Rakastettu laulajakin oli vakooja – sijainti teki Helsingistä vakoilijoiden kaupungin

KAUPUNKI Vakoilusta kertova retki myytiin loppuun Helsingin kävelyfestivaalilla.

- Sijainti idän ja lännen välillä on tehnyt Helsingistä vakoilijoiden kaupungin, kertoo Vakoilijoiden Helsinki -kierroksen vetänyt opas Pekka Lehtiö. Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Helsinki on aina kuhissut vakoilijoita, mikä johtuu sijainnistamme idän ja lännen välissä.

Kävelyfestivaalin opas Pekka Lehtiö kertoo rakastetusta virolaisesta laulajasta Georg Otsista

– Harva tietää, että hänkin oli vakooja. Neuvostoliiton sotilastiedustelu kiristi hänet mukaan uhkaamalla hänen perhettään.

Ots pystyi irrottautumaan tiedustelumaailmasta vasta tultuaan niin kuuluisaksi, ettei häntä enää uskallettu painostaa.

Toinen hätkähdyttävä tieto on, että Gestapolla oli sota-aikana toimisto Helsingissä.

– Saksan vakoilua harjoitettiin matkatoimiston peitteen alla Fabianinkatu 29:stä, Lehtiö kertoo.

Kierros jatkuu Tehtaankadulle Venäjän lähetystön kulmalle. Lehtiö paljastaa, että vanhalta näyttävä päärakennus onkin kertaustyyliä ja valmistunut vasta 1952.

– Tarinan mukaan Molotov olisi antanut ohjeeksi, että rakennuksen tulee jäljitellä Buckinghamin palatsia.

Uuden lähetystön rakentaminen oli osa Neuvostoliiton vaatimia sotakorvauksia. Myöhemmin lähetystö on paisunut useita rakennuksia käsittäväksi Helsingin "vatikaaniksi".

Venäjän diplomaateista tunnetuimpia on sittemmin KGB:n upseeriksi paljastunut Viktor Vladimirov Lehtiö kertoo tarinaa nuoresta lähetystösihteeristä, joka söi ravintoloissa pyytämättä koskaan laskua.

– Se paljasti, että hänen asemansa oli huomattavasti korkeampi. Ilmeisesti laskut hoidettiin aina jotain muuta kautta.

Kaivopuistossa sijaitsee lukuisia lähetystöjä, kuten USA:n ja Ison-Britannian.

– Amerikansuomalaisen John Raymond Ylitalon ensimmäinen asemapaikka oli USA:n lähetystössä. Hän on kertonut avoimesti, että hänen tehtävänään oli tarkkailla tällä kommunisteja ja Neuvostoliittoa.

USA:n ja Venäjän lähetystöjen puolivälissä sijaitsee Viron lähetystö, jota sen oli hankala saada takaisin toisen itsenäistymisensä jälkeen.

– Rakennus toimi Bulgarian lähetystönä. Kun sitä remontoitiin Virolle, ullakolta löytyi neuvostoliittolaisesta mikrobetonista tehty salakuunteluhuone.

– Ei ole vaikea arvata, että sieltä kuunneltiin USA:n ja Britannian lähetystöjä.

Lehtiön kiinnostusta vakoilua kohtaan selittää se, että hän on uransa aikana ehtinyt työskennellä lähetystöjen hovimestarina. Ensimmäinen työpaikka oli Britannian lähetystössä Bernissä.

– Siellä sain kolmesti palvella James Bondia eli näyttelijä Roger Moorea Hän oli suurlähettilään hyvä ystävä.

– Suurlähettiläs kutsui Mooren joskus illallisille, jonne hän tuli yllätysmomenttina viimeisenä vieraana. Siinä oli kunniamerkkeihinsä sonnustautuneilla venäläisillä sotilasvirkamiehillä mennä drinkki väärään kurkkuun.

Vuorimiehenkatu 19 liittyy Suomen vakoiluhistoriaan Neuvostoliiton tiedustelijaksi värvätyn Kerttu Nuortevan asuinpaikkana. Nuortevan yhdyshenkilönä oli liikenainen, kartanonrouva, Niskavuori-näytelmien kirjoittaja ja sittemmin Yleisradion johtaja Hella Wuolijoki

Korkeavuorenkadun ja Punanotkonkadun kulmassa sijaitsee niin sanottu Ohranan eli Venäjän salaisen poliisin talo.

Suomen valtion omistukseen siirtymisen jälkeen talossa piti työhuonettaan marsalkka Mannerheim, joka johti puolustusneuvostoa. Talo on viime vuosina muutettu asunnoiksi.

Viimeisiä kohteita kävelyllä on oikeutetusti Suojelupoliisin talo Ratakadulla. Mitä siellä tapahtuu, siitä ei paljon tiedetä.

– Hautaustoimistomme, jossa olen töissä, sijaitsi jossain vaiheessa Supon naapurissa. Jostain syystä tietokoneyhteydet herkesivät toimimasta joka päivä kello 8–10 ja 16–18, Lehtiö kertoo.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut