HENKILÖSTÖPULA Kaupunki joutui keskeyttämään lasten sijoittamisen Outamon lastenkotiin viime lokakuussa.
Sijoitettuihin lapsiin kohdistetut rajoitustoimenpiteet sekä henkilökunnan riittämätön määrä kiinnittivät eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen huomion tarkastuskäynnillä, joka tehtiin ennalta kertomatta viime vuoden syksyllä Outamon lastenkotiin.
Helsingin kaupungin ylläpitämässä Outamon lastenkodissa Lohjalla on 37 paikkaa, lähinnä yläasteikäisille nuorille, joiden hoito on haastavaa ja joiden katsotaan hyötyvän sijoituksesta Helsingin ulkopuolelle.
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies määräsi tarkastuksen Outamoon, joka tehtiin 20. syyskuuta 2017.
Tarkastuskäynnillä keskusteluissa lastenkodin henkilökunnan sekä sijoitettujen lasten kanssa ilmeni, että perusosastojen henkilökunta ei pysty ottamaan huomioon lasten yksilöllisiä tarpeita.
Lapset laiminlöivät koulunkäyntiään Outamossa, koska työntekijöillä ei ollut mahdollisuutta tehdä lasten kanssa yksilöllistä työtä ja motivoida heitä koulunkäyntiin. Jos lapsi päätti jäädä pois koulusta, ei henkilökunnalla ollut mahdollisuuksia puuttua asiaan.
Henkilökunta kertoi, että jokaisella osastolla oli resurssivaje. Laitoksen johtajan mukaan Outamosta puuttui tuolloin yhdeksän henkilötyövuotta.
Apulaisoikeusasiamies on pyytänyt sosiaali- ja terveystoimialaa selvitystä tilanteesta sekä sosiaali- ja terveyslautakuntaa antamaan asiasta lausuntonsa. Lautakunta käsitteli asiaa tiistaina.
Lisäksi apulaisoikeusasiamies kiinniti huomiota siihen, että rajoitustoimenpiteitä, kuten liikkumis- tai yhteydenpitovapauden rajoittamista, käytettiin "kasvatuksellisena seuraamuksena", vaikkapa tupakoinnista tai koulun laiminlyönnistä, vaikka lain mukaan rajoittamistoimenpiteitä ei saa käyttää rangaistuksena.
Lisäksi esimerkiksi kolme "kasvatuksellista seuraamusta" viikon aikana merkitsi viikonlopuksi sovitun kotiloman peruuntumista.
Lastensuojelulain mukaan liikkumis- tai yhteydenpidon vapauden rajoittaminen edellyttää, että lapsen oma tai toisen henkilön terveys tai turvallisuus sitä vaatii, tai että se on välttämätöntä "lapsen sijaishuollon tarkoituksen toteuttamisessa".
Apulaisoikeusasiamiehen mukaan suurin osa rajoituspäätöksiä oli myös tehty takautuvasti eli itse rajoittamistoimenpide oli suoritettu päiviä, viikkoja jopa kuukausia aiemmin ennen kuin kirjallinen rajoittamispäätös oli tehty.
Helsingin sosiaali- ja terveystoimialalta myönnetään, että Outamon lastenkodissa tarkastuskäynnin aikaan oli merkittävä henkilöstövaje, jonka vuoksi hoidon laatu oli tavallista heikompi.
Hoitohenkilökuntapulan vuoksi lasten sijoittaminen Outamon lastenkotiin jopa keskeytettiin viime lokakuussa.
Vakansseja saatiin toimialan mukaan kuitenkin täytettyä vuodenvaihteessa ja syksyllä lastenkotiin aiotaan vielä palkata kolme uutta ohjaajaa.
Lastenkotitoiminnan päällikön selvityksen mukaan rajoitustoimenpiteistä päätetään nyt samana päivänä kun rajoitus on pantu toimeen tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Kuuleminen ja päätöksentekijän virka-asema tai tehtävänimike kirjataan rajoituspäätökseen.
Mikäli liikkumisvapauden rajoittamista koskeva päätös kestää viikonlopun yli ja lapsen kotiloma jää tämän vuoksi toteutumatta, tehdään erikseen päätös lapsen yhteydenpidon rajoittamisesta, jos sen tekemiselle on lastensuojelulain mukainen peruste.
"Kasvatuksellisena seuraamuksena" ei enää ole kotiloman menettäminen.
Lapsen oma sosiaalityöntekijä valvoo sijaishuoltopaikassa lapseen kohdistuneita rajoitustoimenpiteitä. Sosiaalityöntekijä myös varmistaa, että lapsi ja hänen vanhempansa ovat tietoisia rajoitustoimenpiteitä koskevista säännöksistä sekä omista oikeuksistaan.