Kajsan loma Balilla muuttui lemmikinomistajan painajaiseksi – vähintään 150 000 suomalaista tuntee nyt eläinlääkärin hädän

Kajsa Lampén kohtasi jokaisen koiranomistajan painajaisen, kun hänen yhdeksänvuotias shetlanninlammaskoira pääsi karkaamaan hoitopaikastaan Keravalta noin kaksi viikkoa sitten.

Lampén oli tuolloin juuri päässyt lomatunnelmiin Balille. Loma loppui lyhyeen, sillä kuultuaan rakkaan perheenjäsenen kadonneen, hän osti kalliit paluuliput takaisin Suomeen.

Yli kaksi viikkoa jatkunut vaiheikas karkurin kotiinsaatto-operaatio on ollut hermoja raastava.

On todella vaikeaa vaan istua paikallaan."

Lampén kertoo viime päivät virittäneensä loukkuja, vetäneensä perässään tonnikalalla täytettyjä sukkahousuja ja grillanneensa epämääräisillä alueilla neljän aikaan aamuyöllä.

Viimeisin varma havainto saatiin viime sunnuntaina etsijäkoiran avulla.

Ohjeiden mukaan koiraa ei saa etsiä tai nimeä huutaa, vaan on odotettava, että tuttujen hajujen avulla koira uskaltautuisi ulos piilostaan. Karannut koira on säikky, eikä välttämättä tunnista edes omistajiaan.

– On todella vaikeaa vaan istua paikallaan, Lampén huokaa Keski-Uusimaan haastattelussa.

Odottamisen lomassa levitetään tietoutta. Facebookiin perustettu “Auta shelttikarkulainen kotiin” -sivusto on tavoittanut Lampénin mukaan jo yli 150 000 ihmistä.

Tuntomerkkeihin sopivia vinkkejä tulee päivittäin.

Pahinta on, kun ei tiedä mitä koiralle on käynyt."

– Olisi tosi tärkeää soittaa heti, kun koiran näkee, Lampén sanoo Keski-Uusimaalle.

Viiveellä tulleet vinkit auttavat vain vähän, sillä karkulainen on voinut jo vaihtaa paikkaa.

Lampén toivookin, että ihmiset tallentaisivat hänen numeronsa. Hän painottaa, että soittaa saa ja pitää vaikka keskellä yötä.

– Eläinlääkärinä olen tottunut, että asian eteen voi itse tehdä jotain, mutta aina ei vaan voi. Pahinta on, kun ei tiedä mitä koiralle on käynyt. Siksi onkin tärkeää tuoda karkulainen ja toimintaohjeet ihmisten tietouteen.

Jos havaintoja ei tule, voi tapaus jäädä selvittämättä.

Toivoa karkurin löytymisen suhteen vielä on. Karkuri voi selvitä Lampénin mukaan luonnossa pitkäänkin, kun ei ole paukkupakkasia ja kaupungin läheisyydessä on ruokaa ja vettä hyvin saatavilla.

Tuen määrä on ollut ihan uskomaton."

Lampén myös kiittelee vuolaasti tutuilta ja tuntemattomilta saamaansa tukea ja kannustusta.

– Tuen määrä on ollut ihan uskomaton. Olen saanut paljon viestejä ja tuntemattomatkin ovat lähteneet mukaan laputtamaan ja antaneet esimerkiksi grillattavaa. En yksin pystyisi tässä mittakaavassa etsimään. Jaksaminen on välillä aika kortilla, Lampén kiittelee.

Yksi asia myös yllätti Kajsan totaalisesti koiran karkaamisen jälkeen.

Hän alkoi saada soittoja häiriköiltä yksi toisensa perään.

– Sitä kun odottaa tärkeää puhelua, ja sitten saa vain haistattelua ja valehtelua. Suurin heistä on lapsia, mutta vanhemmat voisivat ottaa asian puheeksi, hän sanoo.

Myös katoamisesta kertovia lappuja on revitty pois paikoiltaan. Lampén kertoo saaneensa luvat laputtamiseen muun muassa Keravan ja Vantaan kaupungilta.

– Kaikki paikat merkitään karttaan ylös, ja laput kerätään lopulta myös pois, Lampén sanoo.

Lampénista kertoi ensin Keski-Uusimaa.

Jos kohtaat karkulaisen

Jos kohtaat karkurin, älä yritä ottaa sitä kiinni tai kiinnitä siihen huomiota, sillä koira todennäköisesti säikähtää. Koirasta kannattaa yrittää napata kuva, jos sen voi tehdä huomaamatta.

Kadonnut koira on pieni musta-ruskea-valkoinen shetlanninlammaskoira. Koira karkasi 12.4. Keravalla. Voi liikkua kymmenen kilometrin säteellä Keravalta.

Soita näköhavainnosta välittömästi kellonajasta riippumatta 040 510 6566 Kajsa, 044 581 3355 Tero, 040 821 9771 Anna. Tallenna numero puhelimeen, niin yhteydenotto onnistuu nopeammin.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut