Suomalaisfirma puristi huippuluokan kaiuttimen kätevään kokoon – "Parasta laatua tässä kokoluokassa"

INNOVAATIOVaativaan ammattikäyttöön suunniteltuja kaiuttimia löytyy myös kodeista.

Jussi Väisäsen mukaan Genelec 8351:n eteen on tehty mittavasti työtä.

Teija Varis

Genelecin Iisalmen tehtaalla suunnitellun ja valmistetun kaiuttimen kotelo, akustiset ratkaisut, elementit, elektroniikka ja ohjelmistot ovat suomalaisen insinööriosaamisen tulosta. Vastaavia ei löydy markkinoilta. Vaativaan ammattikäyttöön suunnattu Genelec 8351 -kaiutin on nyt ehdolla suomalaisen insinöörityöpalkinnon saajaksi.

Genelec Oy:n akustiikkapuolen tiiminjohtajan Jussi Väisäsen mukaan innovaation ydin on uudenlainen tarkkailukaiutin, jossa on saatu aikaan kaksi merkittävää parannusta markkinoilla jo oleviin tuotteisiin verrattuna.

– Ensimmäinen parannus on se, että suurikokoisen kaiuttimen kyky suunnata ääntä laajalla taajuuskaistalla on saatu toteutettua fyysisesti huomattavan pienessä kaiuttimessa. Toinen parannus on, että kaiutin on pistemäinen äänilähde, joka säteilee ääntä entistä hallitummin ja laajalla taajuuskaistalla kaikkiin suuntiin.

Genelecin kaiuttimia käytetään muun muassa äänitysstudioissa, äänitarkkaamoissa ja muissa vastaavissa tiloissa. Yli 3 000 euron hintaisia kaiuttimia löytyy kuitenkin myös äänentoiston harrastajien kodeista.

– Se tarjoaa parasta laatua mitä tässä kokoluokassa on saatavilla. Takana on vuosien tutkimus- ja tuotekehitystyö, ja sen teknisestä etumatkasta kertoo jotain sekin, että varsinaista haastajaa sille ei ole ilmestynyt vieläkään yli kolme vuotta julkistamisen jälkeen.

Tavoitteiden saavuttamiseksi kaiuttimessa on käytetty useita ennennäkemättömiä ja patentoituja ratkaisuja. Sellainen on esimerkiksi uudenlainen koaksiaalielementti, joka tuottaa korkeat äänet ja keskiäänet.

– Bassotaajuuksia toistavat kaiutinelementit taas on kätketty kaiuttimen etupinnan alle, ja äänen säteily tapahtuu pienistä aukoista, Väisänen selvittää.

Uuden innovaation lähtökohta on Väisäsen mukaan aina joko ajatus toiminnallisuudesta tai asiakkaan ongelma, jota lähdetään tuotteen kautta ratkaisemaan.

– Genelec 8351 -innovaatiossa päätavoitteinamme olivat sekä hallitun suuntaavuuden ulottaminen matalammille taajuuksille aiempiin rakenteisiin verrattuna, että laajakaistaisen pistemäisen äänilähteen toteuttaminen.

Työ lähti liikkeelle siitä, että tavoitteet pilkottiin pieniin osiin. Sen jälkeen niitä ryhdyttiin järjestelmällisesti ratkaisemaan.

– Nopeasti kuitenkin havaitsimme, ettei markkinoilta löydy komponentteja, joita voitaisiin suoraan hyödyntää. Siksi kaikki rakenteellisesti merkittävät komponentit oli suunniteltava ja suurelta osin myös valmistettava itse.

Uusien ratkaisujen synnyttäminen on Väisäsen mukaan aina riskialtista. Tavoitteissa pysyminen vaatii jatkuvaa riskianalyysiä.

– Systemaattinen ongelmanratkaisu luo kuitenkin edellytyksen monimutkaisenkin järjestelmän hallitsemiseksi luotettavalla tavalla, hän sanoo.

Innovaation eteen on Iisalmen tehtaalla tehty Väisäsen sanojen mukana valtava määrä työtä.

– Taloudelliset panostukset ovat niin työmäärän kuin työkalukustannuksienkin osalta olleet mittavat.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät. Genelec 8351 -kaiuttimen takana oleva tiimi tulee jatkamaan asiakkaiden ongelmien ratkaisemista ja uusien innovaatioiden kehittämistä.

– Mutta ilman Ilpo Martikaista, joka menehtyi alkuvuodesta 2017 pitkäaikaisen sairauden murtamana, Väisänen sanoo.

Ilpo Martikainen oli Genelecin perustaja ja audiotekniikan tienraivaaja. Hän osallistui aktiivisesti Genelecin toiminnan kehittämiseen loppuun saakka.

Tällainen kilpailu

Kuusi huippuinnovaatiota kisaa tänä vuonna suomalaisesta insinöörityöpalkinnosta. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa.

Tänä vuonna ehdolla oli yhteensä 25 työtä, ja shortlistalle valittiin kuusi ehdokasta. Ehdolla ovat Aalto-1- ja IcEye -satelliittiohjelmat, Genelec 8351 -kaiutin, Linkker-sähköbussi, Sulapac eli biohajoava pakkausmateriaali, Visedo Oy:n tehoelektroniikka työkoneiden sähköistämiseksi sekä meriteollisuusinnovaatio, joka ei halua nimeään vielä julki.

Palkinnon saaja julkistetaan toukokuun puolivälissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 4. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 5. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 6. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 7. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 8. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 9. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 10. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 11. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 15. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 7. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 8. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.