Suomalaisfirma puristi huippuluokan kaiuttimen kätevään kokoon – "Parasta laatua tässä kokoluokassa"

INNOVAATIOVaativaan ammattikäyttöön suunniteltuja kaiuttimia löytyy myös kodeista.

Jussi Väisäsen mukaan Genelec 8351:n eteen on tehty mittavasti työtä.

Teija Varis

Genelecin Iisalmen tehtaalla suunnitellun ja valmistetun kaiuttimen kotelo, akustiset ratkaisut, elementit, elektroniikka ja ohjelmistot ovat suomalaisen insinööriosaamisen tulosta. Vastaavia ei löydy markkinoilta. Vaativaan ammattikäyttöön suunnattu Genelec 8351 -kaiutin on nyt ehdolla suomalaisen insinöörityöpalkinnon saajaksi.

Genelec Oy:n akustiikkapuolen tiiminjohtajan Jussi Väisäsen mukaan innovaation ydin on uudenlainen tarkkailukaiutin, jossa on saatu aikaan kaksi merkittävää parannusta markkinoilla jo oleviin tuotteisiin verrattuna.

– Ensimmäinen parannus on se, että suurikokoisen kaiuttimen kyky suunnata ääntä laajalla taajuuskaistalla on saatu toteutettua fyysisesti huomattavan pienessä kaiuttimessa. Toinen parannus on, että kaiutin on pistemäinen äänilähde, joka säteilee ääntä entistä hallitummin ja laajalla taajuuskaistalla kaikkiin suuntiin.

Genelecin kaiuttimia käytetään muun muassa äänitysstudioissa, äänitarkkaamoissa ja muissa vastaavissa tiloissa. Yli 3 000 euron hintaisia kaiuttimia löytyy kuitenkin myös äänentoiston harrastajien kodeista.

– Se tarjoaa parasta laatua mitä tässä kokoluokassa on saatavilla. Takana on vuosien tutkimus- ja tuotekehitystyö, ja sen teknisestä etumatkasta kertoo jotain sekin, että varsinaista haastajaa sille ei ole ilmestynyt vieläkään yli kolme vuotta julkistamisen jälkeen.

Tavoitteiden saavuttamiseksi kaiuttimessa on käytetty useita ennennäkemättömiä ja patentoituja ratkaisuja. Sellainen on esimerkiksi uudenlainen koaksiaalielementti, joka tuottaa korkeat äänet ja keskiäänet.

– Bassotaajuuksia toistavat kaiutinelementit taas on kätketty kaiuttimen etupinnan alle, ja äänen säteily tapahtuu pienistä aukoista, Väisänen selvittää.

Uuden innovaation lähtökohta on Väisäsen mukaan aina joko ajatus toiminnallisuudesta tai asiakkaan ongelma, jota lähdetään tuotteen kautta ratkaisemaan.

– Genelec 8351 -innovaatiossa päätavoitteinamme olivat sekä hallitun suuntaavuuden ulottaminen matalammille taajuuksille aiempiin rakenteisiin verrattuna, että laajakaistaisen pistemäisen äänilähteen toteuttaminen.

Työ lähti liikkeelle siitä, että tavoitteet pilkottiin pieniin osiin. Sen jälkeen niitä ryhdyttiin järjestelmällisesti ratkaisemaan.

– Nopeasti kuitenkin havaitsimme, ettei markkinoilta löydy komponentteja, joita voitaisiin suoraan hyödyntää. Siksi kaikki rakenteellisesti merkittävät komponentit oli suunniteltava ja suurelta osin myös valmistettava itse.

Uusien ratkaisujen synnyttäminen on Väisäsen mukaan aina riskialtista. Tavoitteissa pysyminen vaatii jatkuvaa riskianalyysiä.

– Systemaattinen ongelmanratkaisu luo kuitenkin edellytyksen monimutkaisenkin järjestelmän hallitsemiseksi luotettavalla tavalla, hän sanoo.

Innovaation eteen on Iisalmen tehtaalla tehty Väisäsen sanojen mukana valtava määrä työtä.

– Taloudelliset panostukset ovat niin työmäärän kuin työkalukustannuksienkin osalta olleet mittavat.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät. Genelec 8351 -kaiuttimen takana oleva tiimi tulee jatkamaan asiakkaiden ongelmien ratkaisemista ja uusien innovaatioiden kehittämistä.

– Mutta ilman Ilpo Martikaista, joka menehtyi alkuvuodesta 2017 pitkäaikaisen sairauden murtamana, Väisänen sanoo.

Ilpo Martikainen oli Genelecin perustaja ja audiotekniikan tienraivaaja. Hän osallistui aktiivisesti Genelecin toiminnan kehittämiseen loppuun saakka.

Tällainen kilpailu

Kuusi huippuinnovaatiota kisaa tänä vuonna suomalaisesta insinöörityöpalkinnosta. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa.

Tänä vuonna ehdolla oli yhteensä 25 työtä, ja shortlistalle valittiin kuusi ehdokasta. Ehdolla ovat Aalto-1- ja IcEye -satelliittiohjelmat, Genelec 8351 -kaiutin, Linkker-sähköbussi, Sulapac eli biohajoava pakkausmateriaali, Visedo Oy:n tehoelektroniikka työkoneiden sähköistämiseksi sekä meriteollisuusinnovaatio, joka ei halua nimeään vielä julki.

Palkinnon saaja julkistetaan toukokuun puolivälissä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kaksi uutta suomalaista satelliittia pian avaruuteen – "Planeettainväliset satelliitit kehitteillä"
    22.4.2018 20:45
  2. Suomalaiskeksintö on maailman ekologisin pakkausmateriaali – "Tuskastuimme maailman merien saastumiseen"
    8.4.2018 20:35
  3. Suomalaisfirman keksintö voi mullistaa joukkoliikenteen – "Ei pakokaasuja, eikä haittayhdisteitä ja diesel-busseja hiljaisempi"
    15.4.2018 20:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut