Ay-johtaja kauhistelee päättäjien sokeutta: "Vanhuksia jätetty heitteille Suomessa jo vuosia"

Vanhusten heitteillejättö on ollut todellisuutta jo vuosien ajan, kertoo Superin puheenjohtaja. Kuvituskuva. Sauvo Jylhä / Arkisto

Jari Pietiläinen

Vanhusten kotihoidon jatkuvasti paheneva tilanne on saanut sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijat puhumaan suunsa puhtaaksi ikäihmisten pahoinvoinnista kodeissa.

Helsingin yliopiston siviilioikeuden emeritusprofessori Urpo Kangas ja Hyvinvointioikeuden instituutin johtaja Anna Mäki-Petäjä-Leinonen ovat vakuuttuneet siitä, että suomalaisia vanhuksia on jätetty heitteille omiin koteihinsa. Asiasta kertoi Yle

Viimeksi Helsingin Uutiset kertoi 87-vuotiaan naisen joutuneen makaamaan kotonaan kuukausien ajan omissa eritteissään

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola on jopa helpottunut asian nostamisesta esille.

– Nyt näen ensimmäistä kertaa, että oikeusoppineet kertovat tästä ongelmasta. On kieltämättä huojentavaa, että asia myönnetään tällä tasolla, kun poliitikot ja päättäjät eivät ole halunneet sitä tehdä, Paavola arvioi.

Paavolan mukaan kotihoitojärjestelmä on pettänyt pahemman kerran.

– Super teki jo viisi vuotta sitten selvityksen siitä, että vanhusten kotihoidon tilanne on katastrofin kynnyksellä. Viidessä vuodessa tilanne on edelleen vain pahentunut, Paavola korostaa.

– Tänä vuonna tehdyssä selvityksessä vain neljä prosenttia vanhusten hoitajista katsoo, että hoito on hyvällä tasolla. Siis 96 prosenttia hoitajista pitää hoitotasoa riittämättömänä. Tämä on todella kauhistuttavaa, Paavola lataa.

Vanhusten lisääntyneet heitteillejätöt johtuvat pitkälti siitä, että hoitajamitoitus on jo vuosien ajan ollut aivan riittämätön.

– Kun yksi hoitaja joutuu vastaamaan jopa 15 vanhuksen hoidosta ympäri kaupunkia, on aivan selvää ettei se onnistu millään. Se ei onnistuisi, vaikka hoidettavat vanhukset olisivat saman katon alla, Paavola korostaa.

– Päättäjät eivät millään näy ymmärtävän sitä, että koti ei yksinkertaisesti ole paras paikka kaikille vanhuksille. Moni ikääntynyt tarvitsisi asuinpaikakseen esimerkiksi ryhmäkodin, jossa hän ei olisi 24 tuntia vuorokaudessa yksin.

Lue tästäjärkyttävä kertomus siitä, miten lähes 90-vuotias nainen jätettiin heitteille omaan kotiinsa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut