnossa liittyen asukkaan tekemään aloitteeseen kokonaan esteettömistä ulkoliikuntapuistoista.

– Jätkäsaaren osalta selvitetään, pystytäänkö siitä tekemään kokonaan esteetön. Suurin haaste on, miten saadaan esteetön pääsy kenttäalueelle, mutta samalla saadaan estettyä ajoneuvoilla ajo sinne, toteaa kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Petteri Huurre

Jätkäsaaren liikuntapuisto on tulevina vuosina yksi Helsingin ykkösrakentamiskohteista, sillä kenttä on kokonaan uusi ja sijaitsee kantakaupungissa. Ensimmäisen tekonurmikentän maanrakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Kenttä valmistuu syksyksi 2019 ja toimii talvisin tekojääratana.

Myös kenttien pukuhuonerakennuksista tulee kokonaan esteettömiä.

– Tarkoitus on, että kaikilla olisi mahdollisuus omin avuin tai normaalisti avustettuna päästä tiloihin ja niitä käyttämään, sanoo Huurre.

Toinen, todennäköisesti seurojen ylläpitämä tekonurmikenttä ja kuplahalli valmistunee toisen kentän viereen vuonna 2020.

– PPJ joutuu poistumaan Hernesaaresta ja nykyisestä kuplahallista. Siitä on suunniteltu korvaavaa tilaa heille, Huurre jatkaa.

Jätkäsaaren bunkkerin viereen rakennettavaan liikuntapuistoon on tulossa myös miniareena, tennis- ja koripallokenttä sekä nuorten liikunta-alue, jota paikalliset koululaiset ovat olleet mukana ideoimassa.

Kentät rakennetaan peräkkäin bunkkerin eteläpuolelle kohti terminaalia. Lähiliikunta alue tulee kentän länsipuolelle.

Rakenteilla olevaan Jätkäsaareen on suunniteltu useita eri puistoja. Alueen pinta-alasta jopa viidennes eli noin 20 hehtaaria tulee olemaan puistojen peitossa. Suurin viheralue on alueen halki kiemurteleva Hyväntoivonpuisto, joka on noin kilometrin mittainen viherkaistale. Puistossa kulkevat myös saaren kevyen liikenteen pääväylät. Puiston kulkureitit ovat esteettömiä.

Jätkäsaaren muut puistot ovat Saukonpaadenpuisto, Poseidoninpuisto ja Tritoninpuisto.

Myös Kivikon liikuntapuisto täydentyy lähivuosina ja toimintojen esteettömyyttä tutkitaan. Rakentaminen ajoittuu tämän hetkisen arvion mukaan vuosille 2020–2022. Hiihtohallin kupeeseen rakennetun lähiliikunta-alueen viereen on tulossa jalkapallo- ja monitoimikenttä.

Lue myös:Järeät betoniesteet tulivat Kauppatorille jäädäkseen – estävät autolla torille ajon

Esteettömyys huomioitu jo suunnittelussa

Kaupunginhallitus (KH) käsitteli viime viikolla kunnan asukkaan valtuustoaloitetta esteettömien liikuntapuistojen saamiseksi Helsinkiin.

KH totesi aloitteen käsittelyn loppuun käsitellyksi.

Esteettömyys huomioidaan kaupungin mukaan jo nykyään uusia liikuntapuistoja suunniteltaessa.

Liikuntapuistojen esteettömyyttä on pyritty ratkomaan kaupungin esteettömyystyöryhmän kanssa.

Helsingissä liikuntaesteisille erityisesti jo suunniteltu ulkoilukohde on Talin perhepolku.

Esteettömiä liikuntapakkoja ovat myös Suursuonpuiston esteetön ulkoilureitti, Kivikon luontopolku, Taavetinpuisto ja Ikiliikkujanreitti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 2. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 5. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 13. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 14. Lukijalta: Esitys oppivelvollisuuden pidentämisestä on koulutusleikkaus Helsingille
 15. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 2. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 10. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 11. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Hus-pomolta kylmäävä laskelma: Tällä vauhdilla koronan toinen aalto iskee jo 2 viikon päästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.