"Pimeästi tienaa jopa 200 euroa yössä" – kokenut taksinkuljettaja seurasi öistä kyytipalvelua ja järkyttyi

Taksiasiakas jävi käsiksi kuljettajaan – seurauksena oli törmäys toiseen autoon ja puuhun. Kuva ei liity tapaukseen. –  Toni Forssell / arkisto

toimitus

Pimeättaksitovat tulleet pysyväksi osaksisuuren kaupunkien yöelämää, mutta ilmiön laajuudesta kiistellään.

Turussa paikallinen taksinkuljettaja on nyt arvioinut, että kaupungin keskustassa saattaa toimia tavallisena perjantai- ja lauantaiyönä jopa 15–20 pimeää taksia.

Kaupunkilehti Turkulainen kertoo, että kokenut turkulainen taksinkuljettaja alkoi tarkkaillapimeitä takseja pikkujoulukaudella nelisen kuukautta sitten. Nyt seurannan tulokset ovat valmiit, ja ne ovat kuljettajan mukaan järykyttäviä.

Tarkkailuun kuljettajan innoitti Turkulaisen tekemä testi, jossa paljastui, että pimeän taksin sai kaupungin keskustasta aamuyöllä erittäin helposti. Pimeää taksia ajoi oli ulkomaalaistaustainen mies, jokakertoitoimittajalle muuttaneensa kahdeksan vuotta sitten Suomeen ja tekevänsä vuorotyötä teollisuusalalla.

Kyytejä tuntemattomille mies sanoi tekevänsä satunnaisesti tilanteen salliessa. Testissä toimittajan matka kotiovellesujui ilman hankaluuksia.

Turun poliisi ja kaupungin taksiyrittäjien yhdistyksenpuheenjohtajaKai Koivulatiedostavat Turkulaisen mukaanluvattoman taksiliikenteen haitat mutta eivät pidä sitä alan suurimpana ongelmana. Koivulan mukaan poliisin resurssit eivät tahdo riittää pimeiden taksien valvontaan.

Kokeneen taksinkuljettajan mielestä myöskään poliisin tiedot pimeiden taksien yleisyydestä eivät ole ajantasalla.

–Poliisi ajaa yöllä maijan keskellä Kauppatoria. Se on aika huvittavaa, että poliisit eivät edes tule ulos autosta, vaikka ihmisiä menee melkein samaan tahtiin pimeisiin takseihin kuin luvallisiin takseihin, kuljettaja sanoo Turkulaiselle.

Sekä poliisi että kuljettaja varoittavat asiakkaita pimeisiin takseihiin liittyvistä turvallisuusriskeistä. Vaarana on, että kyyti suuntautuu jonnekin aivan muualle kuin kotiin ja asiakas päätyy rikoksen uhriksi.

Kuljettajan mukaan kärsijoinä ovat myös veronsa maksavat taksinkuljettajat sekä valtio.

–Pimeä taksi voi ottaa Varissuon kyydistä 20 euroa. Kun yhdessä yössä ajaa helposti kymmenen kyytiä, se tekee 200 euroa puhtaana käteen. Kun taksinkuljettaja ajaa viidestä aamuviiteen, hän saa 12 tunnin työstä verojen jälkeen käteen noin 125 euroa, kuljettaja sanoo Turkulaiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.