Barbie elää aktiivista elämää vielä 59-vuotiaanakin – Barbie ja Ken olivat alunperin sisaruksia

MUSEO Kansallismuseon ällistyttävä kesänäyttely kertoo, miten Barbiesta tuli koko maailman tuntema ikoni.

Prinssi William ja Catherine Middleton solmivat avioliiton 2010 - ja saivat ikuisen elämän barbinukkeina. Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Tänä kesänä äitien on helppo saada ainakin tytöt museoon. Pojille ja isille tiedoksi, että Kansallismuseon Barbie-näyttelyn nuket ovat miesten kokoelmista.

– Antonio Rossolla, jolta monet näyttelyn nuket ovat lainassa, on yli 10 000 barbin kokoelma, näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila paljastaa.

Kansallismuseo ei kieltäytynyt, kun sille tarjottiin maailman metropoleja kiertänyttä italialaisen muotiprofessorin Massimiliano Capellan kuratoimaa Barbie-näyttelyä.

Näyttelyssä on 450 nukkea ja se on juuri niin glamoröösi kuin barbimaailmassa pitääkin.

Esillä on filmitähtien ja kuninkaallisten näköisiä barbeja, huippumuotiin pukeutuneita barbeja, mutta myös tavallisia lasten leikeissä nähtyjä barbeja.

Barbien syntymästä 1959 alkava aikajana tarjoaa pureskeltavaa niille, joiden mielestä Barbien vartalo on luonnoton eikä sovi leikkikaluksi.

Nuken muodonmuutokset esitetään lähes tieteellisellä tarkkuudella: milloin nuken rinnanympärys kasvoi ja vyötärö hoikistui, milloin taas Barbie pulskistui ja hänelle ilmestyi napa.

Napa tosin taisi tulla napakorulle, sillä Barbie ei ole vain nukke vaan tuoteperhe.

Marilyn Monroe -barbinukke vuodelta 1997.

Barbien suosion ja kaupallisen menestyksen salaisuus on, että nukelle luodaan vuosittain uusi vaatemallisto. Barbien asuja suunnittelevat maailman tunnetut muotitalot.

Muodin muutokset voikin nähdä barbien vaatteista. Muu barbitarpeisto taas heijastelee yhteiskunnan kehitystä. Kun alkuvaiheissa Barbie telttaili, muutaman vuoden päästä hänet bongattiin jo charterkoneesta.

Barbit ovat keräilijöiden unelma. Mutta jos ei pystyisikään hankkimaan Kate Middleton -nukkea hääpuvussa, voi aina lohduttautua sillä, että vuoden 1977 Barbielle on kopioitu Charlien enkeleissä näytelleen Farrah Fawcett-Majorsin hymy.

Jokunen historioitsija saattaa kakoa astuessaan Kansallismuseon pinkkiin Barbien valtakuntaan.

Ylijohtaja Elina Anttilan mielestä Kansallismuseon tehtävä on esitellä myös esineellistä kulttuuriperintöä.

– Suurimmassa osassa suomalaisperheitä on leikitty barbeilla.

Barbileikeillä lapsi reflektoi Anttilan mukaan aikuisten elämää. Nukkeleikit voivat olla luovia.

– Lapsi miettii, miten barbi puetaan, mitä varusteita sillä on ja mitä leikitään.

– Minä tein lapsena tilkuista historiallisia asuja barbeille. Ehkä siksi päädyin opiskelemaan taidehistoriaa, Anttila sanoo.

Nukkeikoni esitellään näyttelyssä tyttöjen itsetunnon kohottajana. 59-vuotiaan Barbien motto on yhä "You can be anything" eli "Voit olla mitä tahansa".

Barbie – The Icon Kansallismuseossa 26.8.2018 asti.

Vuosien saatossa Barbien maailmankuva on laajentunut. Barbimaailmassa voi tavata vaikkapa liikuntarajoitteisen, sillä Barbien ystävä Becky joutuu käyttämään pyörätuolia.

Barbie ja Ken ovat alunperin sisaruksia

Barbie-nuken keksijä Ruth Handler huomasi, että hänen tyttärensä Barbara leikkii mieluiten nukeilla, jotka muistuttivat aikuisia.

Ensimmäinen Barbie valmistui Yhdysvalloissa vuonna 1959 ja sai nimen Handlerien tyttären mukaan.

Vuonna 1962 kuvioihin mukaan tullut Ken nimettiin perheen pojan mukaan.

Barbiella on viisi siskoa eli Skipper, Tutti, Stacie, Shelly ja Krissy sekä veli Todd.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut