Tilastokeskus: Työttömyyden vähentyminen vaikuttaa aidolta – aktiivimalli ei näytä lisänneen "piilotyöllisyyttä"

Tilastokeskuksen työllisyysluvut perustuvat otostutkimukseen, työ- ja elinkeinoministeriön luvut te-toimistojen asiakasrekistereihin. Johanna Erjonsalo

Petri Lyy

Aktiivimallin epäiltiin lisäävän "piilotyöllisyyttä", jolloin mallin mukaan itsensä vaikka vain tunniksi viikossa työllistävä työtön voitaisiin tilastoida työlliseksi.

Maaliskuun työllisyyslukujen perusteella näin ei ole käynyt, mutta työttömien määrä on joka tapauksessa pudonnut.

– Ainakaan toistaiseksi en ole huomannut luvuissa mitään sellaista, josta voisi perustellusti sanoa, että aktiivimalli on ollut vaikuttamassa, toteaa yliaktuaari Pertti Taskinen Tilastokeskuksesta.

Tilastokeskus julkaisi uusimman Työvoimakatsauksensa tiistaina.

– Kun julkistusta lukee, toki huomaa muutoksia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, mutta taloustilanne on muuttunut selvästi siitä, joten kokonaiskuvassa työllisyyden ja työttömyyden muutoksiin vaikuttaa varmastikin eniten talouden suhdanteen parantuminen, Taskinen arvioi.

Osa asiantuntijoista varoitti alkuvuonna, että aktiivimalli voi lisätä "valetyöllisten" määrää. Tällaiset valetyölliset kävisivät siis vain muutaman päivän työssä kuukaudessa, ja samalla työttömyystilastot kaunistuisivat.

Aktiivimallilaiset eivät erotu myöskään työ- ja elinkeinoministeriön samaan aikaan julkistamasta Työnvälitystilastosta.

– Malli ei vaikuta työttömien työnhakijoiden lukumäärään, jollei työllisty sitä kautta kokonaan, toteaa neuvotteleva virkamies Petri Syvänen ministeriöstä.

Tilastokeskuksen luvut ovat otantatutkimuksesta, ministeriön luvut perustuvat TE-toimistojen asiakasrekistereihin.

Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli maaliskuussa 37 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli 240 000, mikä on 20 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyysaste laski 0,8 prosenttiyksiköllä 8,8 prosenttiin.

Ministeriön mukaan työttömiä työnhakijoita oli maaliskuun lopussa 264 100, mikä on 53 100 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömyyden määritelmä on Tilastokeskuksella tiukempi kuin ministeriöllä. Tilastokeskus edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien neljän viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien kahden viikon aikana.

Ministeriön määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei.

Kansainvälisesti vertailukelpoisina Tilastokeskuksen lukuja pidetään virallisina työttömyyslukuina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.