Kaverusten sienifarmi joutui lähtemään Hernesaaresta – asiakkaina huippuravintolat, tavoite: 50 kiloa sieniä viikossa

YRITYS Helsieni kasvattaa osterivinokkaita ravintoloille. Kasvatuksen alussa tarvitaan betonimyllyä.

Helsieni Oy on kasvanut viiden osakkaan yrityksestä kymmenen omistajan yritykseksi ja siirtynyt kasvattamaan osterivinokkaita Vantaalle. Karjaalainen Stéphane Poirié kuuluu perustajaosakkaisiin. Hänen vastuulla on sienien kasvatus Varistossa. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Kolme merikonttia nököttää vierekkäin varistolaisella pysäköintipaikalla. Takana hurisee Kehä kolmosen liikenne. Maisema on ankea. Ei uskoisi, että konteissa kasvaa osterivinokkaita maankuululle Savoy-ravintolalle Helsinkiin.

Kontin oven avaa Stéphane Poirié, joka on yksi Kiertotalousyritys Helsieni Oy:n kolmesta perustajasta. Tässä kontissa kasvatetaan Ranskasta tuotuja sienirihmastoja +20-asteen lämpötilassa 4–5 viikkoa.

Ennen kasvatuksen alkua Poirié on sekoittanut rihmastoille kasvualustan käytetyistä kahvinporoista, kaura-akanoista ja vedestä. Kasvualustaseoksen Poirié sekoittaa betonimyllyllä.

Kahvijauhot suodatinpusseineen yritys saa parilta kahvilalta. Akanat ostetaan Fazerilta, ilman kierrätystä akanat poltettaisiin.

Kasvatus tapahtuu ravintoloilta saaduissa isoissa, neliskanttisissa kermaviili- ja jugurttipöniköissä. Niihin on tehty muutamia reikiä, joista sienet aikanaan kasvavat ulos.

Alun kasvatuksen jälkeen sienirasiat siirretään viereiseen konttiin +16-asteeseen.

– Silloin tarvitaan paljon raikasta ilmaa, happea ja vähän valoa. Kosteusprosenttikin on noin 90. Kesällä konttia viilennetään ja talvella lämmitetään, Poirié kertoo.

Sienten kasvun toinen vaihe kestää  4–5 viikkoa.

– Koko prosessiin menee noin kymmenen viikkoa ja samasta rasiasta saa kaksi tai jopa kolme satoa.

Helsienen osterivinokkaista tekevät ruokaa Savoyn lisäksi muun muassa Nolla ja Kuurna. Uusin asiakas on kiertotalousravintola Ultima, joka avaa Etelärannassa toukokuun puolivälissä.

Helsingin Uutiset kertoi aloittelevasta ruokayrityksestä syksyllä 2016, kun Helsieni vielä toimi Hernesaaressa. Paikasta piti lähteä, koska tontille rakennetaan asuntoja.

Sienifarmi muutti Vantaalle viime vuonna joulun alla. Uutta paikkaa etsittiin ensin Helsingistä. Mieluiten yritys olisi muuttanut Espooseen, mutta sieltäkään ei löytynyt sopivaa tilaa.

Merikonteille asfalttipinta on parempi sijoituspaikka kuin hiekka, sillä kontteja pitää siivota runsaalla vedellä. Veden lisäksi kontteihin tarvitaan sähköä.

Lopulta päädyttiin Varistoon, jossa yllättäen on kalliimpi vuokra kuin Helsingissä oli. Mutta yrityksen toimisto jäi Hernesaareen ja siellä toimii myös verkkokauppa, josta postitetaan sienten kotikasvatuspaketteja.

Karjaalla asuva Poirié kertoo, että muuton jälkeen kesti tovin ennen kuin tuotanto lähti täysillä käyntiin. Nyt se on lähes palautunut entiselleen eli 20–30 kiloon viikossa. Koko tuotanto menee kuin kuumille kiville.

– Myynnin kasvua on 5–10 prosenttia joka kuukausi.

Poirién mukaan kaikki ei ole vielä valmista Varistossa. Hän toivoo, että ensi talvena sienifarmi toimisi täysillä

– Tavoitteemme on kasvattaa sieniä 50 kiloa viikossa. Silloin voisin saada palkkaakin, Poirié naurahtaa.

Suunnitelmissa on myös kasvihuoneen pystytys konttien viereen. Siellä viljeltäisiin yrttejä ja muita sieniä.

Osterivinokas

Osterivinokas on puhdas ja helppokäyttöinen sieni. Sen maku on mieto.

Monien muiden sienien tavoin osterivinokas sisältää paljon beetaglukaanikuituja, joilla on muun muassa kolesterolia alentava vaikutus.

Jossain ulkomaisissa tutkimuksissa on havaittu, että sienien, kuten osterivinokkaan, syöminen saattaa vähentää syöpäriskiä.

Kotimaiset kasvikset, Fineli, Maaseudun tulevaisuus

Aiheeseen liittyvää

  1. Kaverusten "hyperpaikallinen" ruokasienibisnes kasvaa kahvinporoissa – kumppaneina Löyly ja muita ravintoloita
    31.8.2016 19:45

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut