Meluaitaan ehdotetaan graffiteja Helsingissä – "Vaatisi 22 500 spraypurkkia ja noin 90 000 euroa"

Herttoniemen ja Siilitien välille rakennettua meluaitaa ehdotetaan graffitien maalauspaikaksi. Asiasta teki valtuustoaloitteen vasemmistoliiton Sami Muttilainen 18 muun valtuutetun tukemana.

Aloitteen tekijöiden mukaan viiden metrin korkuinen ja puolitoista kilometriä pitkä meluaita on tylsä.

– Vaikka meluvalli onkin vihreä, se ei hivele silmiä eikä häikäise estetiikaltaan.

– Esitämmekin, että kaupunki ryhtyisi toimiin graffiti- ja muraalitaiteen saamiseksi meluvalliin. Hyviä esimerkkejä on toteutettu nuorisopalvelujen kanssa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta pitää meluaitaa graffititaiteelle sopivana, mutta torjuu ajatuksen, että nuorisopalvelut pystyisivät toteuttamaan niin suuren hankkeen.

Lautakunta laski, että maalauspaikan koko olisi 7 500 neliömetriä. Jos neliötä kohden kuluisi kolme spraymaalipurkkia, niitä tarvittaisiin 22 500 kappaletta.

– Jos yksi purkki maksaa nelisen euroa, maalit maksaisivat 90 000 euroa. Silloinkin kustannuksista puuttuu vielä pohjatöiden ja liikenteenvalvonnan kustannukset.

Tähän asti mittavimmat nuorisopalvelujen maalaushankkeet ovat olleet 600 neliömetrin kokoinen Kulosaaren melumuuri ja 1 200 neliön laajuinen ala Malminkartanon asemalla.

Taidehanke olisi lautakunnan mielestä pitänyt sisällyttää aidan alkuperäiseen rakentamisohjelmaan. Nuorisopalveluja luontevampana toteuttajana lautakunta pitää Helsingin Juhlaviikkoja, jolla on kaupunkistrategian mukaan velvollisuus tuottaa kaupunkia elävöittäviä tapahtumia.

Toisena mahdollisuutena voisi olla yhteisötaiteentekijöiden tukeminen ja maalaamisen jaksottaminen useammalle vuodelle.

Kaupungin liikenne-insinöörin Markus Ahtiaisen mukaan meluaidan maalaaminen graffitein kertaluontoisesti olisi kohtalaisen helposti järjestettävissä.

– Kunhan maalauksien sisältö ei häiritse liikenteessä keskittymistä, ja maalaamisen aikana järjestetään turvallinen kulkuyhteys.

Lautakunta esittää yksimielisesti, että meluvalliin toteutettaisiin taidetta jossain muodossa ja kokoluokassa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut